MY KTEO

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη της Δημοτικής Αγοράς(ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσιάστηκε αναλυτικά στη χθεσινή συνεδρίαση η μελέτη για την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας από τους μελετητές. Ο Αλέξανδρος Ζώμας, αναφέρθηκε στο ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας. «Η Δημοτική Αγορά είναι ένα μνημείο για την πόλη. Στόχος της πρότασης αποκατάστασης, ήταν η ανάδειξη του
μνημείου» είπε μεταξύ άλλων και προχώρησε στην αναλυτική μελέτη αποκατάστασης, ανάδειξης και λειτουργικής επανένταξης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.


 «Κρατάμε το πνεύμα του νεοκλασικού κτηρίου σε ορισμένα σημεία, βασικός στόχος η διατήρηση των χαρακτηριστικών της Αγοράς. Αυτό που είχαμε προτείνει και επικυρώθηκε ήταν να μπει ένα μεταλλικό στέγαστρο για τις μεταλλικές κατασκευές που υπήρχαν και υπάρχουν στο κτήριο. Τα πεζοδρόμια είναι προσβάσιμα για όλους. Σχετικά με την πλατεία, συναντήσαμε μια πλατεία μη φιλική προς τους κατοίκους. Θέλαμε να γίνει μια καλύτερη ενοποίηση του υφιστάμενου χώρου. Ο χαρακτήρας της πλατείας χωρίζεται σε επιμέρους χώρους, μια πολύ μεγαλύτερη παιδική χαρά και χώροι σκίασης». Στη συνέχεια οι μελετητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που αντιμετώπισαν και τους τρόπους να επιλύσουν τα προβλήματα. «Η κατάσταση δεν ήταν πολύ καλή ενώ σημαντικό πρόβλημα ήταν η αγκύλωση των υποδομών. Τα τμήματα των υποδομών δεν παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες, σε αντίθεση με το σκυρόδεμα όπου υπήρχαν μεγάλες φθορές. Μεγάλο πρόβλημα και το έδαφος ενώ θα έπρεπε να βγάλουμε τον βαθμό επικινδυνότητας. Να σημειωθεί ως όπου χρειάστηκε προσθέσαμε καινούρια υλικά».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κώστας Λάππας ήταν παρών στη συνεδρίαση και αναφέρθηκε στους μελετητές, σεβόμενος όπως είπε την καλή δουλειά που έχουν κάνει αλλά «θα ήθελα να υπάρχει συνεργασία με το ΤΕΕ. Είχε γίνει μια σοβαρότατη εισήγηση παλαιότερα. Το κομμάτι της επίβλεψης είναι πολύ σημαντικό κι αν βρεθεί κάποιο κομμάτι που χρήζει προστασίας, εύχομαι να φτιάξουμε το θέμα, σαν ΤΕΕ είμαστε δίπλα. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι, σημείο αναφοράς και δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω».

Η Έλενα Βάκα ανέφερε πως δεν υπάρχει πολίτης αυτού του Δήμου, που να μην θέλει να γίνει η Δημοτική Αγορά, ένα έργο πολύπαθο. «Υπήρξε μία ομηρία από το 2006 έως το 2014 που περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ. Στη συνέχεια ολοκληρώσατε τη μελέτη, αλλά το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί χωρίς να γίνει μελέτη εφαρμογής. Σχετικά με την οριστική μελέτη, είναι αντικείμενο ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έχει συνταχθεί από μία καθόλα άξια ομάδα. Σημαντικό είναι να δούμε ποιά θα είναι η χρήση των καταστημάτων για είναι ελκυστικά για μίσθωση. Εφόσον εκλεγούμε Δημοτική αρχή θα καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες να βρούμε άλλους πόρους χρηματοδότησης και να μην χρησιμοποιήσουμε το δάνειο των 5 εκατομμυρίων. Κύριο μέλημά μας θα είναι αυτό».
Ο Νίκος Λεβέντης είπε πως ένα έργο επιτέλους μπαίνει στην τελική φάση, θα δώσει μια άλλη ταυτότητα. «Θα μπει ομορφιά μέσα στην πόλη. Όλοι οι σύμβουλοι πρέπει να πέσουν πάνω και οι καινούριοι, να το προσέξει και αυτή και η επόμενη Δημοτική αρχή».


