MY KTEO

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ετήσιο Μνημόσυνο Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου.






Με αισθήματα συγκινήσεως  επί της ακριβούς ημερομηνιακής συμπλήρωσεως  ενός (1)  έτους από την εις Κύριον εκδημίας του  Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου  {Χρυσικού} τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του  την Κυριακή 13
Οκτωβρίου 2019  στο Καθολικό της  Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Χριστού στα Σκούρτα Δερβενοχωρίων της οποίας ήτο ο Κτήτωρ και Ηγούμενος της  ο αείμνηστος και μεταστάς εις τας ουρανίους σκηνάς και πλέον ήδη λειτουργός του  επουράνιου θυσιαστηρίου προσφέροντας την αναίμακτο θυσία.

Της ευχαριστιακής μυσταγωγίας της οποίας προηγήθηκε η ακολουθία του Όρθρου   και  εν συνεχεία του  Τρισαρχιερατικού Συλλείτουργου προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων  κ. Αριστοβούλου εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενήσιου κ. Γεωργίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος ο οποίος και τυγχάνει πνευματικό τέκνο του μακαριστού επισκόπου όπως και αναφέρθηκε εκ της ευαγγελικής παραβολής του Σπορέως σε μία πτυχή η οποία απορεει απο την παραβολή τονίζοντας ότι ο σπόρος είναι ο λόγος του θεού και το χωράφι είναι ο ναός του θεού και μέσα σε αυτό τον ναό υπάρχουν πολλά χωράφια τα οποία είναι οι ψυχές των όπου βρίσκονται εκεί στον ναό και καλούμαστε να σκεφτούμε τα περι του ευαυτού μας οι περισότεροι εξ' υμών έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε καλοί τίμιοι σωστοί και δίκαιοι όμως εδώ έρχεται ο Χριστός   και να πεί στον καθένα από εμάς να προσέξουμε και ακούσουμε τον λόγο του θεού.

Η Εκκλησία προσπαθεί να μας αφυπνήσει να δημιουργήσει τέτοιες προϋποθέσεις ώστε κάθε φορά  που ακούμε τον λόγο του θεού να σκεφτόμαστε ότι είμαστε μαθητές στο μεγάλο σχολείο της Εκκλησίας μας ώστε ωφεληθούμε από τον λόγο του θεού και να τον κάνουμε πράξη και όχι να προτρέπουμε τους άλλους να κάνουν πράξη αυτά που ακούμε και λέμε.

Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να ακούμε τον λόγο του θεού συνεχώς και να σκεφτόμαστε πως ο λόγος του θεού δεν είναι για τους άλλους αλλά για εμάς και πως εμείς οφείλουμε αυτόν τον λόγο να τον θέσουμε μέσα μας να τον επεξεργαστούμε και όσο περισότερο σε σχέση με τον εαυτό μας και στην συνέχεια αυτά που ακούσαμε να κάνουμε πράξη εμείς και εάν εμείς κατορθώσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι τότε θα βοηθήσουμε και τους συναθρώπους μας και την κοινωνία μας να γίνει καλύτερη.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος εκ μερους του αναφέρθηκε στους πιστούς ότι η σημερινή Θεία Λειτουργία την οποία τελέσαμε το μνημόσυνο του Γέροντος Πολυκάρπου στο σεπτό του πρόσωπο την πορεία την αγάπη του διακονία  την προσφορά του στην αγιά μας εκκλησία κα στο τόπο τούτο.

Εκφράζοντας τον σεβασμό την αγάπη και ταπεινή μας προσευχή ευγνωμοσύνη της τοπικής μας εκκλησίας για την προσφορά του την θεμελίωση του Ησυχαστηρίου το οποίο εθεμελίωσε αγωνίστηκε αφήνοντας στα πνευματικά του παιδιά μία παρακαταθήκη αλλά γνήσια με υπακοή στην Εκκλησία και τον Χριστό.

Τιμούμε τον μακαριστό γέροντα και προσευχόμαστε στον Κύριο και Θεό και νικητή του θανάτου να αναπαύσει την εκλεκτή του ψυχή στον χώρο της αγάπης του και να δωρήσει σε όλους μας την ευχή του ενίσχυση και παρηγοριά και προπάντων η βίωση του μυστηρίου του θανάτου να είναι για όλους μας μία αφύπνηση και με τις πρεσβείες των αγίων και του γέροντος Πολυκάρπου να δίνει την δυνατότητα στον καθένα απο εμάς να βρεί τον δρόμο αυτή την δυνατότητα να μπορέσει να αλλάξει πλεύση και να έρθει κοντά στον θεό.

