MY KTEO

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

"Αλέξη δεν πιστεύουμε λέξη"


Άρθρο του πρώην υπουργού Κώστα Μαρκόπουλου
21 Αυγούστου τερματισμός μνημονίων για την Ελλάδα. Ε και; Δώρο χωρίς περιεχόμενο για την κοινωνία αλλά και την οικονομία. Η κυβέρνηση αυτή, που διανύει τους τελευταίους μήνες της, έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα δημοσιονομικά μέχρι το 2025 και αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2062!
Το τέλος των μνημονίων είναι δώρο άδωρο. Δυστυχώς, δεν επιστρέφουμε σε εθνική οικονομική διαχείριση, αλλά σε στενή ανά 4μηνο εποπτεία που πρακτικά δεν είναι αλλαγή πορείας.
Το κρίσιμο αλλά και επίκαιρο ερώτημα είναι ένα. «8 χρόνια μνημονίων. Τι πήγε καλύτερα;». Η προσωπική μου απάντηση είναι ότι τα μνημόνια απέτυχαν στην Ελλάδα παταγωδώς με συνευθύνη Ευρωπαίων και Ελλήνων. Πιθανώς, το ΔΝΤ να είχε σε κάποιες διαφωνίες του δίκιο. Αλλά συμμετείχε στην ευθύνη. Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί για την αποτυχία. Χρέος: 2008= 110% του ΑΕΠ ενώ το 2018 180% του ΑΕΠ. Απώλεια ΑΕΠ 25%, ανεργία 2008: 10% ενώ το 2018 20% συν 500.000 μετανάστες. Οι δημόσιες επενδύσεις έπεσαν δραματικά με αποτέλεσμα τα δημόσια έργα να έχουν σταματήσει, η δε χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πενιχρή.
Η φημολογούμενη ανάπτυξη είναι αόρατη. Το τραπεζικό σύστημα πιθανώς διασώθηκε με PSI και αναχρηματοδότηση, αλλά δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του, δεν χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις. Το μόνο θετικό έιναι η μείωση του εργατικού κόστους παραγωγής που ωστόσο δεν είναι πλεόν κέρδος για τις επιχειρήσεις διότι το όφελος ακυρώθηκε από την τεράστια φορολογία. Ενώ η συνολική μείωση εισοδημάτων έφερε μεγάλη κατάρρευση στην κατανάλωση και χιλιάδες λουκέτα.
Πολίτες, πολιτικοί και οικονομολόγοι ψάχνουν να βρούν τι πήγε καλά... Φοβάμαι ότι δεν βλέπουν το προφανές! Η αριστερά έκοψε τις γέφυρες με την ανάπτυξη. Κάτι θετικό πήγε να γίνει το 2014, δηλαδή να μπούμε σε οργάνωση της οικονομίας, αλλά ήρθε η «Βαρουφακιάδα» και μετά τα απόνερα μιας αριστερής καθαρά οπορτουνιστικής και εξουσιομανούς διακυβέρνησης και ξαναβύθισε τον τόπο.
Έχουμε 3 αποστολές στις προσεχείς κάλπες: πρώτη αποστολή, να ξεμπερδεύουμε με αυτήν την κυβέρνηση που πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά για οικονομική αποτυχία και εθνική υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα. Ο Αλέξης φεύγει οριστικά. Δεύτερη αποστολή: να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα μας κάνοντας τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση με πρώτο στόχο την άμεση αποκλιμάκωση φόρων και ΦΠΑ και απώτερο στόχο τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυτοδύναμη; Μακάρι. Με συγκυβέρνηση; Ίσως πιο σταθερά τα βήματα. Θα δείξει η επιλογή του λαού. Τρίτη αποστολή: η ανάδειξη πολιτικών ανδρών και γυναικών με επίπεδο, μόρφωση και αποδεδειγμένη επιτυχημένη καριέρα επαγγέλματος και ζωής. Το πρόσφατο παράδειγμα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που εξελέγησαν με 3-4 χιλιάδες ψήφων τυχαία, χωρίς πολιτικό επίπεδο και χωρίς κανένα προσόν, υπήρξε καταστροφή. Την Ελλάδα θα σώσουν μόνο οι επιτυχημένοι είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.
Όλα όσα ακούσουμε στη ΔΕΘ με υποσχέσεις και παροχές θα είναι άλλη μία φούσκα. Ο πιθανός ανασχηματισμός δεν αλλάζει την πραγματικότητα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ξόδεψαν το πολιτικό τους κεφάλαιο και κυρίως υιοθέτησαν πελατειακό κράτος για ολίγους.
Αλέξη δεν πιστεύουμε λέξη.
Κατέστρεψες ότι είχε μείνει όρθιο
Είναι ώρα για την πολιτική σου σύνταξη…