MY KTEO

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Παρουσιάστηκε η μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας


Aμφιτρίτη Αλημπατέ:  Ως εκπρόσωπος και μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και με την εμπειρία και τους αγώνες ως τέως Δήμαρχος, στην ομιλία μου στον ιερό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος ενεργών πολιτών «Η Μέδουσα» και η Εφορεία
Αρχαιοτήτων Ευβοίας,  όπου παρουσιάστηκε η μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας.επεσήμανα: Το ρόλο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για:

-Την ένταξη της Ερέτριας στην Πολιτιστικη Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας
-Τη δημιουργία "κουμπαρά" για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη Μελέτη αναστήλωσης, με την ενεργοποίση συλλόγων, πολιτών, φορέων καθώς και επιχειρήσεων
-Τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης από την Περιφέρειά μας με 1.050.000 ευρώ από τον τότε Περιφερειάρχη,, κ Μπακογιάννη και τον τότε χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και νέο Περιφερειάρχη σήμερα, κ Φάνη Σπανό.
-Την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Ερέτριας, με εναρξη την κυκλοφοριακή Μελέτη της πολης Ερέτριας, η οποία ολοκληρώνεται και χρηματοδοτείτσι το έργο από την Περιφέρεια με 400.000 ευρώ
-Την κινητοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, να γίνουν χορηγοί. Στην Ερέτρια, η ΔΕΗ προσέφερε 20.000 ευρω για τη Μελετη Αναστήλωσης και ο Ομιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 30.000 ευρώ για τη Μελέτη Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων.
Επίσης επισημάνθηκε ο ρόλος της Αρχαιολογίας Ευβοίας, της Εφόρου κ Αγγελικής Σίμωση και του Αρχαιολογου Ερέτριας, κ Μπουκάρα Κώστα, καθώς και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμβληματική προσωπικότητα του Προέδρου του Διαζώματος, κ Σταύρου Μπένου, ως οραματιστη, εμπνευστή, ενός πνευματικού ανθρώπου, φιλόπατρη, ο οποίος πίστεψε ότι τα ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ της πατρίδας μας είναι το ΦΩΣ που φωτίζει το παρόν και, κυρίως, το μέλλον της Ελλάδας.
Ευχαριστώ τον κ Μπένο Σταύρο για τη μεγάλη τιμή, αλλα και ευθύνη να εκπροσωπήσω το ΔΙΑΖΩΜΑ στην εκδήλωση, ως μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.