MY KTEO

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Θηλυκοί μπελάδες υποψηφίων

Έναν διόλου ευκαταφρόνητο πονοκέφαλο που έχουν όσοι ηγούνται περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών είναι η στελέχωση τους υποχρεωτικά κατά 40% με γυναίκες. Η σχετική διάταξη φτιάχτηκε υποτίθεται για να αμβλύνει τον αποκλεισμό των γυναικών από τη διαχείριση των
δημοσίων πραγμάτων.
Στην πραγματικότητα είναι πέρα για πέρα προσβλητικό για τις γυναίκες. Τις παρουσιάζει ως χρήζουσες προστατευτικής συμπεριφοράς λες και είναι αδύναμες εκ γενετής ή μειωμένης αντίληψης και δυνατοτήτων.
Κι όμως οι γυναίκες εδώ και δεκαετίες μετέχουν ισότιμα στην παραγωγική διαδικασία, διευθύνουν θαυμάσια επιχειρήσεις και κατέχουν επάξια κυβερνητικά πόστα. Παράλληλα είναι ο στυλοβάτης της οικογένειας και όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Φυσικά δεν λείπουν και από τους άλλους τομείς των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Όπως παντού έτσι και στις εκλογές δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουν για όλα. Το φύλλο δεν μπορεί να είναι κριτήριο για να περιληφθεί κάποιος σε έναν εκλογικό συνδυασμό. Το πόσοι και πόσες θα στελεχώσουν ένα συνδυασμό δεν έπρεπε να αφορά το νομοθέτη αλλά μόνο αυτόν που έχει την ευθύνη.
Σε τελική ανάλυση οι ψηφοφόροι επιλέγουν με ένα σωρό κριτήρια και πάντως όχι βάσει του φύλλου.