MY KTEO

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Η Ευρυτανία «έκλεψε» την 19η έδρα της Εύβοιας



Του Δημήτρη Κατσούλη 
 Γιατί μειώθηκε ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων στην Εύβοια;

Με πρόσφατη υπουργική απόφαση προσαρμόστηκε ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων ανά
Περιφερειακή Ενότητα. Με την νέα κατανομή στην Στερεά Ελλάδα η Εύβοια χάνει μία έδρα και η Φθιώτιδα αποκτά μία επί πλέον έδρα.
Η αιτία αυτής της μεταβολής είναι ασφαλώς η θέσπιση του κριτηρίου του Μόνιμου Πληθυσμού που ισχύει με τον Κλεισθένη 1 αντί του de facto πληθυσμού που ίσχυε πριν.
Η Εύβοια όμως δεν έχασε την έδρα διότι μειώθηκε ο πληθυσμός της αλλά γιατί μειώθηκε ο πληθυσμός της Ευρυτανίας. Η Ευρυτανία «κλέβει» την έδρα από την Εύβοια και όχι η Φθιώτιδα.


Για να εξηγούμαστε.
Ο αριθμός των εδρών κάθε Περιφερειακής Ενότητας προκύπτει αφού διαιρεθεί ο μόνιμος πληθυσμός της Περιφερειακής Ενότητας με το μέτρο, δηλαδή το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας με τον αριθμό των εδρών. Σύμφωνα  όμως με την παρ. 3 του άρθρου 136 του ν.3852/2010 « εάν από την παραπάνω διαδικασία προκύψουν εκλογικές περιφέρειες με αριθμό εδρών μικρότερο των τριών (3), οι ελλείπουσες συμπληρώνονται με την αφαίρεση μίας  από κάθε εκλογική περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών και κατά αύξουσα σειρά»

Έως τον Κλεισθένη 1, σύμφωνα με τον de facto πληθυσμό η κατανομή των εδρών ανά περιφερειακή ενότητα στην Στερεά Ελλάδα ήταν η εξής:





Ενώ ουσιαστικά ο Μόνιμος Πληθυσμός της Εύβοιας είναι αυξημένος κατά τι σε σχέση με τον de facto εν τούτοις χάνεται μία έδρα διότι η Ευρυτανία χρειάζεται μία ακόμη έδρα προκειμένου να συμπληρώσει τις τρεις (3). Αυτή την έδρα την «κλέβει από την Εύβοια». Αντιθέτως η Φθιώτιδα αποκτά την δέκατη Πέμπτη έδρα με την αξία της αφού όπως φαίνεται στον Πίνακα έχει ουσιαστικά μεγαλύτερο υπόλοιπο πληθυσμού σε σχέση με τον de facto πληθυσμό. Εάν δεν υπήρχε η ρήτρα των τριών ( 3 )εδρών η Ευρυτανία θα έμενε με δύο (2) μόνο έδρες.