MY KTEO

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Συνεδρίαση για την ΛΑΡΚΟ: Όλοι στο πλευρό των εργαζομένων

Τι είπαν οι κκ Μπουροδήμος, Πύθουλα, Κουλοχέρης, Ραπτάκης,  Γιαννούτσος, Ηλιάδης και Ματράκας
Στην δική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Κουλοχέρης είπε «Το κλείσιμο της εταιρίας θα είναι τεράστιο πλήγμα για την περιοχή και τους εργαζόμενους. Θα είμαι δίπλα στους εργαζόμενους
όπως και όλοι οι φορείς. Η σημερινή ημερίδα είχε από όλα τα κόμματα και δεν είναι ώρα να τσακωνόμαστε αλλά να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι».

Η Γεωργία Πύθουλα είπε πως «έχουμε συναντηθεί στους αγώνες, στην ενημέρωση του κόσμου, ο αγώνας είναι σημαντικό να είναι κοινός. Όταν όμως λέμε για βιώσιμη λύση και τρίβουν τα χέρια τους όσοι ορέγονται, για να λυθεί το θέμα πρέπει να χτυπήσεις την αιτία. Όχι μόνο να μην χαθεί θέση αλλά και τα δικαιώματα να μην χαθούν. Το Σάββατο το συλλαλητήριο είναι μια μεγάλη αρχή γιατί έχουμε πολλά να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας».

Ο Γιάννης Μπουροδήμος τόνισε πως «το θέμα της ΛΑΡΚΟ προφανώς δεν είναι σημερινό. Έχει οξυνθεί και απαιτεί άμεσες λύσεις που έπρεπε να παρθούν από χθες και δεν αντιμετωπίστηκαν. Σήμερα είμαστε σε μια τραγική κατάσταση. Πολλά μπορεί να πει ο καθένας είτε για να χαϊδέψει τα αυτιά των εργαζομένων αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αν στη ΛΑΡΚΟ δεν πέσει ζεστό χρήμα, δεν θα προκάνει κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση να κάνει τίποτα. Κανείς δεν κατάφερε να κατεβάσει κανένα σχέδιο και επελέγη ο στραγγαλισμός της εταιρίας. Η ΛΑΡΚΟ δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση εδώ και πολλά χρόνια. Όχι τώρα αλλά και πριν. Η καλύτερη εταιρεία αν δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κλείνει. Η ΛΑΡΚΟ και ασφαλιστικές εισφορές πληρώνει, διαχρονικά και πείτε μου εσείς που είστε στη Βουλή κάποιον που χρωστάει μόνο 30 εκατομμύρια και η ΛΑΡΚΟ κλείνει για αυτό το χρέος. Βάζουμε το ΤΑΥΠΕΔ και ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αυτά κρατικές ενισχύσεις; Ρωτήσαμε και τότε ο Επίτροπος γέλαγε και απήντησε ότι είναι κρατικές ενισχύσεις και η χώρα θα μπει στην διαδικασία να πληρώνει πρόστιμο ημερήσιο. Η οποιαδήποτε λύση απαιτεί κεφάλαια, χρηματοδότηση, έχει σαπίσει ο εξοπλισμός, τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ο υπουργός έκανε ένα τεράστιο λάθος χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η εξυγίανση και η κυβέρνηση δεν έχει λύσει βασικά ζητήματα. Η πρόταση του ΚΚΕ ακούγεται πολύ όμορφα αλλά δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον να εφαρμοστεί. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που να κινείται στο περιβάλλον που ζούμε. Ο Χατζηδάκης τώρα τι κάνει, κατεβάζουν μια πρόταση, αυτή που θέλουν οι επενδυτές. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια πρόταση που να υπάρχει αύριο με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ διαφορετικά, δίχως αυτούς, δε υπάρχει λόγος να συζητάμε. Πέφτει μεγάλο βάρος και σε εσάς τους κυβερνητικούς να πιέσετε τον υπουργό ότι εταιρία χωρίς να εξασφαλίσει το αύριο για τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να υπάρξει κανέναν σχέδιο. Οποιοδήποτε σχέδιο κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα περάσει. Πρέπει να διασφαλιστούν για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική η εταιρεία προκειμένου να υπάρχουν αύριο. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία στα καφέ, τα ντελίβερι, τα τσιπουράδικα. Κάποιος πρέπει να παράγει. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι, να κλείσει και αυτός ο πνεύμονας και στην Εύβοια και στην χώρα».

