MY KTEO

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Δύο ρυθμίσεις δείχνουν ιδιώτες στην καθαριότητα -Έντονες αντιδράσεις εργαζομένων


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο 91 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται στη Βουλή που δίνει τη δυνατότητα μίσθωσης δημοτικών απορριμματοφόρων από ιδιώτες εργολάβους, που θα αναλαμβάνουν την διαχείριση απορριμμάτων.

Πρώτη αντίδραση ήρθε από την ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι με αυτό τον τρόπο «ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για Ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα διευκολύνοντας τους Ιδιώτες να μην επενδύσουν κεφάλαια».

Στη συνέχεια σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «ειδική και εξόφθαλμη διάταξη που στριμώχτηκε στο χωρίς αιτιολογία και με διαδικασίες «fast track» Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βιάζονται φαίνεται στην κυβέρνηση να το ψηφίσουν. Είναι αυτό που λένε, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», τόνίζει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για . παραχώρηση σε «ιδιώτες εργολάβους που θα αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων και θα θησαυρίζουν με τα οχήματα και τον εξοπλισμό που έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός, οι Δημότες».

«Είναι προφανές ότι η πρεμούρα της κατάθεσης (χωρίς Δημόσια διαβούλευση και αδιαφανείς διαδικασίες) του περιβαλλοντοκτόνου κατά γενική ομολογία Νομοσχεδίου, δεν προκύπτει από κάποια επείγουσα ανάγκη Δημοσίου συμφέροντος, αλλά από την αγωνία ταχείας εξυπηρέτησης των φιλικών ιδιωτικών συμφερόντων. Ιδιωτικά συμφέροντα που παραμονεύουν, παραμόνευαν και πριν τον κορωνοϊό, για την εκποίηση κρίσιμων Δημοτικών λειτουργιών, όπως αυτή των υπηρεσιών καθαριότητας, των οποίων οι εργαζόμενοι στέκονται όλο αυτό το διάστημα με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού», προσθέτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Μεταφορά εργατών καθαριότητας στα σχολεία

Μάλιστα, συνδυάζει το συγκεκριμένο άρθρο με αυτό της ΠΝΠ που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να διαθέτουν στην καθαριότητα σχολικών μονάδων τους εργάτες καθαριότητας κατηγορίας ΥΕ16, κάνοντας λόγο για «μέτρο συνέχεια στην προσπάθεια ανάθεσης στους εργολάβους των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α». Μάλιστα, τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουμε ότι, με το ίδιο σθένος που δίνουμε καθημερινά τη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της προστασίας της Δημόσιας υγείας το τελευταίο διάστημα, έτσι, και ακόμη πιο έντονα, θα παραμένουμε στη «πρώτη γραμμή» κατά της εξάπλωσης του «ιού» της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας που «μεταδίδει» η κυβέρνηση»
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ξεκαθαρίσει «πως ούτε ένας εργαζόμενος Καθαριότητας (αποκομιδή απορριμμάτων και Οδοκαθαρισμός) δεν θα απασχοληθεί στην καθαριότητα σχολείων»

Στην συγκεκριμένη ρύθμιση της ΠΝΠ, αναφέρεται και η ΠΟΠ-ΟΤΑ, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση παραγνωρίζει «το γεγονός ότι αυτοί θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τελικά θα λείψουν από τους δρόμους των πόλεων όπου τους έχουν ανάγκη οι πολίτες τις δύσκολες ώρες που διανύουμε».