MY KTEO

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εργαζομένων Γ.Ν. Χαλκίδας


Μια πανδημία που απειλεί ανθρώπινες ζωές βρίσκεται σε εξέλιξη κι εμείς ως υγειονομικοί στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή σε αυτή την μάχη. Σε μία μάχη άνιση για εμάς,  χωρίς όπλα προστασίας και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση των πασχόντων.
Είναι απαράδεκτο αφενός να μας παινεύουν για την ηρωική μας στάση και αφετέρου να μας αφήνουν απροστάτευτους βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των ασθενών. Είναι απαράδεκτο αφενός να προβάλλεται ως θωρακισμένο το δημόσιο σύστημα υγείας και αφετέρου να πρέπει να χρησιμοποιούμε με φειδώ τα ατομικά μέσα προστασίας όπως και με φειδώ να στέλνουμε δείγματα για ύποπτα κρούσματα.
Εξίσου απαράδεκτες είναι και οι πρόσφατες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Σύμφωνα με αυτές, εν μέσω επιδημίας, αν δεν έχουμε γάντια καλούμαστε να πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό σαπούνι μετά την επαφή  με κάθε ασθενή οδηγώντας έτσι στην αύξηση κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς. Είναι αντιεπιστημονικό να υποστηρίζεται το αντίθετο.
Πόσο εφικτό είναι να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου βασιζόμενοι μόνο στις 10 προσλήψεις και μετακινήσεις νοσηλευτών, δεδομένου ότι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού αγγίζουν τις 210;
Η σημερινή αυτή κρίσιμη κατάσταση που αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας όπως και το Γ.Ν.Χ. καθρεφτίζει την εγκληματική για το λαό πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη μείωση κρατικής χρηματοδότησης και τη σχεδιασμένη  υποβάθμιση της δημόσιας υγείας αποβλέποντας στην περεταίρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της. Ακόμα και η αναγγελία αύξησης του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία κατά 75 εκατ. είναι μικρότερη των περικοπών των 100εκατ. που έχουν γίνει για το 2019, 2020.
Η κυβέρνηση παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει η υγειονομική κοινότητα, αποποιείται της κρατικής ευθύνης για την εξάπλωση της επιδημίας διατηρώντας τη γύμνια στα δημόσια νοσοκομεία και εστιάζοντας μονομερώς στην ατομική ευθύνη του καθενός απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και τη δημόσια κυκλοφορία. Ταυτόχρονα κάνει τα στραβά ματιά όσον αφορά τον συνωστισμό σε χώρους δουλειάς που λειτουργούν χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, όπως στα ιδία τα νοσοκομεία που γίνεται το αδιαχώρητο, στα σουπερ μάρκετ, στα τηλεφωνικά κέντρα, στα εργοστάσια .
Η κατάσταση είναι δραματική και κοστίζει ανθρωπινές ζωές. Εμείς οι υγειονομικοί με όλο το αίσθημα ευθύνης του έργου μας απαιτούμε άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία μας αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας .
           Να διασφαλιστούν τα αναγκαία υλικά και ο εξοπλισμός για την προστασία όλων των εργαζομένων.
           Να γίνουν άμεσα προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ιδιαίτερα ΤΕΠ και ΜΕΘ αλλά και στελέχωση των δομών ΠΦΥ ώστε να αποσυμφορηθουν τα νοσοκομεία.
           Να προσληφθούν άμεσα οι γιατροί που περιμένουν την ολοκλήρωση των κρίσεων για να διοριστούν και αριθμούν πάνω από 2000 .
           Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας (κλινικές, κλίνες, ΜΕΘ, εργαστήρια, ιδιώτες γιατροί).
           Να επισπευθεί η λειτουργία του νέου νοσοκομείου και η πλήρης στελέχωσή του.