MY KTEO

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Κενό γράμμα οι πληρωμές των προμηθευτών

Κενό γράμμα παραμένει η πληρωμή των προμηθευτών ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε νέα παράταση
στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων που ψηφίστηκε το περασμένο Φθινόπωρο.

Η υιοθέτηση της σχετικής Κοινοτικής οδηγίας έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από δύο χρόνια. Καθυστέρηση στην καθυστέρηση, η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε εν τέλει το Φθινόπωρο του 2017 ενώ χρειάστηκαν 16 μήνες για να εκδοθεί  η υπουργική απόφαση που καθορίζει το πλαίσιο "λειτουργίας της ψηφιακής υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων".

Και ενώ, με βάση τα όσα είχε δεσμευθεί το αρμόδιο υπουργείο, το μέτρο θα ετίθετο σε εφαρμογή μετά και την προτελευταία παράταση, στις 15 Ιουνίου, στις 14 Ιουνίου, έδωσε μια ακόμη παράταση, -σ.σ. αυτή τη φορά για τις 30 Σεπτεμβρίου- στην υποχρεωτική καταχώρηση των τιμολογίων και ως εκ τούτου στην επιβολή των προβλεπόμενων στο ν. 4492/20017 κυρώσεων.

Ο λόγος της νέας καθυστέρησης στην εφαρμογή του μέτρου, τα προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με σχετική εγκύκλιό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε γνωστό πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η διαδικτυακή υπηρεσία για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας καταχώρησης στοιχείων των τιμολογίων στην εφαρμογή για τη διακίνηση νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.

Στη Γαλλία πάντως ο εμπορικός κώδικας προβλέπει ήδη από το 1986 προθεσμία πληρωμής 30 ημερών για ευπαθή τρόφιμα και 20 ημερών για φρέσκο κρέας επί ποινή διοικητικών προστίμων τα οποία μπορούν να φτάσουν τις 75.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 375.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που παραβαίνουν τις εν λόγω διατάξεις. Ο Ισπανικός νόμος του 2010 προβλέπει προθεσμία πληρωμής 30 ημερών όταν πρόκειται για φρέσκα και ευπαθή τρόφιμα και ο Ιταλικός νόμος (2012) αποκλείει τη δυνατότητα των συμβαλλομένων να ορίσουν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη προθεσμία πληρωμής.

Την ώρα πάντως που η ελληνική πολιτεία προσπαθεί ακόμη να μεταφέρει στην καθημερινότητα των συναλλαγών μεταξύ παραγωγών και σούπερ μάρκετ την πληρωμή των πρώτων μέσα σε 60 ημέρες, υιοθετώντας σχετική κοινοτική οδηγία, η ΕΕ προχωρά ένα βήμα παρακάτω.

Νέα οδηγία για τις αθέμιτες πρακτικές, που προωθεί η ΕΕ, μειώνει τον χρόνο πληρωμής των παραγωγών ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων στο μισό, δηλαδή στις 30 ημέρες, ενώ διατηρεί την πληρωμή στις 60 ημέρες για τα υπόλοιπα μη ευπαθή αγροτικά προϊόντα.


Capital.gr της Αλεξάνδρας Γκίτση