MY KTEO

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Άρχισε νωρίτερα το κυνήγι οφειλετών του Δημοσίου

Ενάμιση μήνα νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αποφασιστεί αρχικά ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα ειδική υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
που έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο με τις οποίες βαρύνονται οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις ΔΟΥ της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με νεότερη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου, ορίστηκε η 15η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής (ΚΕΟΦ Αττικής), της νέας ειδικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας με αρμοδιότητα την είσπραξη των οφειλών των φορολογουμένων που υπάγονται στις ΔΟΥ, της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία είχε εκδοθεί την 1η Απριλίου, η νέα αυτή υπηρεσία θα ξεκινούσε να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά, με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επισπεύστηκε κατά 1,5 μήνα η έναρξη λειτουργίας του ΚΕΟΦ Αττικής. Ωστόσο, από το κείμενο της νέας αυτής απόφασης προκύπτει ότι η 15η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας δύο μόνο εκ των έξι συνολικά Τμημάτων του ΚΕΟΦ Αττικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, από τις 15 Σεπτεμβρίου λειτουργούν μόνο το Τμήμα Α' Διοικητικής Μέριμνας και Στατιστικής Παρακολούθησης και το Τμήμα Γ' Είσπραξης Οφειλών.

 Η επίσπευση της λειτουργίας του ΚΕΟΦ αποδίδεται στην επικείμενη λήξη της προθεσμίας ένταξης των οφειλετών στις 120 δόσεις (30 Σεπτεμβρίου), ώστε μετά να ασχοληθεί με όσους έμειναν εκτός της ρύθμισης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τόσο η αρχική όσο και η νεότερη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ:
 1 Οι επιχειρησιακοί στόχοι του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής είναι οι ακόλουθοι:
 α) Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 β) Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένα κριτήρια.
 γ) Η διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.

 2 Το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής διαρθρώνεται σε έξι (6) Τμήματα, ως κατωτέρω:
 α) Τμήμα Α' - Διοικητικής Μέριμνας και Στατιστικής Παρακολούθησης.
 β) Τμήμα Β' - Νομικής Υποστήριξης.
 γ) Τμήματα Γ' και Δ' - Είσπραξης Οφειλών.
 δ) Τμήμα Ε' - Είσπραξης Χρεών Οφειλετών σε Διαδικασίες Αφερεγγυότητας και Χρεών άλλων Ειδικών Κατηγοριών.
 ε) Τμήμα ΣΤ' - Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Ανεπίδεκτων Είσπραξης.

3 Το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, οφειλετών με χρέη σε ΔΟΥ της Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με τις κατά τόπο αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών των φορολογουμένων τους.

Επίσης η απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπει ότι στις αρμοδιότητες των τμημάτων Γ' και Δ' - Είσπραξης Οφειλών του ΚΕΟΦ Αττικής είναι:
 α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 β) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια με τη λήψη στοχευμένων μέτρων, για οφειλές που καθορίζονται αρμοδίως.
 γ) Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.
 δ) Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δρομολογημένων δράσεων και στόχων του Τμήματος.

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ε' - Είσπραξης Χρεών Οφειλετών σε Διαδικασίες Αφερεγγυότητας και Χρεών άλλων Ειδικών Κατηγοριών είναι:
 α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
 β) Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, η παρακολούθηση της διαδικασίας και η συμμετοχή σε αυτή.
 γ) Η εισήγηση προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ επί αιτήματος για συμμετοχή του Δημοσίου σε συμφωνία εξυγίανσης οφειλέτη του, σύμφωνα με την 5 παράγραφο 6 του άρθρου 4 του ν. 3808/2009, σε συνδυασμό με τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα (ΠΟΛ 1049/8-3-2018, σε συνδυασμό με τις ΠΟΛ 1068/3-4-2013 και ΠΟΛ 1087/11-6-2010, όπως εκάστοτε ισχύουν), καθώς και η εφαρμογή δικαστικά επικυρωμένων συμφωνιών, δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών διαταγών που ρυθμίζουν οφειλές προς το Δημόσιο στα πλαίσια διαδικασίας αφερεγγυότητας.

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος ΣΤ' -Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Ανεπίδεκτων Είσπραξης είναι ο έλεγχος και η σύνταξη εκθέσεων χαρακτηρισμού οφειλών αρμοδιότητας του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Τέλος, στις αρμοδιότητες όλων των Τμημάτων του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής ανήκουν:

  •  Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο. 
  •  Η υποβολή αιτημάτων για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή τρίτους. 
  •  Η εισήγηση στον προϊστάμενο του ΚΕΟΦ Αττικής για τη βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων και πόρων και για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών πληροφορικής, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία. 

Στελέχωση του ΚΕΟΦ   
 Οι οργανικές θέσεις προσωπικού του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, καθορίζονται ως εξής: 105 εφοριακοί του κλάδου ΠΕ, 5 εφοριακοί του κλάδου ΤΕ και 10 εφοριακοί του κλάδου ΔΕ. Το σύνολο των υπαλλήλων θα φθάνει τους 120.


www.naftemporiki.gr του Γιώργου Παλαιτσάκη