MY KTEO

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Δημοσκόπηση της PRORATA για λογαριασμό του Eviatop: Πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών στο Δήμο Χαλκιδέων: Ζητείται ελπίς(πίνακες)

 

Στην πρόθεση ψήφου των Χαλκιδαίων ψηφοφόρων για εθνικές εκλογές, τρία είναι τα κυρίαρχα σημεία στη δημοσκόπηση της PRORATA η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Eviatop το διάστημα από 12 έως 18 Μαρτίου σε δείγμα 1000 ατόμων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χαλκιδέων. 


Α) Το αθροιστικό και πλειοψηφικό 40% των πολιτών που τοποθετούνται από αδιάφορα ως αρνητικά απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα και μάλιστα λίγους μήνες πριν από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η στάση καταγράφηκε με την ίδια δυναμική και το Νοέμβριο του 2018, αλλά με τη σημερινή χρονική εγγύτητα σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εδραιώνεται ως συνειδητή επιλογή και όχι ως στιγμιαία αντίδραση.

Β)Η μείωση της απόστασης μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που από 10 μονάδες το Νοέμβριο συρρικνώνεται στις 5 μονάδες και καθιστά διεκδικήσιμη την πρωτιά. Το εύρημα χτυπά αρνητικά «καμπανάκια» για τη διαχείριση των αυτοδιοικητικών εκλογών από την ηγεσία της ΝΔ. ί Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει δημοσκοπικές μονάδες, σε αντίθεση με το διαφαινόμενο αυτοδιοικητικό καταποντισμό στο Δήμο, παραμένει όμως σε ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα της Εύβοιας. 

Γ) Η συνεχής αδυναμία όλων των μικρών κομμάτων να αναπτύξουν αξιοπρόσεκτη δυναμική, με κάποια εξ’αυτών να παραμένουν συμπαγή αλλά στάσιμα (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ), κάποια να εξαϋλώνονται και το ΚΙΝ.ΑΛ. να «ξεφουσκώνει», σε σύγκριση, τουλάχιστον, με τον περασμένο Νοέμβριο.