MY KTEO

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Συνέντευξη Θεοφάνη Σπανού στο Eviatop: «Θα παλέψω για το καλό της πόλης μας που αγαπώ»


Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό της Έλενας Βάκα «Αλλάζουμε», είναι ο Θεοφάνης Σπανός. Ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος αποφάσισε να προσφέρει στον τόπο του και γι΄αυτό μπήκε στην εκλογική μάχη. Ο Θεοφάνης Σπανός, μιλάει στο Eviatop, για τους λόγους που
τον ώθησαν να μετέχει στα κοινά, για τα προβλήματα του Δήμου Χαλκιδέων, για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν…

ΕΡ.: "Αλλάζουμε" είναι το όνομα του συνδυασμού στον οποίο μετέχετε. Τι ακριβώς θέλετε να αλλάξετε στο Δήμο Χαλκιδέων;

ΑΠ.: Θέλουμε να αλλάξουμε πρωτίστως νοοτροπία τόσο σε αυτούς που κυβερνούν την πόλη αλλά και στους πολίτες. Θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι δρόμοι πρέπει να μην έχουν λακκούβες και όχι να είναι αντικείμενο ρουσφετιού από τον εκάστοτε δήμαρχο η αντιδήμαρχο. Το αντιλαμβάνεστε το φοβερό που συμβαίνει σε αυτή τη πόλη. Έχουμε κάνει το αυτονόητο και την υποχρέωση ρουσφέτι. Εμείς δεν θα καβαλήσουμε καλάμι, είμαστε από εδώ, αγαπάμε τη πόλη μας και θα τη ξαναφτιάξουμε.

ΕΡ.: Τι σας ώθησε για να εμπλακείτε στα κοινά;

ΑΠ.: Το αντικείμενο των σπουδών μου είναι πολιτικές επιστήμες όπως και τα ενδιαφέροντα μου είναι γύρω από την Ιστορία και από την πολιτική, οπότε αυτός είναι ένας χώρος που με συναρπάζει. Αλλά ο κυριότερος λόγος είναι η παρακμή της πόλης τα τελευταία χρόνια που είναι κάτι το φοβερό. Δείχνει σαν να μην νοιάζεται κανένας. Η πόλη είναι αφημένη. Κάθε 5 μέτρα υπάρχει μια λακκούβα, ολόκληρες γειτονιές σαν το παλαιό νεκροταφείο είναι στο έλεος της εγκληματικότητας. Δεν υπάρχει όραμα για τίποτα. Εγώ οραματίζομαι τη Χαλκίδα ένα στολίδι. Μια όμορφη και καθαρή πόλη με μια υπέροχη μαρίνα και τουριστική υποδομή που θα προσελκύει τουρίστες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος από όλο το κόσμο. Μια πόλη που θα εκμεταλλευτεί την τρισχιλιετή ιστορία της, μια πόλη που θα αναδείξει τη τεράστια συμβολή της στο δυτικό πολιτισμό. Η Αναχώρηση των Ελλήνων για τη Τροία από την Αυλίδα. Η μεταφορά του Χαλκιδέικου Αλφάβητου στη δύση. Ο Αριστοτέλης.  Η μεσαιωνική ιστορία του Νεγκροπόντε. Τα παραπάνω είναι κάποια πράγματα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Θέλω οι Χαλκιδέοι να είναι περήφανοι για την πόλη τους. Να λέμε είμαι Χαλκιδέος και να αισθανόμαστε τιμή. Επίσης κάτι άλλο που ακουμπάει και στην προηγούμενη ερώτηση, θέλω οι Χαλκιδέοι να γίνουν και πιο τοπικιστές. Να αγοράζουν ρούχα από εδώ, να πηγαίνουν σινεμά εδώ κτλ.

ΕΡ.: Έχετε ζήσει στο εξωτερικό. Υπάρχει κάτι στη λειτουργία των Δήμων εκεί που θα θέλατε να εφαρμοστεί στη Χαλκίδα;

ΑΠ.: Από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Καθαριότητα, οδικό δίκτυο, συγκεκριμένη πολεοδομία εντός πόλης ανά γειτονιά, χρησιμοποίηση τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη, και απλοποίηση των διαφόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών στις οποίες εμπλέκεται ο δήμος.

ΕΡ.: Σε όλους υπάρχει ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και λειτουργεί ως παράδειγμα και οδηγός στην πορεία μας. Ποιο είναι για σας αυτό το πρόσωπο και τι διδάγματα πήρατε;

ΑΠ.: Όπως φαντάζομαι στους περισσότερους, οι γονείς μου.
Ο πατέρας μου για τη μπέσα του και το θάρρος του και όπως μαθαίνω τώρα με τις εκλογές με τη φιλανθρωπία του, και η μητέρα μου με τη γλύκα της και τη καλοσύνη της. Μου είναι πραγματικά αδύνατο άμα δώσω το χέρι μου με κάποιον να το πάρω πίσω, σκέφτομαι ένα μελαχρινό τύπο να με κοιτάει με αγριεμένο βλέμμα.

ΕΡ.: Κάποιοι θα σας ψηφίσουν επειδή είστε ο φέρελπις νέος που έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του και κάποιοι άλλοι επειδή είστε ο γιος του Κώστα και ανιψιός του πρώην Δημάρχου Χαλκιδέων Γιάννη. Θεωρείτε ότι το «όνομα» παίζει σημαντικό ρόλο; Είναι πλεονέκτημα ή δημιουργεί επιπλέον άγχος;

ΑΠ.: Θεωρώ πως όνομα στη περίπτωση μου δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το γεγονός ότι ο πατέρας μου και ο θείος μου ο καθένας από το δικό του μετερίζι, έχουν προσφέρει ο καθένας με το δικό του τρόπο στη κοινωνία της Χαλκίδας και ίσως κάποιοι άνθρωποι θέλουν να τους τιμήσουν επιλέγοντας εμένα. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι είμαι ειλικρινής και έντιμος, έχω γνώσεις και όρεξη, και θα παλέψω για το καλό της πόλης μας που αγαπώ.