MY KTEO

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Ισότητα φύλων στην ΕΕ: Στην τελευταία θέση της λίστας η Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσιεύει τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019 και τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την Ελλάδα.
Η φετινή έκδοση δείχνει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πραγματική ισότητα είναι πολύ αργή, παρά τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας και τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Σύμφωνα με τον δείκτη, η βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την έκδοση του 2017, φτάνοντας στο 67,4. Στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται: Σουηδία (83,6), Δανία (77,5), Γαλλία (74,6), Φινλανδία (73,4) και Βρετανία (72,2). Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση (51,2) και προτελευταία είναι η Ουγγαρία με 51,9. Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε στην Πορτογαλία, με αύξηση 3,9 βαθμών, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 3,1 βαθμούς.

Στην τελευταία θέση της ΕΕ η Ελλάδα
Με 51,2 στους 100 βαθμούς, η Ελλάδα είναι ουραγός στην τελευταία θέση στην ΕΕ. Πιο αναλυτικά, η βαθμολογία της χώρας αυξήθηκε μόλις 4,4 μονάδες σε διάστημα 12 χρόνων, από το 2005 έως το 2017 (+1,2 μονάδες σε σύγκριση με το 2015). Παρά τη μικρή αυτή πρόοδο, η βαθμολογία της Ελλάδας την κατατάσσει σε μία θέση χαμηλότερη από ό,τι το 2005.

Η επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την ισότητα των φύλων είναι καλύτερη στον τομέα της υγείας (83,5 μονάδες) και το εισόδημα / χρήματα (71,4 μονάδες). Αντίθετα, πιο μεγάλες ανισότητες συνεχίζουν να κυριαρχούν όταν μετράμε την δύναμη / εξουσία (24,3 μονάδες), παρόλο που η βαθμολογία στον τομέα αυτό βελτιώθηκε κατά 6,1 μονάδες από το 2005. Επιπλέον, η βαθμολογία της Ελλάδας αυξήθηκε στον τομέα της γνώσης (+ 8,5 μονάδες).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προχωρά προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι η ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βιέρα Γιουρόβα, δήλωσε:
«Προχωρούμε με μικρά βήματα. Ωστόσο, είμαι περήφανη για ό,τι έχουμε καταφέρει, ιδίως με τους νέους κανόνες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι είναι η αλλαγή που πρέπει να επιταχυνθεί στην αγορά εργασίας. Η οδηγία μας σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία εγκρίθηκε φέτος, μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο δείκτης μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος. Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο επιπλέον θέματα που είναι η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες.

Επιπλέον, η φετινή έκδοση δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και στον αντίκτυπό της στην ισότητα των φύλων.


www.cnn.gr