MY KTEO

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Νέος κύκλος deals στην αγορά ρεύματος

Η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ και τις αποκρατικοποιήσεις και οι κινήσεις των ισχυρότερων παικτών,
συνθέτουν το σκηνικό της αγοράς, που φαίνεται να ευνοεί, περισσότερο από ποτέ, ένα νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση τον ενεργειακό κλάδο.

Αυτό κατέδειξε και το πρόσφατο deal που ολοκληρώθηκε μεταξύ δύο μεσαίων παικτών της αγοράς, με την εξαγοράς της KEN, από τη Volton. Αν και η συγκεκριμένη συμφωνία έχει τις δικές της ιδιαίτερες παραμέτρους, εντούτοις η χρονική συγκυρία της συμφωνίας μόνο τυχαία δεν είναι. Η πρόσφατη κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αποτελεί μια καταλυτική εξέλιξη που αναμένεται να αναδιατάξει τους συσχετισμούς στην αγορά. Όπως εξηγούν πηγές του κλάδου ηλεκτρισμού, μέχρι σήμερα περίπου το 50% της κερδοφορίας για αρκετές εταιρείες  προερχόταν από την εξαγωγή μέρους των ποσοτήτων που εξασφάλιζαν ως τώρα οι εταιρείες από τις δημοπρασίες ρεύματος.

Αυτές οι εξαγωγές ρεύματος, έφταναν σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιδοτούν επιθετικές τιμολογιακές πολιτικές σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα εάν μια εταιρεία ήθελε να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς της, είχε την επιλογή να επιδιώξει την απόκτηση μεγάλων πελατών της μέσης τάσης. Πλέον οι εταιρείες θα μπορούν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους και να έχουν διαθέσιμες για εξαγωγές ποσότητες ενέργειας από τα ΝΟΜΕ, μέχρι το τέλος του χρόνου. Από το νέο έτος θα αρχίσει σταδιακά η έκθεσή τους στην οριακή τιμή του συστήματος, που σημαίνει πρακτικά ότι ανάλογα με την πορεία των χονδρεμπορικών τιμών θα καθοριστεί η δυνατότητα των εταιρειών να μεγαλώσουν τα μερίδιά τους και την κερδοφορία τους.

Εάν λοιπόν υπάρξει αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος, η αγορά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, τουλάχιστον για το μεταβατικό στάδιο εκείνων των μηνών που θα χρειαστούν για να τεθεί σε λειτουργία το target model και να ανοίξουν οι δυνατότητες για σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας (PPAs). Ακόμη και τότε ωστόσο, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος μιας εταιρείας, τόσο θα ενισχύεται η ικανότητά της να διαπραγματευτεί την αγορά ενέργειας σε σταθερή τιμή. Σε αυτό το νέο μοντέλο αγοράς, προμηθευτές με λιγότερους από 100 χιλιάδες πελάτες δύσκολα θα μπορούν να σταθούν στην αγορά και επομένως, αυτή η παράμετρος αναμένεται να ευνοήσει πιο μεγάλη συγκέντρωση και νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές.



Capital.gr  του Χάρη Φλουδόπουλου