MY KTEO

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Μικραίνει το καλάθι, νέα υποχώρηση της κατανάλωσης στο εξάμηνο

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν να κινούνται οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν πως η επαναλειτουργία του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, θα "μαζέψει" τις απώλειες του 2016.
Μέχρι στιγμής αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Αντιθέτως το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων συνέχισαν να κινούνται αρνητικά, καταγράφοντας απώλειες έστω και οριακές της τάξεως του 1% (σ.σ. στοιχεία από την εταιρεία μέτρησης κατανάλωσης IRI). Υποχώρηση η οποία με βάση τα στοιχεία της Nielsen για το πεντάμηνο άγγιξε το 4,2% ή 155 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η συγκεκριμένη υποχώρηση της κατανάλωσης, σε άλλες εποχές να θεωρούνταν διαχειρίσιμη, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες, προβληματίζει τα στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αλλά κυρίως τους προμηθευτές οι οποίες δεν βλέπουν να αναστρέφεται το αρνητικό κλίμα, τουλάχιστον τη φετινή χρονιά. Αντιθέτως εκτιμούν ότι και εφέτος η αγορά θα κινηθεί πτωτικά σε σχέση με το 2016, που ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές λόγω και της κατάρρευσης της Μαρινόπουλος. Ωστόσο τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι η φοροεπιδρομή, το υψηλό κόστος διαβίωσης και η έλλειψη χρημάτων από το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Κάτι που εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες για αναστροφή του κλίματος κατά το δεύτερο εξάμηνο όπου η καταβολή των δόσεων στην εφορία και ο ΕΝΦΙΑ θα ροκανίσουν το εισόδημα.

Την ίδια ώρα η επαναλειτουργία του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, το οποίο έχει περάσει στα χέρια της Σκλαβενίτης από τις αρχές Μαρτίου, δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να είναι ικανό να καλύψει τις περσινές απώλειες που προκλήθηκαν λόγω της κατάρρευσης του market leader του κλάδου, δηλαδή της Μαρινόπουλος. Βέβαια η επανεμφάνιση στα πράγματα του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά. Κάτι που αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς ο όμιλος Ahold Delhaize στον οποίο ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, σημειώνει πως οι πωλήσεις στην Ελλάδα για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της αγοράς και την εξομάλυνση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περιθώρια κέρδους να είναι χαμηλότερα σε σχέση με το τι συνέβαινε πέρυσι, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης IRI τον Ιούνιο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,9% σε αξία και 2,8% σε όγκο όταν τον Μάιο του 2017 οι πωλήσεις είχαν ενισχυθεί 4,6% σε αξία και 6,4% όγκο. Με βάση πάντως τα στοιχεία της Nielsen για το πεντάμηνο, -σε αυτά περιλαμβάνεται το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, τα νησιά και η Lidl- δείχνουν διατήρηση της αρνητικής τάσης στην κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό πως αν από τη μεγάλη εικόνα εξαιρεθούν οι πωλήσεις της Lidl τότε οι απώλειες διευρύνονται στο -4,9%.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Παρά το θετικό πρόσημο τον Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία της IRI, κατηγορίες όπως το γάλα, συνεχίζουν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα πάντα με την IRI, οι πωλήσεις γάλακτος συνέχισαν να υποχωρούν καταγράφοντας στο εξάμηνο απώλειες 3,5% σε αξία και 2,6% σε όγκο πωλήσεων. Πτωτικός ήταν ο όγκος πωλήσεις στα αλκοολούχα (-6,9%), στα αναψυκτικά (-3,3%) και στα καθαριστικά σπιτιού (-2,2%). Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι πωλήσεις τυποποιημένων τροφίμων (+4,2%), snacks (+3,3%), και κατεψυγμένων προϊόντων (+10,9%).

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, οι πωλήσεις τους κατέγραψαν απώλειες 1%. Είναι η τρίτη χρονιά που οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να κινούνται αρνητικά. Το 2015 οι πωλήσεις τους περιορίσθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2014, ως αποτέλεσμα και του "μπαράζ” προσφορών στις οποίες προχώρησαν τα επώνυμα brands. Βέβαια η μεγαλύτερη υποχώρηση 13,9% κατεγράφη την περασμένη χρονιά, εξαιτίας της κατάρρευσης του δικτύου της Μαρινόπουλος που είχε ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση (capital.gr)