Και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Ραπτάκης τοποθετήθηκε αναφέροντας πως «με αυτούς όλους τους κυρίους, 27 χρόνια δίνουμε μάχη. Αυτό που λέγεται εργαζόμενος αυτής της εταιρίας, τον γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα σας γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν στηρίξει τον σύλλογο Δασοπροστασίας. Σε αυτούς έχουμε ένα χρέος και να δώσουμε σε αυτή την εταιρία που έχει σεντούκι με λίρες, το πώς θα διαχειριστούν το θέμα, έπεσε στο τραπέζι. Στα περιβαλλοντικά, η εταιρία αυτή έχει χτυπηθεί από ψευτοοικολογικούς συλλόγους και φορείς, ανελέητα. Η εταιρία αυτή διέπεται από συγκεκριμένους ελέγχους. Υπάρχει μία λίμνη η οποία κάποτε ήταν νταμάρι και σήμερα είναι ένα δάσος, ένα τρομερό τοπίο. Σκεφτείτε τι έσοδα μπορεί αυτό να φέρει.  Όταν η εταιρία αφέθηκε στους εργαζόμενους να φτιάξουν σχέδια και μελέτες για να αναπτυχθεί, το κατάφεραν. Όταν επενέβησαν οι πολιτικοί, βάλε τον έναν βάλε τον άλλον, να τα αποτελέσματα. Είμαστε όλοι μαζί και είναι από τις λίγες φορές που χαίρομαι που είμαστε όλοι μαζί».  

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γιαννούτσος είπε σε όλους τους τόνους «Πρέπει να πάρετε πρωταγωνιστικούς ρόλους για την ΛΑΡΚΟ. Οι βουλευτές, σε άλλες περιοχές έχουν τραβήξει χρήματα, έχουν προσέξει τις κοινωνίες τους. Εμείς εδώ είμαστε σε δεύτερη μοίρα. Ποιος έχει πιο άμεση επαφή με την βουλή, τον πρωθυπουργό»;

Ο κ. Ηλιάδης με την σειρά του είπε πως «Θα είμαστε πάντα κοντά στους εργαζομένους. Την κάναμε την ΛΑΡΚΟ τώρα παρθενογένεση να την δώσουμε στον ιδιώτη; Είναι μια εταιρία που προσδίδει στο κράτος 300 εκατομμύρια. Θα ήθελα από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο, έκτος ότι θα πάμε στις 25 στην Αθήνα, τι θα κάνουμε; Θα κλείσουμε το Δημαρχείο; Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά».

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ματράκας ανέφερε πως «Διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις ήταν άσε να δούμε αύριο, σχεδιάζουμε το business plan, κλπ. Ο κ. Σταθάκης τα δικά του, ο κ. Χατζιδάκης άλλα. Μπούρδες στο τετράγωνο και παραπέρα. Αν είχαν την θέληση, θα είχαν προχωρήσει. Από το 2002 μέχρι σήμερα πόσους εργαζόμενους έχουμε θρηνήσει; Προς όλους τους βουλευτές που είναι εδώ και εκείνους που απουσιάζουν: να βρεθεί το κατάλληλο εργαλείο να προχωρήσει στην εξυγίανση. Δεν πρέπει να ολιγωρούμε σε αυτά τα πράγματα, πρέπει όλοι να πιέσουμε και οι βουλευτές που είναι κοντά στον Υπουργό να βοηθήσει την Εύβοια και να μην κοιτάνε μόνο την Λαμία. Βάλτε κάτω τα κεφάλια οι βουλευτές και όλοι εμείς όπως μπορούμε να βοηθήσουμε. Πάψτε επιτέλους να μεμψιμοιρείτε, προχωρήστε»!