MY KTEO

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Η βυζαντινή χορωδία γυναικών της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στο 1ο συμπόσιο ορθοδόξων ψαλτριών στο Βόλο


Το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών «Αγία Καικιλία». Το συμπόσιο και το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Ιερά Μητρόπολη
Δημητριάδος και τον Χορό Ψαλτριών, με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, Μουσικολόγο του Α.Π.Θ., τ. Διδάσκουσα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» Ιωαννίνων, Ιδρύτρια – Δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» (2012), Εκπαιδευτικό Μουσικής ΥΠΕΠΘ, Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, Σολίστ Πιάνου και Διπλωματούχο Ανωτέρων Θεωρητικών.
Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών έδωσε την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικεία φωνή, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, το ρεπερτόριο κ.α. Περιλάμβανε επιστημονικές εισηγήσεις, εργαστήρια Ψαλτικής, συναυλίες.
Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται την 22α Νοεμβρίου.
Στις εργασίες του Συμποσίου έλαβαν ενεργή συμμετοχή περίπου 90 ψάλτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Τρίκαλα, Λάρισα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Σπάρτη, κλπ), όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιερών Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδος και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, χοροί ψαλτριών, γυναίκες που εκτιμούν και αγαπούν την Ψαλτική Τέχνη.
Το συμπόσιο έληξε με μία πανηγυρική συναυλία, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου, κατά την οποία θα εμφανισθηκαν οι Χοροί Ψαλτριών «Αγία Ανυσία» από τη Θεσσαλονίκη με χοράρχισσα την κ. Μαρία Αλεξάνδρου, «Γυναικών Ηχήματα» από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας με χοράρχισσα την κ. Μαρία Καψάλη και «Αι Άδουσαι» από το Βόλο, με δομεστίκαινα την κ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσθηκε το μουσικολογικό και ψαλτικό δρώμενο «Κασσιανή: η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα» με τις συμμετέχουσες ψάλτριες του Συμποσίου επί σκηνής. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και κατά την λήξη της εκδήλωση απένειμε τιμητικούς τίτλους στους συμμετέχοντες Χορούς Ψαλτριών.
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου  ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και έψαλαν ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός Βόλους «Αι Άδουσαι» στο δεξιό αναλόγιο, και ο Βυζαντινός Χορός «Γυναικών Ηχήματα» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας στο αριστερό αναλόγιο.