MY KTEO

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Καράβας: Αποτελεί μια αντιδημοκρατική, ωμή αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους με πρόφαση την πάταξη της γραφειοκρατίας

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας που τέθηκε σε διαβούλευση αποτελεί ωμή αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους με πρόφαση την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε στις 9 Αυγούστου, το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό
πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις». Η διαβούλευση θα διαρκέσει ώς τις 29 Αυγούστου, προκειμένου το σ/ν να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) το σύστημα αλλάζει πλήρως, ώστε να αντικαταστήσει τα δύο στάδια αδειοδότησης, την προέγκριση από την οικεία δημοτική ή τοπική Κοινότητα και την άδεια λειτουργίας από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου, που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ως προς την προέγκριση, προτείνεται αυτή να αντικαθίσταται με μια βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα βεβαιώνει τη δυνατότητα ίδρυσης της επιχείρησης στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προβεί άμεσα στη γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας του καταστήματός του, χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων άδεια λειτουργίας και εκ των προτέρων έλεγχοι. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποστηρίζεται πως θα απλοποιούνται σημαντικά και τηρούνται στο φάκελο της επιχείρησης, διαθέσιμα σε κάθε αρχή κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, δεν θα απαιτείται πλέον καμιά εγκριτική διαδικασία για να ανοίξει μια επιχείρηση, απλά θα γνωστοποιεί ο επιχειρηματίας την έναρξη της δραστηριότητάς του και θα δηλώνει ότι έχει φροντίσει να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο οποιοσδήποτε έλεγχος θα έπεται και θα είναι δειγματοληπτικός… Δηλαδή, θα λειτουργούν σίγουρα ορισμένα καταστήματα που ποτέ δεν θα έχουν ελεγχθεί.
Αυτή η σοβαρότατη μείωση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρείται να περάσει έμμεσα, αφού τίθεται σε δημόσια διαβούλευση καλοκαίρι, μάλιστα με το επιχείρημα της απεμπλοκής της πολιτικής από την επιχειρηματικότητα, με ένα σχέδιο νόμου όχι από το υπουργείο εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των ΟΤΑ.
Για δεκαετίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάλευε να αποκτήσει λόγο στην έκδοση αυτών των αδειών, που κάποτε βρίσκονταν στην αρμοδιότητα της αστυνομίας. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων και καθυστερήσεων που παρατηρούνταν, εντελώς πρόσφατα (το 2013) νομοθετήθηκε η διαδικασία της «προέγκρισης» με αυστηρό χρονικό περιθώριο για τα αιρετά συμβούλια τις 15 ημέρες, μετά την παρέλευση του οποίου η προέγκριση εκδίδεται ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία. Επομένως, ποιός ο λόγος ώστε να έρθει μία τέτοια ρύθμιση που αφαιρεί αρμοδιότητες από τις Κοινότητες, δηλαδή την καρδιά της κάθε τοπικής κοινωνίας; Η αφαίρεση του δικαιώματος στους Δήμους και τις τοπικές/δημοτικές Κοινότητες να προεγκρίνουν την λειτουργία Καταστημάτων ΥΕ αποτελεί μια επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον ρύθμιση, καθώς:
  1. Ο εκ των προτέρων έλεγχος, μετατρέπεται σε δειγματοληπτικό. Αν κάποιος επιχειρηματίας προβεί σε μια αυθαίρετη εγκατάσταση, θα πρέπει οι ελεγκτικές αρχές να εντοπίσουν την παρανομία και να ξεκινήσουν διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Παρόλα αυτά, στο μεσοδιάστημα το κατάστημα θα λειτουργεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.
  2. Ποιές είναι οι ελεγκτικές αρχές που θα διεξάγουν τον έλεγχο και σε ποιό ποσοστό των νέων επιχειρήσεων; Δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει στους περισσότερους δήμους, ενώ η εκάστοτε Τουριστική Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει ούτε τα υφιστάμενα καταστήματα λόγω σημαντικότατης έλλειψης προσωπικού.
  3. Ακόμα και αν εντοπιστούν παρατυπίες/παρανομίες, είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα χρονοβόρο για τις υπηρεσίες του Δήμου να αποκατασταθεί μια αυθαιρεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φυσιογνωμία και τη ζωή της πόλης, για τον ίδιο τον επιχειρηματία που έχει ήδη προβεί σε επενδύσεις, αλλά και τους εργαζόμενους που θα κινδυνεύσουν να μείνουν άνεργοι.
  4. Τα αιρετά όργανα κάθε Δήμου με την διαπαραταξιακή σύνθεση που έχουν και την καθημερινή τριβή με τους κατοίκους της πόλης είναι μια εγγύηση ότι φροντίζουν για την επιβολή στοιχειωδών κανόνων στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην πόλη και την ομαλή συμβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων. Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, εάν το καταστατικό μιας πολυκατοικίας δεν ορίζει με σαφήνεια εάν μπορεί ή όχι να λειτουργήσει ΚΥΕ σε αυτή, ενώ οι κάτοικοι ενοχλούνται από αυτό;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δεχθεί συνεχή πλήγματα στην λειτουργία της που της έχουν αφήσει ελάχιστες αρμοδιότητες και δεκάδες ευθύνες απέναντι στους πολίτες. Ειδικά οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες έχουν καταλήξει ανενεργά συμβούλια δίχως καμία δικαιοδοσία, ενώ καθημερινά δίνουν λόγο στους πολίτες για θέματα που όμως αυτά δεν αποφασίζουν. Ο ρόλος των αιρετών οργάνων στην αδειοδότηση επιχειρήσεων είναι από αυτές τις ελάχιστες αρμοδιότητες των δημοτικών/τοπικών κοινοτήτων, αλλά επιχειρείται να εμφανιστεί από τον νέο νόμο ως αιτία παρεμπόδισης της επιχειρηματικότητας.
Οι ΟΤΑ αποτελούν εγγύηση για την ευημερία των πολιτών και την δημοκρατική τους εκπροσώπηση σε οποιοδήποτε επίπεδο και τομέα δραστηριότητας, διασφαλίζοντας την τήρηση των νόμων προς όφελος όλων, ανεξαιρέτως. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας που τέθηκε σε διαβούλευση αποτελεί μια αντιδημοκρατική, ωμή αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους με πρόφαση την πάταξη της γραφειοκρατίας και δεν πρέπει να προχωρήσει.
Ας αναζητηθούν αλλού τα αίτια της έλλειψης επενδύσεων και παρεμπόδισης των επιχειρηματιών, όχι στους ΟΤΑ.
Παναγιώτης Μ. Καράβας

Πρόεδρος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας