MY KTEO

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΣτΕ: Δεν υπάρχει "άβατο" για τον φορολογούμενο στο ΤAXIS

Πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα τους έχουν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο θεωρεί ουσιαστικά πως δεν υπάρχει "άβατο" στο ΤΑΧΙΣ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με μια πρωτοποριακή απόφαση έδωσε τη δυνατότητα σε πολίτη να σπάσει το απόρρητο του ΤΑΧΙΣ και να λάβει τον πλήρη κατάλογο με τα άτομα, δημόσιες υπηρεσίες κλπ, που επισκέφθηκαν τα φορολογικά δεδομένα τους και το χρονικό διάστημα που συνέβη αυτό.
Η απόφαση αφορά προϊσταμένη ΔΟΥ η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί ποιοι επισκέφθηκαν και άντλησαν στοιχεία για εκείνη από το TAXIS, καθώς κατηγορήθηκε ποινικά, αλλά τελικά αθωώθηκε.
Παράλληλα υποχρεώνει τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώνει του πολίτες όταν πρόκειται να μεταβιβάσει προσωπικά δεδομένα τους σε τρίτους,έτσι ώστε να μπορούν να προβάλλουν, όταν θέλουν αντιρρήσεις.

Σκεπτικό
Το σκεπτικό της απόφασης (που παρουσίασε το Πρώτο Θέμα) αναφέρεται στην άρνηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών να δώσει στην αιτούσα στοιχεία και πληροφορίες για τα πρόσωπα, υπηρεσίας κ.λ.π. που επισκέφθηκαν χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση τα απόρρητα φορολογικά της δεδομένα, τα οποία τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS ένα τρίμηνο του 2013.

Η αιτούσα- προϊσταμένη προσέφυγε στις εισαγγελικές αρχές ζητώντας να της χορηγηθεί αντίγραφο "του ιστορικού της επισκεψιμότητας της φορολογικής της εικόνας" προκειμένου να εντοπιστεί "ο χρήστης ο οποίος αναρμοδίως και παρανόμως εισήλθε τη φορολογική της μερίδα". Οι ανώτατοι δικαστές αφού επισημαίνουν ότι τα στοιχεία ΤΑΧΙS αποτελούν προσωπικά δεδομένα μέρος των οποίων καλύπτεται από το φορολογικό απόρρητο, υπογραμμίζει ότι "η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών οφείλει να ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν εάν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τους αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας.

Επιπλέον υπάρχει σαφής υποχρέωση η δημόσια υπηρεσία χωρίς καθυστέρηση εντός 15νθημέρου να απαντήσει με σαφή τρόπο, δίνοντας πληροφορίες για:
– Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν το φορολογούμενο καθώς και τη προελεύση τους.
– Τους σκοπούς της επεξεργασίας των φορολογικών δεδομένων και τους αποδέκτες αυτών.
– Την εξέλιξη της επεξεργασίας
– Τη διόρθωση, τη διαγραφή ή το κλείδωμα των δεδομένων
– Την κοινοποίηση των δεδομένων σε τρίτους.

Παράλληλα το ΣτΕ επικαλείται και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν τον φορολογούμενο είναι ακριβή και κοινοποιούνται σε αποδέκτες που έχουν προς τούτο δικαίωμα.


Capital.gr του Παναγιώτη Στάθη