MY KTEO

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ενας στους δέκα κάνει αξονική τομογραφία!

Της Ελένης Πετροπούλου
Ανεξέλεγκτος παραμένει ο αριθμός των εξετάσεων που συνταγογραφούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013 ο Οργανισμός κλήθηκε να αποζημιώσει ένα εκατομμύριο αξονικές τομογραφίες -αριθμός ρεκόρ για το σύνολο των ασφαλισμένων- όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός.
Το κόστος ανά αξονική ανέρχεται από 40 έως και 65 ευρώ (ανάλογα με τις τομές), δηλαδή πέρυσι ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε μόνον για αξονικές τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο όγκος των αξονικών που πραγματοποιούσαν τα διαγνωστικά κέντρα το 2009, πριν δηλαδή εφαρμοστούν μέτρα για την περιστολή των δαπανών Υγείας, άγγιζε ακόμη και τα τρία εκατομμύρια, επιβαρύνοντας δραματικά τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ. Κοντός, μιλώντας στο Athens health forum 2014, επισήμανε πως το σημαντικότερο πρόβλημα του Οργανισμού δεν είναι η μειωμένη του χρηματοδότηση, αλλά η «δαιδαλώδης» οργανωτική του υποστήριξη, που εμποδίζει κάθε βήμα για την εξυγίανση των οικονομικών του.
Αλλωστε η αδυναμία ελέγχου των παραπεμπτικών που δίνονται για διαγνωστικές εξετάσεις αποτυπώνεται και στις υπερβάσεις που καταγράφει και φέτος η σχετική δαπάνη. Ήδη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 εκτελέστηκαν διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό κονδύλι για όλο τον χρόνο δεν ξεπερνά τα 328 εκατ.
Ανασφάλιστοι
Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την υγεία με εσωτερική ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων.
«Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό χωρίς να επηρεάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τις υποχρεώσεις που έχει υπογράψει η χώρα, βλέποντας τι περισσότερο μπορούμε να δώσουμε στην Υγεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δαπάνη
Για τη φαρμακευτική δαπάνη ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «στα 2 δισ. δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση», ενώ ειδικά για τα ανοιχτά μέτωπα με γιατρούς και φαρμακοποιούς είπε: «Σέβομαι τον κλάδο των γιατρών και των φαρμακοποιών, θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κ. Φρουζής, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως η Ελλάδα διανύει την πέμπτη χρονιά συμπίεσης του προϋπολογισμού στο φάρμακο, που σήμερα «τρέχει» με 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή στο μισό από τα επίπεδα του 2009.
Σχετικά με τις συνολικές δαπάνες υγείας, ο κ. Φρουζής τόνισε ότι σήμερα είμαστε στο 4,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στο 7%, ενώ ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γ. Κυριόπουλος, πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών ήταν δραματικές στην χώρα και έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε χαμηλά στις χώρες του ΟΟΣΑ σε προσβασιμότητα στην Υγεία.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