MY KTEO

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΟΝΝΕΔ: Δεν είμαστε όλοι ασφαλείς όταν «Μένουμε Σπίτι»

Το «Μένουμε Σπίτι» είναι μια νέα πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε να παραμείνουμε υγιείς και να περιορίσουμε τη διασπορά του.

Κλείνουμε σχεδόν ένα μήνα στο σπίτι, όπου αρκετοί βρισκόμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν είναι όμως για όλους έτσι. Κάποιοι μέσα στο σπίτι τους δεν απολαμβάνουν την οικογενειακή γαλήνη και την ηρεμία.
Η σκληρή πραγματικότητα της ενδοοικογενειακής βίας, λόγω των μέτρων περιορισμού δυστυχώς φαίνεται να οξύνεται. Ειδικότερα σε χώρες που ο ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και τα μέτρα εγκλεισμού είναι αρκετά αυστηρά, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία αλλά και πιο πριν στην Κίνα παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ποσοστά αύξησης που ξεπερνούν το 20%.
Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι όμως χρέος μας να στηρίξουμε και να προστατέψουμε τα άτομα που είναι θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αύξηση των αριθμών.
Ο περιορισμός στο σπίτι μειώνει τις διεξόδους επικοινωνίας των θυμάτων, όπου αναγκαστικά βρίσκονται εγκλωβισμένα στο ίδιο σπίτι με τον θύτη, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο ευάλωτα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να σταθούμε δίπλα τους, να τους κάνουμε να αισθανθούν ασφαλείς. Τώρα περισσότερο από ποτέ μας έχουν ανάγκη.
Αν ακούσουμε ή δούμε κάτι, ας μην το αγνοήσουμε. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει διασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας των δομών φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ όλο το εικοσιτετράωρο λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, καθώς και email για όσους δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν,  sos15900@isotita.gr.
Θυμόμαστε ότι το σπίτι δεν είναι ασφαλές για όλους. Δεν είμαστε κοντά, αλλά είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον.