MY KTEO

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Σημείο G: Μύθος ή αλήθεια;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sexual Medicine» πιστοποιεί την ανατομική ύπαρξη του σημείου G.
Μέχρι στιγμής δεν είχε διευκρινιστεί κατά πόσο το συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ή όχι, παρά το γεγονός ότι εδώ και αιώνες γυναίκες ανέφεραν διόγκωση του πρόσθιου άνω μέρους του κόλπου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κορύφωσης. Μετά τη διάνοιξη του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος σε πτωματικό παρασκεύασμα μιας 83χρονης γυναίκας, ο Adam Ostrzenski, γυναικολόγος του Ινστιτούτου Γυναικολογίας στο St.Petersburg της Florida των Η.Π.Α., ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του εν λόγω σημείου.

Η εξέταση που διεξήγαγε ο Ostrzenski αποκάλυψε την ύπαρξη μιας ωοειδούς δομής που εντοπιζόταν στην οπίσθια περινεϊκή μεμβράνη, 16,5 χιλ. από το άνω μέρος του στόμιου της ουρήθρας, σε 35 μοίρες κλίση από το πλάγιο τοίχωμα της ουρήθρας.

Επίσης, σύμφωνα με τα κλινικά ευρήματα του Ostrzenski:
• το σημείο G έχει τρεις διακριτές περιοχές με τις εξής διαστάσεις: μήκος 8,1 χιλ. και πλάτος 3,6 χιλ. εώς 1,5 χιλ., ύψος 0,4 χιλ. • μετά την αφαίρεση των παρακειμένων ιστών, το μήκος του σημείου G τεντωμένο έφθανε από τα 8,1 χιλ. στα 33 χιλ.

O ειδικός κατέληξε ότι η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώνει την ύπαρξη του σημείου G, συμπέρασμα που μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση και βελτίωση της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τον Irwin Goldstein, αρχισυντάκτη του περιοδικού, η μελέτη των ζητημάτων της γυναικείας σεξουαλικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη περιπτωσιολογική μελέτη, επισημαίνει ότι αποτελεί προσθήκη στην εξελισσόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλική ανατομία και φυσιολογία.

Τι είναι τελικά το σημείο G;
Το σημείο G, γνωστό επίσης ως σημείο Gräfenberg από το όνομα του Γερμανού γυναικολόγου Ernst Gräfenberg, αποτελεί μια περιοχή 2,54 με 7,64 εκατοστά εσωτερικά στο πρόσθιο μέρος του κολπικού τοιχώματος μεταξύ του ανοίγματος του κόλπου και της ουρήθρας. Είναι μια ευαίσθητη περιοχή που θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα του «γυναικείου προστάτη» (βαρθολίνειοι αδένες).

Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ερωτογενή ζώνη που μπορεί, όταν ερεθιστεί, να οδηγήσει σε έντονη σεξουαλική διέγερση, καταλήγοντας σε δυνατούς οργασμούς και γυναικεία εκσπερμάτιση.

Ως προς την ύπαρξη του εν λόγω σημείου έχουν υπάρξει αρκετές διαφωνίες, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε μια ξεχωριστή ανατομική δομή, ενώ ένα σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ειδικών που ασχολούνται με τη γυναικεία σεξουαλικότητα αποτελεί το ότι οι γυναίκες που δεν μπορούν να εντοπίσουν το σημείο G τους ενδεχομένως να νιώθουν δυσλειτουργικές ή ανεπαρκείς, κάτι που σαφώς συνδράμει αρνητικά στην ήδη επιβεβαρυμμένη λόγω προκαταλήψεων, αναστολών, επιστημονικών σκοπέλων και «σκοτεινών πεδίων» γυναικεία σεξουαλική υγεία.