Ο Βαγγέλης Σταματούκος αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους, την αποκατάσταση, την χρηματοδότηση λέγοντας ότι το δάνειο δεν είναι η ενδεδειγμένη και στην οικονομική πλευρά που έπρεπε να επιλεχθεί και το τρίτο ζήτημα είναι η χρήση. «Νομίζω ότι η χρήση επιδέχεται κάποιες τροποποιήσεις ώστε να είναι και λειτουργική η Αγορά και να ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα που είχε και να δώσει λύση σε προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάμε, με όποιες δυνάμεις έχουμε».

Με την σειρά του, ο Κώστας Κουλουρίδης σε όλους τους τόνους είπε μεταξύ άλλων «Φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε ποιος θα είναι μέσα ενώ έχουμε εμείς την ευθύνη για το χάλι αυτό. Και εγώ ακόμη. Την γλίτωσε όμως η Αγορά από την αντιπαροχή! Έχουμε φτάσει σε εποχές περίεργες. Ευτυχώς που δεν μας έχει τύχει να μας απαγορέψουν να λέγονται απόψεις, ό,τι άκουσα ότι θα γίνει στο Κοινοβούλιο! Εμείς έχουμε την άνεση εδώ μέσα και χρόνο να πούμε τα πάντα για την Αγορά».


Η Ελένη Μιτζιφίρη τόνισε πως «παρόλο που δεν ψήφισα το δάνειο, είχα πει πως είναι έργο πνοής για την Χαλκίδα η Δημοτική Αγορά. Εμείς σαν αυριανή Δημοτική αρχή θα κυνηγάμε ΕΣΠΑ και δεν θα παίρνουμε δάνεια και να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη και θα κόβουμε διαδρομές…»



Ο Γιάννης Μπάκας δήλωσε ενθουσιασμένος από την παρουσίαση, γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο η μελέτη.

Να μην χρεωθούν οι Χαλκιδέοι το δάνειο, τόνισε η Ελένη Αϊδίνη και όλα να πάνε καλά για την Χαλκίδα.

Ο Γιώργος Μπουραντάς χαρούμενος δήλωσε πως είναι με την εξέλιξη αυτή. «Με τον διαγωνισμό, η Δημοτική αρχή πρώτη φορά υλοποίησε και θα αλλάξει τα δεδομένα στο κέντρο της πόλης. Σχετικά με την επιβάρυνση, δεν υπάρχει καμία ως προς τον δημότη. Θα έχει έσοδα και δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στον δημότη. Για να γίνει από τα σχέδια πράξη, από μόνο του είναι επίπονο και δύσκολο. Αν οι Χαλκιδέοι μας δώσουν την δυνατότητα να είμαστε στα πράγματα, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και τόσα άλλα στην Αγορά».
Με την σειρά του ο Γιάννης Μαραγκός, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, είπε πως «είναι ένα έργο που σαν Επιμελητήριο το θέλαμε κι εμείς. Το έργο αυτό το πιστώνεται όλο το Δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνον η Δημοτική αρχή. Αυτό που θέλουμε σαν Επιμελητήριο είναι να ενωθεί το κενό κομμάτι και να γίνει μια μεγάλη πλέον αγορά».
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ευχαρίστησε όλους για την στάση τους. «Πολλές φορές είχαμε εντάσεις αλλά φτάσαμε ως εδώ. Μένει η διαδικασία της δημοπράτησης. Όμως τα πράγματα δεν ήταν στρωμένα με δάφνες. Δεν υπήρξε καμία συνεδρίαση Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων όπου δεν υπήρξαν ομάδες να φωνάζουν «κάτω τα χέρια από το μνημείο». Προσπεράσαμε όλες τις σκέψεις, ακόμα και πολιτών που έλεγαν ότι η μελέτη αυτή ήταν για πέταμα. Φτάσαμε σήμερα εδώ να έχουμε μια μελέτη που φέρει και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Χαίρομαι που σχεδόν ομόφωνα προχωράμε την μελέτη. Πολύ σύντομα, να κερδίσουμε την χρήση της Δημοτικής αγοράς για να ξαναχτυπήσει η καρδιά του εμπορίου σε αυτή την περιοχή. το κόστος της Αγοράς είναι 12, 304 χιλ. ευρώ. Ζητήσαμε ένα δάνειο 5 εκατομμυρίων, και τα υπόλοιπα να τα βάλει ο Δήμος. Ευελπιστούμε με την έκπτωση θα κυμανθεί λίγο κάτω από τα 8 εκατ. Οι υπηρεσίες μελετούν στον Δήμο με ποιο τρόπο θα πάμε συντομότερα στην δημοπράτηση του έργου. Θα σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε κοντόφθαλμα, σας ευχαριστώ όλους για την συνεργασία».