MY KTEO

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση ισολογισμό και απολογισμό(ΒΙΝΤΕΟ)

Έγκριση του ισολογισμού και ο απολογισμός Δ. Χαλκιδέων έτους 2017 απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων. Τι είπαν ο Χρήστος Παγώνης, οι επικεφαλής των συνδυασμών Έλενα Βάκα, Νίκος Λεβέντης, Βαγγέλης Σταματούκος, Κώστας
Κουλουρίδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελένη Μιτζιφίρη και Βασίλης Καθαροσπόρης και ο Γιώργος Μπουραντάς.

Έλενα Βάκα: Καταψηφίζουμε και τα δύο θέματα γιατί ήταν μία μη γόνιμη χρονιά
Η συζήτηση του ισολογισμού και προϋπολογισμού μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πώς κινήθηκε ο Δήμος  και για τα έτη 2017 και 2018, καθώς η σύνταξη του προϋπολογισμού βασίζεται στις προβλέψεις του 2018. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα και για τα 3 έτη 17,18 και 19 και για το μοντέλο διαχείρισης που επιλέξατε.
Έχετε δημιουργήσει ένα παντελώς γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης.
Στα πλαίσια αυτά, τα έχουμε πει και στο παρελθόν, διαπιστώνουμε από τα ισολογιστικά στοιχεία ότι σε σχέση με προηγούμενες δημοτικές θητείες είτε κάποιο κωδικοί έχουν εκτιναχθεί, είτε κάποιοι άλλοι ήταν ανενεργείς και  ενεργοποιήθηκαν. Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν τα κονδύλια των ειδικών συνεργατών. Βλέπουμε το φαινόμενο των συμβούλων, παρασυμβούλων, ειδικών συνεργατών και ακολούθων. Αν υπολογίσουμε τις αμοιβές τους μαζί με τις ασφαλιστικές τους εισφορές αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 200.000 ευρώ ετησίως. Στο σύνολο λοιπόν της θητείας σας μιλάμε για ένα ποσό 1 εκ. ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα μπορούσε να γίνει στο Δήμο μας αν το ποσό αυτό είχε για παράδειγμα διατεθεί για τους απόρους και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Και βεβαίως αυτό που λέγατε ότι οι σύμβουλοι αυτοί θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά για το Δήμο, καταρρίπτεται πλήρως αν παρακολουθήσουμε τις εντάξεις των έργων και το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς δεν πατούν το πόδι τους καν στον Δήμο. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν δαπάνες όπως αυτές των οδοιπορικών και των δαπανών κινητής τηλεφωνίας. Και εδώ δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία να δούμε το ακριβές ποσό όσο το τι πρεσβεύετε σχετικά με το μοντέλο της διαχείρισης του Δήμου. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ανέχειας του συνόλου των δημοτών, αυτό που οφείλει να πράξει κάθε Δήμος είναι ένα μοντέλο σφιχτής διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων. Εμείς πρώτοι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα στους συνεργάτες μας στα νομικά πρόσωπα του Δήμου και στους δημότες μας. Αυτό είναι το ζητούμενο  ως ιδεολογία και ως πράξη.
Το δεύτερο που έχω να επισημάνω, και το έχουμε επισημάνει συνεχώς και κατά το παρελθόν είναι η λειτουργία αποθήκης και η τήρηση των αναλυτικών στοιχείων αυτής. Το αναφέρουν ρητά για μια ακόμη φορά οι ορκωτοί λογιστές ως παρατήρηση. Τα ανταλλακτικά και όλα τα αναλώσιμα πρέπει να παρακολουθούνται πώς εισάγονται, πώς εξάγονται και τι απομένει. Εσείς αντιθέτως ενώ έχετε εγκαταστήσει με απευθείας ανάθεση την εταιρεία Έγκριτος Γκρουπ για την υποστήριξη του λογισμικού του δήμου και ενώ μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι και η Διαχείριση Αποθηκών και έχετε δεσμευτεί εδώ μέσα για αυτό,  δεν το έχετε κάνει, δεν συμμορφώνεστε, παρά τις συνεχείς παρατηρήσεις και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε μέσω λογιστικής αποθήκης, ούτε μέσω των τεχνικών υπηρεσιών. Δεν έχουμε βεβαιώσεις ενσωμάτωσης υλικών στα έργα, επιμετρήσεις, αναλυτικά ημερολόγια, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το σύνολο της νομοθεσίας και κάθε φορά που οι ορκωτοί σας παρατηρούν, εσείς αντί να το εφαρμόσετε, αυξάνετε το ποσό της αυτεπιστασίας.
Συνεπώς αυτό που διαπιστώνουμε σε πρώτη φάση είναι ότι δεν έχουμε ένα ικανό, ορθολογιστικό, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης.
Διότι το ζητούμενο σε όλο αυτόν τον μεγάλο οργανισμό που λέγεται Δήμος Χαλκιδέων είναι να διοικείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύσσονται δράσεις υπέρ των δημοτών και κυρίως να εκτελούνται έργα αναπλάσεων και υποδομών. Αυτό που διαπιστώνεται σήμερα και είναι  και το αδύνατο σημείο της δημοτικής σας θητείας είναι η παντελής απουσία αντίστοιχων δράσεων στη Χαλκίδα και στις υπόλοιπες Δημοτικές ενότητες.
Αυτά όμως θα τα αναπτύξω κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Αυτό που επίσης διαπιστώνουμε σε σχέση και με την προηγούμενη δημοτική θητεία είναι ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις, ΚΑΠ, Συντηρήσεις σχολείων και προγράμματα όπως το Φιλόδημος, τα παρακρατηθέντα που αποδίδονται, οι επιχορηγήσεις των ΠΟΕ, έχουν αυξηθεί από 10% έως και 25% και τελείωσαν τα σκληρά χρόνια που βίωσε η ΤΑ κατά την προηγούμενη περίοδο και σε κάθε περίπτωση τίποτα τέτοιο δεν μπορεί να αποτελεί τα άλλοθι για την ανυπαρξία σας.
Ενώ λοιπών υπάρχει αύξηση στα κρατικά κονδύλια, κυρίως λόγω της απογραφής και της επιτυχημένης δουλειάς για αυτό κατά την προηγούμενη θητεία μας, διαπιστώνουμε μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και στους ίδιους πόρους του Δήμου. Τα ανείσπρακτα μόνο έχουν φτάσει τα 25 εκ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι κατά τη θητεία σας θεσπίζονται νομοθετικά συνεχώς δόσεις για τη διευκόλυνση των οφειλετών, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Καταψηφίζουμε λοιπόν και τον ισολογισμό και τον απολογισμό, καθώς το 2017 ήταν μια χρονιά μη γόνιμη και δεν έδωσε το στίγμα της ανάπτυξης στον Δήμο μας.

