MY KTEO

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ζεις με την ανασφάλεια ότι θα σε απατήσει; Δες τι να κάνεις!

«Είμαστε μαζί τον τελευταίο χρόνο και γενικά έχουμε μια καλή σχέση. Όμως δεν μπορώ να ηρεμήσω με τίποτα: σκέφτομαι συνεχώς ότι θα με απατήσει.
Τρελαίνομαι όταν βγαίνει με τους φίλους του και έχω μπει πολλές φορές σε πειρασμό να ψάξω το κινητό του. Από την άλλη εκείνος δεν μου έχει δώσει στην πραγματικότητα αφορμές. Τι να κάνω;»

Περιγράφεις ουσιαστικά μια δική σου εσωτερική ανασφάλεια, μια αδυναμία να δείξεις εμπιστοσύνη στον σύντροφό σου παρότι, όπως αναφέρεις, εκείνος δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης. Αναφέρεις πως καθημερινά ζεις με τον φόβο της απιστίας, αντιλαμβάνομαι λοιπόν πως σε καθημερινή βάση κατακλύζεσαι από αρνητικές σκέψεις αλλά και από συναισθήματα φόβου, άγχους, αγωνίας, συναισθηματικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Φυσικά, πίσω από μια τέτοια στάση, τις περισσότερες φορές, υποκρύπτεται ένας βαθύς φόβος απόρριψης και εγκατάλειψης που χρειάζεται να αναγνωριστεί. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αντιληφθείς ,αρχικά, πως τα συναισθήματα αυτά σου ανήκουν και χρειάζεται να τα διαχειριστείς προτού σαμποτάρουν την συντροφική σου σχέση, μιας και είναι βέβαιο πως αυτά σου τα συναισθήματα θα προβάλλονται ανά στιγμές στον σύντροφό σου μέσω εκρήξεων ζήλειας, θυμού και αμφισβήτησης.

Είναι αλήθεια, πως μια σπουδαία στιγμή στην πορεία της συναισθηματικής μας ωρίμανσης, μέσα από τις ερωτικές εμπειρίες που ο καθένας μας βιώνει, είναι η στιγμή της συνειδητοποίησης πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή να ελέγξουμε την συμπεριφορά του άλλου». Κι έτσι πολλές φορές, όταν σε συζητήσεις ακούω ανθρώπους να αναρωτιούνται «και πως ξέρω ότι δεν θα με απατήσει;», η απάντηση μου είναι «δεν το ξέρεις … μπορείς μόνο να ξέρεις πόσα εσύ του προσφέρεις για να επιθυμεί να μένει κοντά σου».

Πράγματι, η απόφαση κάποιου να απιστήσει, προκύπτει μέσα από μια δική του διεργασία ή ακόμη μέσα από μια παρόρμηση, και είναι πραγματικά μάταιο να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια σε αρνητικά σενάρια, αναπτύσσοντας φόβο, άγχος και αγωνία για το τι θα μπορούσε να κάνει ο σύντροφός σου. Την ενέργεια αλλά και τον χρόνο που αναλώνεις στα σενάρια αυτά, θα είναι εξαιρετικά ευεργετικό, για εσένα και την σχέση σου, να τα επενδύσεις σε μια ουσιαστική επικοινωνία με τον σύντροφό σου, ώστε να μπορέσεις να αντιληφθείς εάν νιώθει πως τα θέλω του και οι επιθυμίες του καλύπτονται μέσα στην σχέση σας.

Πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τον άνθρωπό μας και καταλήγουμε σε έναν ατελείωτο εσωτερικό μονόλογο που ουσιαστικά δε θα μας δώσει ποτέ απαντήσεις, παρά μόνο θα αυξάνει τα ερωτήματα μας. Μίλησε μαζί του, διερευνήστε πώς μπορεί η σχέση σας να γίνει ακόμη ουσιαστικότερη και ωραιότερη, γίνετε καλύτεροι σύντροφοι ο ένας για τον άλλο έτσι ώστε να αυξάνει ολοένα και περισσότερο το αίσθημα της συναισθηματικής ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.
Και φυσικά, μην ξεχνάς πως είναι απαραίτητο να διαχειριστείς την δική σου ανασφάλεια μιας και όπως καλά γνωρίζουμε οι ψυχοθεραπευτές «συχνά χτίζουμε τις τέλειες συνθήκες για να συμβεί αυτό που φοβόμαστε». Εάν λοιπόν φοβάσαι την απιστία και προβάλλεις το άγχος, την αγωνία και την ανασφάλεια μέσα στην σχέση σου μέσα από εντάσεις και συγκρούσεις, τότε είναι βέβαιο πως χτίζεις τις συνθήκες για να απομακρυνθεί ο άνθρωπός σου από εσένα.

πηγή:Cosmopolitan