MY KTEO

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Σίμος Κεδίκογλου: «Η κρίση μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί ευκαιρία να ξεπεράσουμε χρόνια προβλήματα. Είναι ευκαιρία να καταλάβουμε τα λάθη μας»

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ευχαρίστησε ο Σίμος Κεδίκογλου για την άμεση ανταπόκρισή του να εξετάσει και να προωθήσει το θέμα της κατασκευής του αγωγού παροχής φυσικού αερίου στη Βόρεια Εύβοια, κατανοώντας τη σημασία που έχει και τα πολλαπλά
οφέλη που συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.
Φέρνοντας το θέμα στη Βουλή ο Σίμος Κεδίκογλου, όπου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του σχετικά την επέκταση του δικτύου στη Βόρεια Εύβοια, δόθηκαν εξηγήσεις από τον Υπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε, παράλληλα,  ότι άμεσα  θα προκηρυχθεί το τμήμα Χαλκίδα μέχρι Ψαχνά, άρα ο Δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων θα έχει φυσικό αέριο πολύ σύντομα   και η κατασκευή του έργου αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέσα στο χρόνο. Επίσης, θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για να αρθεί αρθεί το δικαστικό αδιέξοδο, αποσύροντας την προσφυγή της η ΔΕΔΑ για να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού προς τη Βόρεια Εύβοια όχι μόνο μέχρι το Μαντούδι, αλλά και μέχρι την Ιστιαία, εκτιμώντας ότι η επέκταση προς την Ιστιαία θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ο βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα οφέλη είναι προφανή για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο δεν θα είναι ζημιογόνος η λειτουργία των Μεταλλείων, από τη στιγμή που θα είναι χαμηλότερο τα ενεργειακό κόστος παραγωγής με τη στροφή παράλληλα και σε άλλες εξορυκτικές δραστηριότητες, που θα κρατήσουν ζωντανή την εταιρεία, αλλά θα υπάρξουν και οι προϋποθέσεις για τη  δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για περισσότερες επενδύσεις, για  ενεργοβόρες βιοτεχνίες, που θα ενδιαφερθούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Οπότε, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Σίγουρα, δεν μπορείς να διατάξεις να έρθουν επενδύσεις, αλλά μπορεί αυτό να επιτευχθεί παρέχοντάς τους τα κίνητρα  και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον. Φυσικά και  οι Δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Διρφύων-Μεσσαπίων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Εκτός αυτού , θα μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν θέρμανση με πολύ χαμηλότερο κόστος.»
Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση του Σχολείου δήλωσε: «  είναι μία ευκαιρία να καταλάβουμε τα λάθη μας και  να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, γιατί δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που να είναι ικανοποιημένος σήμερα από το επίπεδο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και άρα πρέπει να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις. Ενδεικτικά, το ότι θα υπάρξει για παράδειγμα ένα Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο στην Εύβοια, που θα γίνονται δεκτοί μαθητές μετά από εξετάσεις για να είναι οι καλύτεροι σε ένα σχολείο, αυτό δεν είναι ελιτίστικο, αλλά είναι η μόνη ευκαιρία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων με έφεση στη μάθηση να έχουν εφόδια αντίστοιχα των ιδιωτικών σχολείων  δηλ. όπως έχουμε αθλητικά ή μουσικά σχολεία έτσι θα έχουμε και το Πρότυπο Σχολείο. Και  εγώ έχω φοιτήσει σε Πρότυπο Σχολείο, στο Βαρβάκειο  και ξέρω από πρώτο χέρι τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει. Είχα συμμαθητές το γιο του θυρωρού, το γιο του περιπτερά, μάλιστα ο γιος του θυρωρού πήρε και μετάλλιο στη μαθηματική ολυμπιάδα. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για παιδιά λαϊκών στρωμάτων να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους».