MY KTEO

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Υποβολή αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» - Τι είπε ο Δήμαρχος


Το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή Αίτησης Στήριξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ‘’Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών’’- «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας
δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης πράξης με τίτλο: «Πρόληψη ζημιών στα Δημοτικά κατά νομή Δάση, Κοινότητας Λίμνης – Μουρτιά, Κηρίνθου, Κοινότητας Πηλίου, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων» και η δέσμευση για την ένταξη της πράξης «Πρόληψη ζημιών στα Δημοτικά κατά νομή Δάση, Κοινότητας Λίμνης – Μουρτιά, Κοινότητας Κηρίνθου, Κοινότητας Πηλίου, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων » και των προτεινόμενων αυτής παρεμβάσεων που θα προκύψουν από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών»,: «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών Συμβάντων», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, όταν αυτό εκπονηθεί.
 Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης είπε: Ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας είναι κατά κύριο λόγο ορεινός δήμος και περιβάλλεται από Δημόσιο δάσος στις Κοινότητες Λίμνης-Μουρτιά, Κηρίνθου και Πηλίου.
Ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας , είναι δήμος με αρκετό πράσινο και πλούσια δασική βλάστηση, δάση χαλεπίου πεύκης, οι οποίοι εφάπτονται ή γειτνιάζουν με οικιστικές ζώνες και κατοικίες. Η βλάστηση από τα υψηλά δένδρα, τους θάμνους, την ποώδη βλάστηση, τα φρύγανα, τα ξερά κλαδιά και τα ξερά χόρτα, αποτελεί την καύσιμη δασική ύλη, η οποία και παίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη και εξάπλωση μιας φωτιάς. Έτσι οι περιοχές με πλούσιο εύφλεκτο υλικό αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου για πρόκληση δασικών πυρκαγιών.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί μεγάλες δασικές πυρκαγιές στα Δημοτικά δάση.
Αυτές οι πυρκαγιές έχουν αποδυναμώσει το δασικό πλούτο, με πρόσφατη αυτή που εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε πέρα της ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου.
Στον δήμο μας υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε έργα και υποδομές τα οποία είναι απαραίτητα για την διαχειριστική οργάνωση των Δημοτικών δασών που εφάπτονται με τα όρια οικισμών, καθώς και για την αντιπυρική προστασία τους.
Οι δαπάνες οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του Υπομέτρου 8.3 είναι οι εξής:
Πυρκαγιές:
1. Δαπάνες κατασκευής ή/και συντήρησης προστατευτικών υποδομών όπως:
α. Δασικά μονοπάτια και δασικές οδοί με σκοπό την βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου αντιπυρικής προστασίας.
β.Σημεία υδροδότησης (υδατοδεξαμενές, υδρομαστεύσεις, κλπ) συμπεριλαμβανομένων και έργων για τη συντήρηση και τη βελτίωση του δικτύου των σημείων υδροληψίας για τον ανεφοδιασμό των μέσων κατάσβεσης.
γ. Αντιπυρικές λωρίδες και άλλες ζώνες ή σημεία ασυνέχειας της καύσιμης ύλης.
2. Δαπάνες προληπτικών δασοκομικών χειρισμών όπως:
α. Μικρά τεχνικά έργα για τη βελτίωση και την αποκατάσταση της βατότητας των υφιστάμενων δασικών δρόμων αντιπυρικής προστασίας.
β. Καθαρισμοί παρεδάφιας ή άλλης βλάστησης, διαφοροποίηση της δομής του δάσους με χρήση λιγότερο εύφλεκτων δασικών ειδών.
3. Δαπάνες εγκατάστασης ή/και βελτίωσης εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένων παρατηρητηρίων, συστημάτων ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, επικοινωνιακού εξοπλισμού.
Ρητά αποκλείονται από τις επιλέξιμες δαπάνες, δαπάνες συντήρησης που σχετίζονται με γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις επί αγροτικών εκτάσεων/αγροτεμαχίων.
Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά τις υποδομές με στόχο την καταπολέμηση των πυρκαγιών, δηλαδή υποδομές για την προσγείωση και τον ανεφοδιασμό αεροπλάνων ή/και ελικοπτέρων, αυτές μπορεί να χρηματοδοτηθούν μόνο αν προορίζονται για μη εμπορικούς σκοπούς.
Παθογόνοι Οργανισμοί:
1. Δαπάνες εγκατάστασης ή/και βελτίωσης εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης εμφάνισης παθογόνων οργανισμών συμπεριλαμβανομένων δικτύου/ων δοκιμαστικών επιφανειών, επικοινωνιακού εξοπλισμού και άλλων κατά περίπτωση συστημάτων.
2. Δαπάνες ειδικών δασοκομικών χειρισμών για την πρόληψη της εξάπλωσης παθογόνων οργανισμών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που απορρέουν από το νομικό πλαίσιο (εθνικό/ΕΕ) που τα διέπει, όπως κοπή, καύση, απομάκρυνση δέντρων κ.α.