Να ζούμε με την αφύπνηση να μας θυμίζει ότι υπάρχει  η ζωή αυτή ο θεός μας έφερε να ζήσουμε για να δημιουργήσουμε για να πορευθούμε το θέλημα του για να συμπράτουμε σε ένα πλαίσιο ζωής όμορφο θα διαθέτει από τις αρχές και τα ιδανικά που απορέουν απο την ευαγγελική αλήθεια αλλά παράληλα να προετοιμάζουμε το μέλλον μας στην δική του ζωή την αιώνια στην δική του αγάπη στην δική του ατμόσφαιρα.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αριστόβουλο για την λαμπρή παρουσία η οποία μας συγκίνησε και οφείλουμε να μεταφέρετε τον σεβασμό και την αγάπη μας στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο ακολούθως ευχαρίστησε και τον Σεβασμιώτατο Καρπενησίου για την παρουσία αλλά και  για  τον θεολογικό λόγο που ανέπτυξε στους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος πρόσθεσε στον λόγο του και για τον  αποτεφρώτηρα της καύσης των νεκρών ο οποίος άνοιξε στην Ριτσώνα τονίζοντας ότι η εκκλησία του Χριστού κηρύτει την ελευθερία με την οποία ο Χριστός με τον θάνατο του μας ελευθέρωσε και ασφαλώς ανάφερε για τους αθέους και αλλόθρησκους και όσους επιθυμούν την καύση τονίζοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ότι για τα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού η πίστις η διδασκαλία και η παράδοση της δεν συμφωνεί.

Τονίζοντας ότι το σώμα μας είναι του κατοικούντος εν ημών Αγίου Πνεύματος και για αυτό το τιμά και το σέβεται σε ένα χώρο σεβαστό και με ιερότητα που το περιβάλει.

Η Αγία ημών Εκκλησία μας διδάσκει ότι προσδοκά την ανάσταση των νεκρών και για αυτό πάντα σέβεται τα νεκρά σώματα αλλά και τα λείψανα όλων των χριστιανών και όλων των ανθρώπων.

Απο τα αρχαία χρόνια τα έπη τα ομηρικά να θυμηθούμε της Αντιγόνης την αγωνία ωστε να θάψει τον αδελφό της τον οποίον είχε καταδικάσει ο Βασιλιάς Κρέωντας είναι παγκόσμια ημών η ανάγκη να προσφέρουμε τις επιθανάτιες τιμές στα αγαπημενα μας πρόσωπα αλλά και αυτός  ο Κύριος μας απέθανε εκ του σταυρού και ετάφει αλλά ανέστη τριήμερος πιστεύοντας σε αυτές τις αρχές και αναμένοντας την ανάσταση των σωμάτων ημων στην Δευτέρα Παρουσία λέει ότι ο μόνος τρόπος καταλύσεως είναι η ταφή.

Ο Σεβασμιώτατος ενημερώνοντας και με παράκληση προς τους πιστούς να μην επηρεάζονται απο τα καινοφανή αυτά πλαίσια τα οποία δεν συνάδουν στην ζωή της ημών Εκκλησίας.


Εν συνεχεία μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας  τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του, παρουσία πλήθους πιστών, ιερέων και πνευματικών του τέκνων, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν την μνήμη του, προερχόμενοι απο την Φθιώτιδα την Θεσσαλονίκη  από την επαρχία της Βοιωτίας την Αθήνα και ιδιαίτερως από την Χαλκίδα στην οποία διατέλών εις αυτήν  Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος  επί πολλά συναπτά έτη με καρποφόρο ποιμαντικό έργο.

Παρέστησαν ο Διοικητής της 114 Πτέρυγος Μάχης Τανάγρας  Σμήναρχος (Ι) κ. Ιωάννης Κυρίου και ο Διοικητής της Αεροπορικής Υποστηριξης  Υποπτέραρχος( Ι )κ. Αθανάσιος Σαββόπουλος.

Να αναφέρουμε ότι στο αναλόγιο έψαλε Χορός Ιεροψαλτών και Μοναζουσών της Ιεράς Μονής με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Χαραλάμπο Καρακατσάνη ο οποίος διακονεί το αναλόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας  και τον Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου κ. Γεώργιου Στέρπη.


Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Επισκόπου από τον Μητροπολίτη Θηβων κ. Γεώργιο  καθώς και μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους πιστούς στο αρχονταρίκι της ιεράς μονής μερίμνη της Καθηγουμένης Παρασκευής Μοναχής και της συνοδείας της επίσης οι πιστοί είχαν την χαρά και ευλογία ώστε να ακούσουν ένα οπτικοακουστικό  απόσπασμα απο τον μακαριστό Επίσκοπο ο οποίος ψέλνει μελωδικά και κατανυκτικά το Δοξάστικο των Αγίων Πατέρων.