MY KTEO

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Επιμελητήριο Εύβοιας: Δημόκριτος… ώρα μηδέν



Η ερημοποίηση του κτιρίου του Δημόκριτου στη Χαλκίδα είναι ίσως ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχει αντιμετωπίσει η εκάστοτε ηγεσία του Επιμελητηρίου Εύβοιας την τελευταία 20ετία τουλάχιστον.

Τώρα όμως περισσότερο από ποτέ φαίνεται από τη μία να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να βρεθεί μια οριστική λύση και από την άλλη η διοίκηση του Επιμελητηρίου να είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να αξιοποιηθεί επιτέλους το ακίνητο της οδού Χαϊνά.

Το πρώτο βήμα…
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθεί ο σχετικός φάκελος στη διοίκηση του ΤΕΕ, ώστε να γίνει από μέρους τους μελέτη που θα παραθέτει τη χρήση γης, το συντελεστή δόμησης κι άλλες τεχνικές λεπτομέρειες με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιλογές που θα έχει το Επιμελητήριο για να αξιοποιήσει το ακίνητο. Ενώ στη συγκεκριμένη μελέτη θα συμπεριληφθεί και εκτίμηση για το τι είναι περισσότερο συμφέρον, η συντήρηση του κτιρίου ή το γκρέμισμά του. Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βούλα Αγιοστρατίτη ενημέρωσε τα μελή του Δ.Σ. ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Έχοντας τα συμπεράσματα του ΤΕΕ στα χέρια θα αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και μπορούν να κάνουν και μετά θα προχωρήσουν στην σύνταξη μελέτης και στην αναζήτηση χρηματοδότησης.

Κατεδάφιση στον ορίζοντα…
Υπέρ της κατεδάφισης τάχθηκε το σύνολο των μελών του Δ.Σ. που πήραν τον λόγο. Ανάμεσά τους οι κ.κ. Παπαθανασίου και Γεωργουλόπουλος, που τόνισαν ότι είναι μάλλον αναγκαία η κατεδάφιση του κτιρίου, αφού η αξιοποίηση του θα πρέπει να συνάδει με τις νέες τεχνολογίες, και με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αυτό θα ήταν αδύνατο.


Προβλημάτισε η διαβούλευση και η χρηματοδότηση
Αρκετοί  ήταν εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της διαβούλευσης για την αξιοποίηση του ακινήτου με τους φορείς του Νομού. «Ο Δημόκριτος βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και η όποια αξιοποίηση του θα επηρεάσει τους πάντες. Για αυτό και πρέπει να ανοιχτεί διαβούλευση με τους φορείς. Η όποια απόφαση θα επηρεάσει την πόλη για δεκαετίες και πρέπει να συμμετέχουν» τόνισε ο Σπύρος Γεροντίτης. Όσον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης ο Σπύρος Κουτσάφτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα είναι χρονοβόρα και θα οδηγήσει στην αβεβαιότητα. «Αν μπλέξουμε στα γρανάζια προγράμματος, θα γίνει χειρότερο κι από τη Δημοτική Αγορά» είπε ο κ. Κουτσάφτης.

Οι ενδοιασμοί του Νίκου Φωκίτη
Τους ενδοιασμούς του κατέθεσε ο Νίκος Φωκίτης για την όλη διαδικασία και τη συνεργασία με το ΤΕΕ. «Θα συμφωνήσω επί του παρόντος, αλλά ψυχολογικά διαφωνώ» είπε ο κ. Φωκίτης, με την κα Αγιοστρατίτη να του απαντάει: «Συμφωνούμε ότι διαφωνείτε»…

Σοβαρότητα ζήτησε ο Ηλίας Θαλάσσης
Πάντως, ο Ηλίας Θαλάσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα από πλευράς του Επιμελητηρίου για να μην καταντήσει η αξιοποίηση του κτιρίου του Δημόκριτου ένα όνειρο και μια αναξιοποίητη ιδέα.