MY KTEO

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Η Ερέτρια τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο









Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο Εορτασμός  του  Πολιούχου και Εφόρου της  Ερέτριας  Αγίου Νικολάου προστάτου  του πολεμικού  ναυτικού  του λιμενικού σώματος και των απανταχού  της γής ναυτιλομένων. Την παραμονή 5ης Δεκεμβρίου 2018, ετελέσθη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό  ο
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός  στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος      Αρχίμανδρίτης Τιμόθεος Μπαϊμπάκης Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος  με την συμμετοχή των  ιερέων και πλήθος  φιλέορτων πιστών που τίμησαν την εορτή του Πολιούχου τους.             
 Παρών στην εορτή έδωσαν  η  Δήμαρχος κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Μίγγος και τα    Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιπρόεδρος του Ο.Λ.Ν.Ε. Ευβοίας κ.Νικόλαος Γουρνής ο Ναύαρχος ε.α. ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Φατούσης και ο  εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ερέτριας Ανθυπαστιστής ΛΣ  κ Μάρκος Οικονομίδης.


Την Ιερά Εικόνα του Αγίου πλαισίωσαν και λάμπρυναν  ο Σύνδεσμος Πελοπονησίων Ευβοίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας Κωνσταντίνος Κανάρης με τις παραδοσιακές ενδυμασίες.


Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε η Λιτανεία της Εικόνας του Αγίου  επί της παραλιακής λεωφόρου  με κατεύθυνση τον λιμένα  προπορευομένης της ιερής πομπής με τα εξαπτέρυγα τον ιερό κλήρο οι αρχές και  της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου, την οποία έφεραν στους ώμους τους διάφοροι νέοι κάθε ηλικίας              εκπληρώνοντας έτσι το τάμα τους στον Άγιο  με την συμμετοχή πολλών πιστών.

Προηγήθηκε στον λιμένα η  δέησις    και οι πλοιοκτήτες των ΕΠ/ΟΧ. ΑΙΟΛΟΣ και ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της  Ερέτριας τηρώντας το έθιμο με συνεχή σφυρίγματα από τις σειρήνες χαιρέτισαν την λιτανεία της εικόνας αποδίδοντας λαμπρές τιμές στον Προστάτη τους Άγιο Νικόλαο.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσ Αρχιμ  Νεκταρίου Ευγενικού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ο οποιος κήρυξε τον θείο λόγο και των συλλειτουργούντων ιερέων του Οικονόμου  Χαραλάμπους Ραμαντανάκη Εφημέριου Παναγίας Παραβουνιώτισας και του Πρωτοπρεβύτερου Θεοφάνους Παπαγεωργίου Εφήμεριο του Ιερού Ναού.

Τους ύμνους της πανηγύρεως έψαλαν οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού.

Ανταπόκριση  -  Φωτογραφίες  Δημήτριος Πετρογιάννης.