MY KTEO

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Η ανταγωνιστικότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

To CEPS, σε συνεργασία με το COWL, προετοίμασε μια μεγάλη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την DG ENER της Κομισιόν. Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει δύο μέρη.


Μέρος 1 - Ανταγωνιστικότητα και υπηρεσίες της βιομηχανίας θέρμανσης και ψύξης
Το πρώτο μέρος της μελέτης εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα του τομέα ανανεώσιμης θέρμανσης και ψύξης. Καλύπτει τέσσερις τομείς που αντιστοιχούν στο 93% του κλάδου ανανεώσιμης θέρμανσης και ψύξης: βιοαέριο, βιομάζα, αντλίες θερμότητας και ηλιακή θερμική. Η μελέτη αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα κάθε τομέα και μετρά τις επιπτώσεις του στην οικονομία της ΕΕ σε ό,τι αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τζίρου. Επιπλέον, περιλαμβάνει τέσσερα case studies που εξετάζουν την επίδραση των τοπικών συνθηκών στην ανάπτυξη διαφορετικών τεχνολογικών λύσεων. Τέλος, αυτό το μέρος της μελέτης παράσχει μια γενική εικόνα των σχεδίων του 2030 για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των στόχων τους για θέρμανση και ψύξη, και υποστηρίζοντας πολιτικές, με βάση τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα.

Μέρος 2 - Ανταγωνιστικότητα των εταιρικών πόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Το δεύτερο μέρος της μελέτης εξετάζει τον αντίκτυπο των εταιρικών πόρων για την ανανεώσιμη ενέργεια, στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κλάδου. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαρτώνται από τις ανανεώσιμες πηγές για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, για τρεις βασικούς λόγους: α) για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αυξήσουν τη ζήτησή τους, καθώς οι επιλογές των καταναλωτών καθοδηγούνται όλο και περισσότερο από ζητήματα βιωσιμότητας, β) να προσελκύσουν περισσότερο κεφάλαιο, καθώς οι επενδυτές όλο και περισσότερο ανησυχούν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επενδύσεών τους κα γ) να βελτιώσουν το κόστος ανταγωνιστικότητας, καθώς οι ΑΠΕ μπορεί να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια εμπόδια όταν προσπαθούν να βρουν ανανεώσιμες πηγές. Πολλά εμπόδια αντιμετωπίζονται από το νέο πακέτο "Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους”. Άλλα θα απαιτήσουν επιπλέον μέτρα. Η μελέτη επίσης αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις της εταιρικής αναζήτησης για ΑΠΕ στην οικονομία της ΕΕ. Εάν οι βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις της ΕΕ δεσμευτούν να καλύψουν το 30% της συνολικής ζήτησής τους για ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030 από τις ΑΠΕ, ο κλάδος ΑΠΕ της ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα από 750 δισ., ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και περισσότερες από 220.000 νέες θέσεις εργασίας.

Των Felice Simonelli, Antonella Zarra, Jaap Jensen, Cristian Strola, Alexandra Campmas, Aurelie Faure-Schuyer, Ada Modzelewska, William Schmitt, Ernesto Cassetta

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/competitiveness-of-corporate-sourcing-of-renewable-energy/


Capital.gr