MY KTEO

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Ανακοίνωση της ομάδας Γυναικών Χαλκίδας για τους παιδικούς Σταθμούς


Για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ) για “δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών”, γιατί οι γονείς τους δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζει το πρόγραμμα, δεν συγκέντρωσαν
τα απαιτούμενα μόρια ή δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό.
Για μία ακόμα χρονιά πολλοί από τους γονείς που απέκτησαν το περιβόητο “κουπόνι” (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Οι χιλιάδες  νέες μητέρες που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε καν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είναι υποχρεωμένες να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς και τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Πιο συγκεκριμένα, δεκάδες είναι τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και στο Δήμο Χαλκιδέων. Κυρίως στα βρέφη, όπου οι δομές του δήμου δεν αρκούν για να τα δεχτούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για όλη την περιοχή Χαλκίδας-Αυλίδας-Βασιλικού υπάρχει μόνο ένας σταθμός του δήμου με βρεφικό τμήμα. Ενώ οι θέσεις που δίνονται με voucher στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είναι δυσεύρετες. Ο σταθμός που από την περσινή χρονιά λειτουργεί στην Αρτάκη δεν είναι αρκετός για να καλυφθούν όλες αυτές οι θέσεις που απαιτούνται. 
Αλλά ακόμα και στην κατηγορία Α2 αρκετά παιδιά έμειναν εκτός σταθμού. Στον Γ παιδικό σταθμό, παιδάκι που φοιτούσε ήδη απ την προηγούμενη χρονιά, έμεινε εκτός γιατί δεν πρόλαβε να διασφαλίσει τη θέση του και για την επόμενη χρονιά.
   Για ακόμα μια χρονιά τα voucher που δόθηκαν ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να καλυφθούν. Με αποτέλεσμα  οι γονείς να ποδοπατούνται από τα ξημερώματα έξω απ τον ΔΟΠΠΑΧ για να προλάβουν μια από τις λιγοστές θέσεις. Και όσοι δεν πρόλαβαν να περιμένουν  μάταια σε λίστα αναμονής για μια θέση τον Σεπτέμβρη στη δεύτερη κατανομή των voucher ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν 200-250 ευρώ το μήνα!!! σε ιδιωτικό σταθμό.
Στον ίδιο σταθμό, την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα τα παιδάκια από τον Γενάρη μέχρι τον Μάιο  να μένουν μόνο με μια δασκάλα από τις 13:00 ως τις 16:00, πράγμα το οποίο ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο.    
Τέλος, έχει καθιερωθεί πια ο θεσμός των συμβασιούχων εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς. Είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό το γεγονός ότι τα παιδιά αλλάζουν δασκάλες στα μέσα της χρονιάς. Και ότι οι εργαζόμενες αυτές μένουν άνεργες, περιμένοντας την επόμενη σχολική χρονιά για νέα σύμβαση.
  

            Απαιτούμε:
- Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών.
- Άμεση χρηματοδότηση για τη λειτουργία νέων βρεφικών τμημάτων σε Χαλκίδα, Βασιλικό και Αυλίδα.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.
 - Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.