MY KTEO

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Πεντηκοστή και Άγιο Πνεύμα

Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού (με μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους), πενήντα μέρες μετά την ανάστασή του και δέκα ημέρες μετά την Ανάληψη του. Τότε οι απόστολοι – οι μαθητές του Χριστού –
κατανόησαν για πρώτη φορά εντελώς την αποστολή του Χριστού και έπαψαν να φοβούνται και αντί να κρύβονται βγήκαν στους δρόμους και διακήρυξαν την ανάσταση του δασκάλου τους.
Επειδή στα Ιεροσόλυμα ήταν μια μεγάλη γιορτή, ήταν μαζεμένοι άνθρωποι από πολλούς λαούς. Ο καθένας απ’ αυτούς άκουγε το κήρυγμα των αποστόλων στη δική του γλώσσα. Τη μέρα εκείνη πίστεψαν στο Χριστό και βαφτίστηκαν 3.000 άνθρωποι και είναι οι πρώτοι χριστιανοί στην Ιστορία.
Γι’ αυτό η Πεντηκοστή ονομάζεται «γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας».
Οι άγιοι Πατέρες για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή αλλά και ξεχωριστά τη Δευτέρα.
Επομένως την Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή γιορτάζουμε το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι ένα Τρίτο Πρόσωπο, διαφορετικό από τον Πατέρα Θεό και τον Υιό (το Χριστό), που «εκπορεύεται από τον Πατέρα» και μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό είναι η Αγία Τριάδα, ο Τριαδικός Θεός.
Το Άγιο Πνεύμα δεν έχει μόνο την μορφή περιστεριού και κακώς ζωγραφίζεται έτσι πολλές φορές.
Το Άγιον Πνεύμα δεν είναι από τη φύση του ένα περιστέρι, αλλά Θεός. Κανείς, λοιπόν, δεν είδε ποτέ το Θεό. Μόνο έµµεσες εμφανίσεις έχουμε. Για παράδειγµα στην Βάπτιση και στην Μεταμόρφωση ακούστηκε η φωνή του Πατρός. Σαν περιστέρι στη Βάπτιση και σαν φλόγα πυρός στην Πεντηκοστή είναι οι ενδείξεις που µμαρτυρούν την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν δυο απεικονίσεις της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ: Η μία είναι η παράσταση των τριών Αγγέλων και φέρει την επιγραφή «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» και η άλλη είναι «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ». Ο Αβραάμ δέχτηκε την επίσκεψη τριών αγνώστων ανδρών που τους υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα και αγάπη, παρ᾿ όλο που του ήταν άγνωστοι. Στη συνέχεια τους παρέθεσε πλούσιο τραπέζι. Κατά την συζήτηση οι άγνωστοι επισκέπτες ανήγγειλαν στον Αβραάμ ότι η γυναίκα του η Σάρρα θα αποκτήσει παιδί μέσα σ' ένα χρόνο, όπως και έγινε.

Ανθρωποµορφικά µόνο τον Υιό μπορούμε να απεικονίσουμε που σαρκώθηκε και πήρε ανθρώπινη μορφή. Γι αυτό και ο Παντοκράτορας στους τρούλους των εκκλησιών έχει μόνο την μορφή του Σαρκωμένου λόγου.
Η απεικόνιση της Αγίας Τριάδας ως τριών προσώπων, όπου απεικονίζεται ο Πατέρας ως ηλικιωμένος , ο Υιός ως νέος και το Άγιο Πνεύμα με την μορφή περιστεράς είναι εικόνα ξένη προς την διδασκαλία των Πατέρων και μεταφέρθηκε στον Ορθόδοξο χώρο από τη Δύση.
Μπορεί να είναι συνηθισμένη η απεικόνιση αυτή στο εμπόριο,
αλλά βασισμένη σε λανθασμένα δυτικο-ευρωπαϊκά πρότυτα.
Χρόνια πολλά .
Δωροθέα Γιαννούκου