MY KTEO

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Συνέντευξη Ελένης Αϊδίνη στο Eviatop: Ο συνδυασμός Αλλάζουμε-2019 θα σημειώσει πρωτιά ήδη από την πρώτη Κυριακή


13 χρόνια σχεδόν, υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης και έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Η Ελένη Αϊδίνη είναι για ακόμα μία φορά υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων με το συνδυασμό της Έλενας Βάκα «Αλλάζουμε» και σήμερα μιλάει
στο Eviatop για την πολύχρονη ενασχόλησή της με τα κοινά και κάνει και τη δική της πρόβλεψη για το βράδυ της 26ης Μαϊου…

ΕΡ.:  Από το 2006 εκλέγεστε δημοτική σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων. 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κοινά. Τι σημαίνει αυτό για σας;

ΑΠ.: Ένας πολιτικός, ένας ΣΩΣΤΟΣ πολιτικός από την ημέρα της εκλογής του και έπειτα παύει να φέρεται ως μονάδα. Σκέφτεται και πράττει ως εκφραστής του συνόλου. Μέσα από την πολιτική ως χαρακτήρας διαπλάθεσαι. Σήμερα 13 χρόνια μετά και έπειτα από μια πορεία στην οποία είχα το ΕΜΕΙΣ  πολύ πιο ψηλά από το προσωπικό μου εγώ έμαθα να σκέφτομαι ποιο είναι το κοινό καλό, να προσπαθώ έμαθα να δίνω λύσεις και όσο το δυνατόν περισσότερο να βοηθάω. Άλλωστε ακόμα κι αν αφήσω στην άκρη τον πολιτικό, ποια η αξία του ανθρώπου αν δεν είναι ικανός να βοηθάει και να προσφέρει οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη;

ΕΡ.: Τι έχετε «κερδίσει» και τι έχετε «χάσει» από την ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

ΑΠ.: Πρώτα από όλα έχω κερδίσει την αγάπη του κόσμου και την αποδοχή την οποία δεν στερήθηκα ποτέ! Είναι σπουδαίο να βλέπω ανθρώπους που με στηρίζουν, που αν έχω κατορθώσει να τους βοηθήσω  με ευγνωμονούν, ή εν πάση περιπτώσει ανθρώπους που αναγνωρίζουν τη δουλειά μου. Όλο αυτό φυσικά δεν προκύπτει χωρίς κόστος. Πολλές ήταν οι φορές- και το λέω με κάθε ειλικρίνεια-που έβαλα σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μου, τον χρόνο μου ακόμα και τις προσωπικές μου ανάγκες. Ο πολιτικός οφείλει να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να υπηρετεί έναν ζωντανό οργανισμό την πόλη δηλαδή και τους πολίτες της που είναι συνεχώς εν δράσει.
Δεν θα τά βάλω όμως στη ζυγαριά. Οφέλη και μειονεκτήματα έχει κάθε επιλογή στην ζωή μας. Το μοναδικό για το οποίο είμαι βέβαιη είναι πως αυτόν το στίβο, θέλω, μπορώ και είμαι διατεθειμένη να τον συνεχίσω! Τα είπα όλα. Ο κόσμος βέβαια έχει και θα έχει τον τελευταίο λόγο.

ΕΡ.: Έχετε περάσει από θέσεις ευθύνης και επιγραμματικά ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει επί των ημερών σας;

ΑΠ.: Aπό τα πρώτα κιόλας χρόνια της θητείας μου τιμήθηκα με σημαντικές θέσεις ευθύνης. Επί δημαρχίας Θανάση Ζεμπίλη διετέλεσα πρόεδρος ΚΑΠΗ, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχος Έργων, Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας και Α/θμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και Πρόεδρος ΔΟΑΠΕΧ. Επειδή είναι αδύνατον να αναφερθούν όλα με τη λεπτομέρεια που τους αρμόζει και παρόλο που κάθε έργο είναι εξίσου ουσιώδες  θα επιλέξω μερικά από τα σημαντικότερα. Ανεγέρσεις σχολικών κτηρίων: από το 2007 μέχρι και το 2014 επιτύχαμε 24ο  Δημοτικό Σχολείο και 24ο  Νηπιαγωγείο περιοχής Έξω Παναγίτσας, 22ο  Δημ. Σχολείο και 33ο  Νηπιαγωγείο Περιοχής Κανήθου,25ο  Δημ. Σχολείο και 25ο  Νηπιαγωγείο περιοχής ΔΕΛΤΑ,2ο  και 22ο  Νηπιαγωγείο περιοχής Αγ.Ταξιαρχών,3ο  Νηπιαγωγείο περιοχής Αρτάκης (Ακτή Βολέρη), Νηπιαγωγείο περιοχής Ανθηδόνας. Ίδρυση μουσικού Σχολείου Βαθέως Αυλίδος, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων στο 17ο Δημ. Σχολείο Δοκού καθώς και 13ο Δημ. Σχολείου περιοχής Κουρέντι.
Ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Επισκευή-αποκατάσταση 3ου και 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας και 3ου Δημοτικού Σχολείου στην καρδιά της Χαλκίδας. Με μεγάλη υπερηφάνεια, ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και δημιουργία Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου και σχολείου Κωφών και Βαρύκοων έργο όμως που είχε να αντιμετωπίσει μια σοβαρή δυσκολία… την έλλειψη πρόσβασης σε αυτά! Και εκεί δώσαμε τη λύση με τη διάνοιξη των οδών Μπαλαλαίων και Ψαρρών(Μακαρονάδικο).Υπόλοιπες  διανοίξεις επιγραμματικά: Aθανασίου Διάκου (Ποσειδωνία) ένας δρόμος επικίνδυνος για τους οδηγούς διαμορφώθηκε με προηγμένες κυκλοφοριακές προδιαγραφές εξυπηρετώντας όλη την Περιοχή του Καράμπαμπα. Πάροδος Γ.Παπανρέου όπισθεν JUMBO μελέτη που περιελάμβανε και τη διαμόρφωση των υπολοίπων οδών της γύρω περιοχής. Μελέτη απαλλοτρίωσης και διάνοιξης για τη στροφή Τσεκούρα. Πολλά χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων και άμεσες επισκευές πεζοδρομίων. Θα κλείσω με τη δική μου ιδιαίτερη γειτονιά με το έργο εκβραχισμού- τείχους αντιστήριξης καθώς και κλιμάκων πρόσβασης της Παραλίας της Έξω Παναγίτσας.
Αυτά όμως τα οποία δεν  μπορούν να γραφτούν και είναι αυτά για τα οποία παλεύαμε από το πρωί που ξεκινούσαμε την δουλειά είναι οι καθημερινές ανάγκες των σχολείων, των κτηρίων, των παιδιών μας και  των πολιτών. Δεκάδες επισκευές και συντηρήσεις, καθαιρέσεις και ανανεώσεις  οι οποίες μου δίνουν το θάρρος να βγω στους πολίτες με πρόσωπο καθαρό και κανείς να μην αναρωτηθεί πως αξιοποιήθηκαν οι πόροι του κράτους και του Δήμου. Μια πενταετία μετά είμαι έτοιμη να συνεχίσω το έργο που βεβιασμένα άφησα (και αφέθηκε) ημιτελές εφόσον τεθήκαμε στην αντιπολίτευση! Τα έργα αποδεικνύονται, το ίδιο και η απραξία.

ΕΡ.: Είστε και πάλι υποψήφια στις εκλογές του Μαϊου. Γιατί με την Έλενα Βάκα και το συνδυασμό «Αλλάζουμε»;

ΑΠ.: Οι σκέψεις που βρίσκονται πίσω από την απάντηση αυτή είναι ικανές να γεμίσουν σελίδες ολόκληρες. Θα σας απαντήσω συνοπτικά. Ο συνδυασμός της Έλενας στελεχώνεται από άτομα άξια και ικανά, πράγμα που με κάνει να μπορώ να βγαίνω στον κόσμο και να λέω με το κεφάλι ψηλά πως είμαι και εγώ μέλος αυτής ΔΥΝΑΤΗΣ και αξιόλογης ομάδας. Ας μιλήσω  όμως  τώρα πια για την ψυχή αυτής της ομάδας, την αρχηγό μας, την αυριανή Δήμαρχο Χαλκιδέων  Έλενα Βάκα. Η Έλενα είναι ένα άτομο μορφωμένο, με ήθος οξύ κοινωνικό αισθητήριο μα πάνω απ’όλα ένα άτομο τίμιο, ντόμπρο που έχει μάθει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Ένας Δήμαρχος εκτός από λαοφιλής θα πρέπει να έχει διοικητικές ικανότητες και γνώση για να αποφύγει τυχόν παγίδες αλλά και για να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Η Έλενα μέσα από τις θέσεις που είχε στο παρελθόν έχει αποδείξει περίτρανα αυτές τις  ικανότητες. Στο πλευρό της λοιπόν μέχρι το τέλος. Ένα τέλος-μια αρχή- που σίγουρα θα τη δικαιώσει.

ΕΡ.: Πως κρίνετε την απερχόμενη δημοτική αρχή;

ΑΠ.: Σε κάθε κρίση μου προσπαθώ να είμαι δίκαιη. Δεν μπορώ συνεπώς να παραβλέψω το γεγονός ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή περιλαμβάνει κάποια ικανά στελέχη. Δυστυχώς όμως αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Όπως προείπα, από τις θέσεις ευθύνης από τις οποίες είχα την ευκαιρία να περάσω, είδα και κατάλαβα  παρά τις  όποιες δυσκολίες  που μπορεί να αντιμετωπίσεις,  πως αν πραγματικά θέλεις  να είσαι αποτελεσματικός, ΜΠΟΡΕΙΣ. Αρκεί φυσικά να το προσπαθήσεις. Από την Δημαρχία του κου Παγώνη εκτός από την προσπάθεια που εμφανώς εξέλειψε, καθώς η πόλη βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν μια πενταετία πριν χωρίς την παραμικρή πρόοδο, έλειπε και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: το όραμα. Οι πολίτες βλέπουν, νιώθουν και σίγουρα πια δεν ξεγελιούνται.

ΕΡ.: Αν σας ζητούσα να κάνετε μία πρόβλεψη για το βράδυ της 26ης Μαϊου;

ΑΠ.: Πέραν της υποψηφιότητας μου και της στήριξής μου στο πρόσωπο της Έλενας Βάκα θα βγω για λίγο από τη θέση της υποψήφιας και θα κάνω μια πρόβλεψη ως παρατηρητής-πολίτης. Ο  συνδυασμός Αλλάζουμε-2019 θα σημειώσει πρωτιά ήδη από την πρώτη Κυριακή. Κανένας από τους αντιπάλους δεν είναι βεβαίως ανάξιος λόγου εκλογικά. Οι πολίτες της Χαλκίδας-εκείνοι όμως που αγαπούν πραγματικά την πόλη τους σημειώνω- και πιστέψτε με δεν είναι λίγοι, θα προβούν στην σωστή επιλογή! Η Χαλκίδα από  τον Μάϊο και μετά θα έχει όλα τα φόντα για να πάει πραγματικά πλέον ένα βήμα, ή μάλλον πολλά… ΠΟΛΛΑ  ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.