Νίκος Λεβέντης: όπως φτωχός ήταν ο ισολογισμός, έτσι φτωχός είναι και ο απολογισμός
Ο Νίκος Λεβέντης είπε πως «κανονικά θα έπρεπε να αναφέρεται ισολογισμός-απολογισμός 2017 και 2018 γιατί και ο χρόνος τελειώνει και δεν ξέρω ποια Δημοτική αρχή θα κάνει του 2018. Καλό θα ήταν να κάνουμε 2πλό απολογισμό για να φερθούμε πιο αναλγητικά στα στοιχεία. Αυτό που πρέπει να ασχοληθούμε είναι το πολιτικό τμήμα που δυστυχώς, λόγω του εκλογικού νόμου έδωσε μια πλαστή πλειοψηφία και παρουσιάζονται συγκεκριμένοι ισολογισμοί-απολογισμοί. Είναι αποτέλεσμα της μειοψηφίας. Είναι μονοπαραταξιακοί αυτοί οι ισολογισμοί-απολογισμοί. Τα επόμενα χρόνια θα μπει η δημοκρατία, η διαφάνεια και αυτό θα κρίνει. Από την πλευρά μας λέμε ότι όπως φτωχός ήταν ο ισολογισμός, έτσι φτωχός είναι και ο απολογισμός. Ένα σημαντικό που δεν ‘εγινε είναι η υποβάθμιση της λειτουργίας των τοπικών συμβουλίων. Τα συμβούλια των χωριών αδρανοποιήθηκαν και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα των πρώην Κοινοτήτων. Για τους λίγους αυτούς λόγους, δεν συμφωνούμε».

Βαγγέλης Σταματούκος: Αν παραμείνουμε στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια κατάσταση θα είμαστε
Στην δική του τοποθέτηση ο Βαγγέλης Σταματούκος ανέφερε «Από την αρχή έβαλα το ζήτημα της διαδικασίας, να αποφύγει κάποια πράγματα ο Δήμαρχος όπως π.χ. τα δάνεια και να αναφερθεί στο έργο που παράχθηκε. Τώρα μιλάμε οι επικεφαλής και μετά οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι θα αντικρούσουν τις απόψεις μας και για αυτό δεν παρευρέθηκα πέρσι για αυτό το πράγμα. Ένας απολογισμός κλείνει σχεδόν την 5ετία και θα έπρεπε να είναι πιο ολοκληρωμένος και να λέει ότι στην θητεία μας διαχειριστήκαμε τόσα προβλήματα και λύσαμε τόσα. Είχαμε 5 σχολεία να κάνουμε π.χ.και κάναμε 1, έπρεπε να κάνουμε 5 αθλητικές εγκαταστάσεις και κάναμε 2. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την δράση που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα; Καλύψαμε τις ανάγκες των οικογενειών που έφερναν τα παιδιά τους στου σταθμούς; Είχαμε κάλυψη από εξειδικευμένο προσωπικό; Πολλοί γονείς πήραν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σταθμό γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στις ανάγκες της κάθε Δομής. Ακούστηκε ότι αυτό το μοντέλο διαχείρισης είναι αναποτελεσματικό. Δηλαδή μια άλλη διαχείριση θα έλυνε τα προβλήματα;  Άλλα πράγματα χρειάζονται να αλλάξουν και όχι ο εκλογικός νόμος. Πρέπει να αλλάξουν οι παραγωγικές σχέσεις. Αν παραμείνουμε στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια κατάσταση θα είμαστε».

Κώστας Κουλουρίδης: Δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό αλλά τις χιλιάδες εργατοώρες τις ψηφίζω
Στην δική του τοποθέτηση ο Κώστας Κουλουρίδης είπε σε όλους τους τόνους: «Μεγάλο όχι για τους απολογισμούς δεν βάζω γιατί είναι εργατοώρες. Στη κατεύθυνση μπορείς να πεις όχι. Έχω την εντύπωση ότι ζούμε σε μια πόλη που θα έπρεπε να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Η Χαλκίδα δεν έχει καμιά ταυτότητα. Ήμασταν βιομηχανική πόλη, δεν είχε ανεργία, δεν υπήρχε σπίτι που να μην δουλεύουν και οι δύο. Όλα τα χωριουδάκια δουλεύανε. Η Κεντρική Εύβοια ήταν έτσι. Φύγαμε από κει και πρέπει να πάμε κάπου αλλού. Χάσαμε την ταυτότητά μας και δεν ψάξαμε ποτέ να την βρούμε. Έχουμε το φαινόμενο που δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ, δεν είμαστε τουριστική περιοχή, δεν είμαστε αγροτική, δεν είμαστε τίποτα. Δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό αλλά τις χιλιάδες εργατοώρες τις ψηφίζω».

Ελένη Μιτζιφίρη: Η παρούσα Δημοτική αρχή έχει χάσει το στοίχημα της καθημερινότητας
 Με την σειρά της, η Ελένη Μιτζιφίρη ανέφερε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η παρούσα Δημοτική αρχή έχει χάσει το στοίχημα της καθημερινότητας. Για την καθημερινότητα του απλού πολίτη, δεν λέει κάτι. Έχει εισπράξει ο πολίτης μία απραξία. Έφερα και την περσινή μου εισήγηση του απολογισμού και σχετικά με την Ν. Αρτάκη, δεν έγινε τίποτα. Παίρνω τα στοιχεία από μέσα και οι αποδοχές των αυλικών και παρατρεχάμενων, όπως συνηθίζω να λέω, συμβούλων, είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της Δημοτικής αρχής, αυτό θα είναι το στίγμα της. Τα ταξίδια σας και των συμβούλων, τα ταξίδια αναψυχής θα έλεγα, αυτά βλέπω εδώ μέσα, βλέπω μικρή κατανομή χρημάτων για τα σχολεία και για συντηρήσεις, βλέπω μεταφορές χρημάτων για να πάνε στο νέο έτος, ως έτος εκλογών, διαμορφώσεις των αύλειων χώρων διδακτηρίων με ερώτημα που τέθηκε από τους Συλλόγους και ποτέ δεν απαντήθηκε, αδιάθετες πιστώσεις βλέπω, μια παρατημένη ενότητα την Αυλίδα και πολλά άλλα. Στις πολεοδομικές μελέτες και σχεδίου πόλης, βάζατε στην Αυλίδα το αφαιρείτε, στο Βαθύ, αφαιρείτε, στη Δροσιά το έχετε μηδενίσει, σχετικά με την συντήρηση και αποκατάσταση Κοιμητηρίων, τραγική κατάσταση και εξακολουθείτε και κωφεύετε. Άνοιξαν το Κοιμητήριο στον Βατώντα και το αφήσατε έτσι. Τι θα κάνουν τι δεν θα κάνουν, μία κατάσταση εντελώς τριτοκοσμική και κακώς το παρομοιάζω έτσι γιατί εκεί τιμάνε τους νεκρούς…  Ελπίζουμε στην επόμενη Δημοτική αρχή που θα είστε κ. Κούτρα να κάνετε ό,τι χρειάζεται στους παιδικούς σταθμούς στην Ανθηδώνα. Σχετικά με τον έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου, είναι ερώτημα που κάνουμε πάντα και δεν απαντάται ποτέ! Έργα που διαιωνίζονται… Σημειώνουμε ότι υφίσταται και μια διαφορά 16.000 ευρώ που δεν έχει ερευνηθεί ποτέ! Από την στιγμή που αναλάβατε σαν Δημοτική αρχή, δεν κάνατε τίποτα για την εφαρμογή λογισμικού αποθήκης. Ένας Δήμος τόσο μεγάλος όσο της Χαλκίδας, θα έπρεπε ο ορκωτός λογιστής να κάνει περίπατο και να μην μας λέει τα ίδια και τα ίδια. Τέλη δικαιώματα από τις λαϊκές αγορές, εντάξει δεν πιστεύω ότι θα πάρω απαντήσεις αλλά να τα ακούσει ο κόσμος που παρακολουθεί».

