MY KTEO

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Επίσκεψη του Τμήματος Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Υφάνσεις»


Επίσκεψη του Τμήματος Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Υφάνσεις» Ζωγραφική και Ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα

Στις 15 Φεβρουαρίου 2020 το τμήμα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου του Λ.Ε.Χ. με Έφορο την κυρία Ελευθερία Αράπογλου επισκέφθηκε αυτή την εξαιρετική έκθεση που ερευνά αποκλειστικά τη σχέση της Ταπισερί, αυτού του είδους χειροποίητου έργου, με ένα έργο Τέχνης, δηλαδή τη μεταφορά ενός πίνακα σε υφασμένη επιφάνεια, είτε πρόκειται για Ταπισερί, είτε για χειροποίητο χαλί (hand tufted) πάντα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ποτέ περισσότερα από 12.
Έτσι οι κυρίες μέλη του Λυκείου και φίλες που επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν την έκθεση που χωρίζεται σε τρείς ενότητες, θαύμασαν τα εξαιρετικά ζωγραφικά έργα μεγάλων ζωγράφων όπως Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Νικολάου κ.α. τα οποία μετέφερε σε Ταπισερί ο ζωγράφος Γιάννης Φαϊτάκης, ο οποίος δημιούργησε τα πρώτα εργαστήρια ύφανσης Ταπισερί στην Ελλάδα το 1960-62.
Επίσης το 1973 – 74 η γκαλερί Νέες Μορφές και το ταπητουργικό εργαστήριο «Τάπης» δημιούργησαν χειροποίητα χαλιά hand tufted πάνω σε έργα μεγάλων καλλιτεχνών Δημήτρη Μυταρά, Χρίστου Καρά, Χρόνη Μπότσογλου, Πάρι Πρέκα κ.α.
Και το υπέροχο αυτό ταξίδι έκλεισε με νεότερα περίοπτα έργα της τρίτης ενότητας της έκθεσης με έργα νεότερων δημιουργών κυρίως γυναικών που χρησιμοποίησαν κάθε μορφής νήματα προκειμένου να δημιουργήσουν έργα περίοπτα τριών διαστάσεων των τάσεων Fiber Art κυρίως μέσα από την ανάδειξη του πρωτογενούς υλικού και της παραδοσιακής ύφανσης.