Χείμαρροι:
1. Δαπάνες κατασκευής ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αποφυγής επιπτώσεων των πλημμυρών και της διάβρωσης των εδαφών.
2. Συνοδευτικά έργα που σχετίζονται με την υλοποίηση των ανωτέρω.
Ρητά αποκλείονται οι παραγωγικές υποδομές, όπως π.χ. οι κορμοπλατείες ή οι υποδομές φόρτωσης δασικών προϊόντων.
Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης και την έκδοση της απόφασης ένταξης της πράξης. Δεν γίνονται αποδεκτές αιτήσεις στήριξης πράξεων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί ή δημοπρατηθεί.
Η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται σε ποσοστό 100% των επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με το ΠΑΑ 2014-2020. Είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, κατά την έννοια της παρ.4 του άρθρου 45 του Καν. (ΕΕ) 1305/2013.
Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α) δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη, εκτός από την περίπτωση που δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας για το Φ.Π.Α, σύμφωνα με το άρθρο 69, παρ.3(γ) του Καν (ΕΕ) 1303/2013.
Περιμετρικά των οικισμών Λίμνης-Μουρτιά, Κηρίνθου και Πηλίου, υπάρχουν Δημοτικά δάση τα οποία τα οποία ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου. Αυτά αποτελούν ασπίδα προστασίας των οικισμών από πλημμυρικά φαινόμενα και ταυτόχρονα είναι πνεύμονες οξυγόνου.
Μετά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών τα δημοτικά δάση Λίμνης , Κηρίνθου & Πηλίου διαπιστώθηκε ότι ιδιοκτησιακό καθεστώς υπέρ του δήμου που δεν επιδέχεται μεταβολή έχουν τα παρακάτω Δημοτικά δάση :
α. Δημοτική Δασική Έκταση- Πευκοδάσος Λίμνης-Μουρτιά .
β. Δημοτική Δασική Έκταση- Πευκοδάσος Κηρίνθου.
γ. Δημοτική Δασική Έκταση- Πευκοδάσος Πηλίου.
Στόχος της παρούσας πρότασης η οποία αφορά τους παραπάνω χώρους, είναι η υποβολή μελέτης για την «Πρόληψη ζημιών στα Δημοτικά κατά νομή Δάση, Κοινότητας Λίμνης – Μουρτιά, Κοινότητας Κηρίνθου, Κοινότητας Πηλίου, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων»’, για την πρόληψη ζημιών που δύναται να προκληθούν από απειλές οι οποίες μπορεί να οφείλονται κυρίως σε πυρκαγιές με έργα και δράσεις οι οποίες να στοχεύουν στον σχεδιασμό κατά χώρο, χρόνο και τρόπο των συντελεστών της αντιπυρικής προστασίας σε συνάρτηση με αυτούς της δασοπονίας, ώστε να συμβάλλει ορθολογιστικά στην αντιπυρική προστασία των αναφερόμενων δημοτικών δασών.
Θα μελετηθεί η περιοχή από αντιπυρική άποψη και θα γίνουν έργα που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου και της καταστρεπτικότητας των δασικών πυρκαγιών. Τα έργα θα αποτελούν και δραστηριότητα υποστήριξης του πολυδιάστατου δασοπονικού σκοπού, χωρίς τον οποίο η υπόσταση του δάσους έναντι του κινδύνου της πυρκαγιάς δεν είναι εξασφαλισμένη.
Συνοπτικά, τα μέτρα που προτείνονται είναι:
1. Η ολοκλήρωση της διάνοιξης της ψιλής αντιπυρικής στο δημοτικό δάσος Πηλίου,
2. Η συντήρηση των υπαρχόντων ψιλών ζωνών στα δημοτικά δάση Λίμνης, Μουρτιάς και Κηρίνθου,
3. Ο καθαρισμός της παρεδάφιας βλάστησης εκατέρωθεν των δασικών δρόμων που διέρχονται μέσα από τα δημοτικά δάση, με σκοπό τη δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αντιπυρική προστασία των δασών,
4. Η κατασκευή υδατοδεξαμενών για την πλήρωση με νερό των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς,
5. Η βελτίωση της βατότητας όλων των δασικών δρόμων εντός των τεσσάρων δημοτικών δασών
6. Η διάστρωση ενός δρόμου βορειοδυτικά του οικισμού Μουρτιάς με υλικό
7. Η κατασκευή οχετών σε επιλεγμένα σημεία που οι δασικοί δρόμοι τέμνουν ρέματα
8. Η η σήμανση των κεντρικότερων δασικών δρόμων.
Γνωρίζοντας ότι:
α. Η πρόληψη ζημιών από πυρκαγιές οδηγεί σε πληθώρα ευεργετικών αποτελεσμάτων για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των κατοίκων αφού ο Δήμος μας εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα πλημμύρες που προκάλεσε η θεομηνία Ζορμπάς σε συνδυασμό με τις καμένες εκτάσεις που διόγκωσαν το πρόβλημα