Βασίλης Καθαροσπόρης: Θα ήταν μη έντιμο να μην ψηφίσω τον απολογισμό
Στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καθαροσπόρης είπε «Θα ήταν μη έντιμο να μην ψηφίσω τον απολογισμό. Εκτελούσα αυτά που παίρναμε αποφάσεις. Ο άντρας στο διαζύγιο φαίνεται. Πρέπει να πάρω τις ευθύνες αλλά πρέπει να τονίσω  ότι τα τελευταία 50 χρόνια εκ των όποιων τα 20 συμμετέχω, δεν έχει υπάρξει χρονιά που μία αντιπολίτευση θα συμφωνήσει αλλά δεν έχει υπάρξει αντιπολίτευση να έχει ζητήσει γραπτά ή προφορικά την άποψη της μειοψηφίας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι νόμος του κράτους και οφείλουμε να το σεβαστούμε. Πόσο καλός ή κακός θα είναι αυτός ο νόμος θα το δούμε στην εφαρμογή. Πολλές γνώσεις, γνώμες, προτάσεις για το καλό της πόλης. Είναι εύκολο να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Όποιος νομίζει τώρα, αργότερα, χθες, προχθές να πετάει σκ@τ@ στο στόμα, δεν κάνει καλά. Δώδεκα χρόνια η αποθήκη δουλεύει άψογα ως προς την διαχείριση. Εγώ δεν είμαι εκεί, ήρθαν άλλοι στη θέση μου. Δυνατά και ξεκάθαρα μπορούν να το δουν και να το πουν στον αέρα. Τι είναι αυτά που ακούγονται εδώ μέσα; Υπάρχουν διαδικασίες και σε αυτή την αίθουσα, είμαστε χρόνια γνωστοί, ότι έχει να πει ο καθένας, να το πει ξεκάθαρα!»


Γιώργος Μπουραντάς: Στον δρόμο του λαϊκισμού…
Χείμαρρος στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μπουραντάς, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε « Η κ. Βάκα είναι πιστή στον δρόμο που χάραξε ο κ. Ζεμπίλης. Επανέλαβε τα ίδια, οι σύμβουλοι, τα κινητά τηλέφωνα… Στον δρόμο του λαϊκισμού κλπ. Περίμενα κάτι άλλο από την κ. Βάκα από την δράση την οποία έχει και επειδή είναι έμπειρη, γνωρίζει ότι είναι μια αποτύπωση συγκεκριμένων στοιχείων. Δεν είναι δυνατόν να εξάγονται συμπεράσματα. Και στην δική σας θητεία έτσι λειτουργούσε ο Δήμος. Ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως θα είναι διαφορετικά τα πράγματα  με τον νέο εκλογικό νόμο αλλά από ότι ακούμε, φαίνεται ότι δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα απλά πράγματα. Αναφερθήκατε στην καταγραφή της Δημοτικής περιουσίας. Ολοκληρώθηκε για όλη τη Ν. Αρτάκη, Αυλίδα, Φύλλα και το ολοκληρώσαμε από το μηδέν με μια μεγάλη προσπάθεια από τους υπαλλήλους του Δήμου. Αρκετές από τις δράσεις που έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος έχει γίνει από τα ίδια μέσα. Έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό.