MY KTEO

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Επιτυχημένη η διάλεξη «Το Σχολείο του Σύμπαντος»


Κατάμεστο ήταν το Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όπου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Επιστημονικού Υπεύθυνου της Εστίας Γνώσης Χαλκίδα και Ερευνητή στον Τομέα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Αντωνίου.
Θέμα της διάλεξης ήταν «Το Σχολείο του  Σύμπαντος» και πως το γήινο εργαστήριο αποδεικνύεται πολλές φορές πολύ μικρό για να αποδώσει την ευρύτητα των φυσικών ή γενικότερα των συμπαντικών νόμων. Αυτό σημαίνει ότι εδώ στη Γη μπορούμε να αντιληφθούμε και να βιώσουμε μόνο ελαχιστότατες εκδηλώσεις αυτών των νόμων.

"Κάπου εκεί ψηλά όμως, στον κόσμο των αστέρων, των αστρικών σμηνών, των γαλαξιών, και των γαλαξιακών ομάδων υπάρχει ένα άλλο εργαστήριο. Το εργαστήριο του Σύμπαντος", είπε ο κ. Αντωνίου και συνέχισε: "Αφουγκραζόμενοι την ακτινοβολία των μακρινών αυτών αντικειμένων, της μεσοαστρικής και της μεσογαλαξιακής ύλης ανακαλύπτουμε και αντιλαμβανόμαστε ένα ευρύτερο σύνολο συμπαντικών νόμων και καταστάσεων που αδυνατούμε πλήρως να δημιουργήσουμε εδώ στη Γη.

Εξαιρετικά ακραίες μορφές της ύλης, υπέρπυκνες καταστάσεις, απίστευτες θερμοκρασίες, μαθηματικές και χωροχρονικές ιδιομορφίες, για να φθάσουμε στο βέλος του χρόνου αλλά ακόμα και σε αυτό ακόμα το πάγωμα του χρόνου. Όλα συνθέτουν ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο όλο και πιο ποικίλο συμπαντικό σκηνικό. Οι φυσικοί νόμοι που ανακαλύπτουμε ξετυλίγονται μπροστά μας διάσπαρτοι, σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Αυτά ακριβώς τα κομμάτια καλούμαστε εμείς εδώ στη Γη να τα συνθέσουμε και να πάρουμε μια εικόνα. Μια μια γοητευτική εικόνα. Την εικόνα του κόσμου. Την εικόνα του Σύμπαντος. Το έργο δεν είναι εύκολο. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο".

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης.