MY KTEO

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Ξύπνησε ο εφιάλτης του 2007

Το αποκαλυπτικό οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη»
Ο «Ριζοσπάστης» τον περασμένο Ιούνη βρέθηκε στην Εύβοια, σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές. Μετά το 2007, όταν και το νησί υπέστη εκτεταμένο πλήγμα, αφού περισσότεροι από 10 δήμοι και χωριά, πλούσια σε δασικές εκτάσεις, αποτεφρώθηκαν, κατοικίες χάθηκαν, ενώ υπήρξαν και
έξι θύματα, κάθε φορά που ξεσπά μια φωτιά ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες.
Η πραγματικότητα που αναδεικνύει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και στην περίπτωση της Εύβοιας είναι η εξής: Μειώσεις των δαπανών για τη δασοπροστασία, που μεταφράζονται σε έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, κάτι που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Κατάσταση που επιβαρύνεται και από το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της Εύβοιας.
Επιπλέον, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρύστου υπηρετούν 23 πυροσβέστες. Ο αριθμός του προσωπικού δεν είναι επαρκής, αφού η ακτίνα δράσης του κλιμακίου είναι από την Κάρυστο 70 χιλιόμετρα προς το Κάβο Ντόρο και 40 χιλιόμετρα προς τη Χαλκίδα. Την αντιπυρική περίοδο στελεχώνονται 2 οχήματα ανά 24ωρο και το χειμώνα 1. Αξίζει να σημειωθεί πως αν ξεσπάσει πυρκαγιά στο Κάβο Ντόρο, από το κοντινότερο κλιμάκιο (ΠΚ Αλιβερίου) από το οποίο μπορεί να φτάσει ενίσχυση, χρειάζεται δρομολόγιο 4-5 ωρών για ένα πυροσβεστικό όχημα, με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάνει στη... θάλασσα.


Η περιοχή της νότιας Καρυστίας είναι πλέον κορεσμένη από αιολικά πάρκα. Πριν από δυο χρόνια ήταν εγκατεστημένες στην περιοχή 347 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 250 MW, ενώ υπάρχουν άδειες για άλλες 329 ανεμογεννήτριες, ισχύος 300 MW. Από το καλοκαίρι του 2017 οι εργασίες εγκατάστασης έχουν ενταθεί. Αυτήν τη στιγμή κατασκευάζονται πάνω από 10 αιολικά πάρκα και 2 νέοι υποσταθμοί από τις εταιρείες.

Οσον αφορά το Δασονομείο της περιοχής, διαθέτει τρεις υπαλλήλους για όλες τις δουλειές. Δηλαδή, για την προστασία των δασικών εκτάσεων, του αγροτικού περιβάλλοντος, τον έλεγχο των λατομείων και των αιολικών πάρκων, τους δασικούς χάρτες και με τομέα ευθύνης σχεδόν όλο το δήμο Καρύστου.
Ανάλογη κατάσταση και στην Κύμη
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Κύμης. Σε αυτό υπηρετούν 21 πυροσβέστες, ενώ το Μάρτη η διοίκηση προσπάθησε να το συγχωνεύσει με το ΠΚ Αλιβερίου. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τόσο του προσωπικού όσο και της τοπικής κοινωνίας. Ετσι, το θέμα προς το παρόν έχει «παγώσει». Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» έχει επισημάνει κατ' επανάληψη αυτά τα προβλήματα.
Για να γίνει κατανοητό τι κινδύνους θα δημιουργούσε μια τέτοια συγχώνευση, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δήμος Αλιβερίου - Κύμης είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε όλη τη χώρα, με το ένα άκρο να έχει πάνω από 100 χιλιόμετρα απόσταση από το άλλο. Με εργοστάσια και πολλές βιοτεχνίες λιπασμάτων, κτηνοτροφικές μονάδες, λιμάνια και βιομηχανίες ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με τουρισμό, με μεγάλες δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης, με παλιό επαρχιακό οδικό δίκτυο, που έχει ως συνέπεια πολλά θανατηφόρα τροχαία, και με ένα αγροτικό οδικό δίκτυο κατεστραμμένο, που δυσκολεύει το πυροσβεστικό έργο, καθώς μάλιστα τα δύο Κλιμάκια έχουν μεταξύ τους απόσταση 45 χιλιόμετρα.