MY KTEO

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Είναι τελικά επικίνδυνο το πρωκτικό σεξ;

Το πρωκτικό σεξ θεωρείται από πολλούς ως ταμπού με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η συχνότητα της πρακτικής του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο κάποιες αμερικανικές μελέτες παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τις πρακτικές του πρωκτικού σεξ στις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10,000 ετεροφυλόφιλοι Αμερικανοί, βρήκε ότι σχεδόν το 36% είχε κάνει πρωκτικό σεξ κάποια στιγμή στη ζωή του. Το 13% μάλιστα ανέφερε πρωκτική σεξουαλική επαφή μέσα στον περασμένο χρόνο. Το 2010 μια μελέτη του Kinsey Institute αποκάλυψε ότι περίπου το ¼ των ανδρών ηλικίας 25-49 είχαν διεισδύσει στον πρωκτό των συντρόφων τους.

Η υπηρεσία οικογενειακού προγραμματισμού των ΗΠΑ δείχνει ότι το πρωκτικό σεξ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της εύκολης πρόσβασης στο πορνό, ιδιαίτερα μέσω του διαδικτύου. Τα ζευγάρια που βλέπουν σκηνές με πρωκτικό σεξ είναι πιο πιθανό να παρακινηθούν και να το δοκιμάσουν.

Όσα ζευγάρια αποφασίζουν να το δοκιμάσουν, όμως, θα πρέπει να το κάνουν με προσοχή, καθώς ο ιστός που περιβάλλει τον πρωκτό είναι πιο λεπτός και λιγότερο υγρός από αυτόν του κόλπου, με αποτέλεσμα να σκίζεται εύκολα. Σαν αποτέλεσμα, το πρωκτικό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που περιλαμβάνουν λοιμώξεις από τον HPV, τον HIV, τα χλαμύδια, την γονόρροια και τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Άλλα βακτήρια και ιοί, όπως είναι η E. coli και ο ιός της ηπατίτιδας A, μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω του πρωκτικού σεξ.
Παράλληλα, οι τραυματισμοί του τοιχώματος του πρωκτού ενδέχεται να καταστήσουν τους συντρόφους που είναι αποδέκτες του πρωκτικού σεξ πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις που συνδέονται με την κίνηση του εντέρου. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις το πρωκτικό σεξ μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες ή και να τραυματίσει το έντερο.

Εάν ένα ζευγάρι επιθυμεί να κάνει πρωκτικό σεξ με ασφάλεια θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών:
• Να χρησιμοποιείται πάντα προφυλακτικό. Για κάθε νέα σεξουαλική πράξη θα πρέπει να χρησιμοποιείται καινούριο προφυλακτικό. Ποτέ δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο για το κολπικό και το πρωκτικό σεξ. Παράλληλα, τα άτομα που διεγείρουν τον πρωκτό του συντρόφου με τη γλώσσα θα πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντικό διάφραγμα ή κάποιου άλλου τύπου προστασία ώστε η γλώσσα και η στοματική κοιλότητα να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον πρωκτό.
• Να χρησιμοποιείται λιπαντικό ώστε να μειώνεται η τριβή και ο κίνδυνος τραυματισμού των τοιχωμάτων του πρωκτού. Υπενθυμίζεται ότι όταν χρησιμοποιείται προφυλακτικό είναι σημαντικό το λιπαντικό που επιλέγεται να έχει βάση το νερό.
• Είναι σημαντικό το άτομο που δέχεται το πρωκτικό σεξ να είναι χαλαρό και να νιώθει άνετα πριν τη διείσδυση. Η σύσπαση και χαλάρωση των μυών του πρωκτού κάποιες φορές πριν από τη διείσδυση μπορεί να βοηθήσει.

Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι το πρωκτικό σεξ δεν αρέσει σε όλους. Εάν ο ένας σύντροφος δεν είναι πρόθυμος ή εάν η συγκεκριμένη πρακτική του προκαλεί πόνο ή δυσφορία, τότε το ζευγάρι θα πρέπει να βρει μια άλλη σεξουαλική πρακτική που θα προσφέρει ευχαρίστηση και ικανοποίηση και στους δυο.

Εάν ένα άτομο έχει έντονο πόνο, αιμορραγία, έλκη ή εκκρίσεις από τον πρωκτό μετά από το πρωκτικό σεξ θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Σε περιπτώσεις που το ζευγάρι επιθυμεί να δοκιμάσει το πρωκτικό σεξ αλλά η διείσδυση είναι δύσκολη ή επώδυνη, μπορεί να απευθυνθεί σε θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

Πηγή: zougla.gr