MY KTEO

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την προσπάθεια αδειοδότησης μονάδας επεξεργασίας βιομάζας στη ΔΕ Ληλαντίου


«Πράσινα» κέρδη για τους επενδυτές, χαμένοι από παντού οι εργαζόμενοι και ο λαός
Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκίδας σχετικά με την προσπάθεια αδειοδότησης μονάδας επεξεργασίας βιομάζας στη ΔΕ Ληλαντίου

Η επένδυση καύσης βιομάζας στη ΔΕ Ληλαντίου δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους τόσο για την επιβάρυνση που θα υπάρχει στο περιβάλλον όσο και για την χωροθέτησή της.
Η συγκεκριμένη επένδυση επιδιώκεται να εγκατασταθεί σε έκταση σχεδόν 22 στρεμμάτων, στο Πλατύρεμα, μεταξύ Αφρατίου και Πισσώνα. Με ισχύς 0,999MW, η εταιρία στοχεύει στην παραγωγή συνολικής ετήσιας ενέργειας 8.361.958 kWh, με την επεξεργασία έως και 127 τόνων τη μέρα από στερεά και υγρά απόβλητα πτηνοτροφείων, χοιροτροφείων, απόβλητα ελαιοτριβείου, ληγμένα αναψυκτικά κα.
Προφανώς και δεν μπορούμε να δαιμονοποιήσουμε την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από την επεξεργασία αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας όμως σε καμία περίπτωση την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας ιδιώτης επενδυτής που κυνηγάει το κέρδος.
Πράγματι, οι αιτήσεις αδειοδότησης μονάδων επεξεργασίας βιομάζας για ηλεκτροπαραγωγή πέφτουν σαν βροχή αυτή την περίοδο και αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τον Νοέμβρη 2019 η Κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και στήριξη των ΑΠΕ, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι άνοιξε και «επίσημα» ο χορός της Ενέργειας, που σηματοδοτεί ενεργειακή φτώχεια για το λαό και σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων και μαζικές απολύσεις στον κλάδο, προκειμένου τα μονοπώλια να επενδύουν ανεμπόδιστα τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους και σε αυτόν τον χρυσοφόρο τομέα, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης ψήφισαν άρον – άρον μέσα στην πανδημία του κορονοϊού τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο προκειμένου να δώσουν κι άλλα εργαλεία στους ομίλους, όπως το να «ελέγχουν» οι ίδιοι οι επενδυτές τον εαυτό τους, να μην λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις τω τοπικών κοινωνιών κ.α., για να θωρακίσουν τις επενδύσεις τους μέσα στο περιβάλλον της κρίσης που εξελίσσεται.
Συνένοχοι στο έγκλημα είναι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ γιατί αυτά τα κόμματα ως κυβερνήσεις προώθησαν και προωθούν την πολιτικής της ΕΕ για την ενέργεια.
Τσακώνονται τάχα για τον «υγιή ανταγωνισμό», το «καταλληλότερο περιβάλλον για προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών» κλπ, αλλά στην πράξη συνομολογούν στα τεράστια κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους ομίλους που επενδύουν στις ΑΠΕ, τα πανάκριβα τιμολόγια για τα λαϊκά στρώματα που βυθίζονται σε ενεργειακή φτώχεια.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και Περιφέρεια και Δημοτικές Αρχές, καθώς και οι πλειοψηφίες στα αντίστοιχα όργανα. Στέλνουν την μπάλα στην κερκίδα εκεί που διαφαίνονται λαϊκές αντιδράσεις, χωρίς να τοποθετούνται με σαφήνεια πάνω στο θέμα, χωρίς να παίρνουν μέτρα για την κατάργηση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου, που βοηθά τους επενδυτές να ξεπερνούν ακόμα και αρνητικές γνωμοδοτήσεις Τοπικών Κοινοτήτων και Δημοτικών Συμβουλίων. Έχει ο λαός μας εμπειρία για το πώς αυτές οι δυνάμεις από τη μια μπορεί να χτυπούν τους κατοίκους στην πλάτη αλλά από την άλλη να ανοίγουν το δρόμο στους επενδυτές ζητώντας ανταποδοτικά ή αναδεικνύοντας τάχα οφέλη που προκύπτουν από αυτές τις επενδύσεις.
Αυτοί που μας βάζουν να πληρώσουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και από αγαθό απαραίτητο για τη ζωή μας το έχουν κάνει εμπόρευμα, αυτοί που μας κάνουν να αγωνιούμε για το αν θα έχουμε ρεύμα και αύριο, που έχουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους ανάλογα με τις επενδύσεις τους, αυτοί που κυνηγούν το Κέρδος, δεν γίνεται να «εγγυηθούν» για την ασφάλεια της υγείας μας και του περιβάλλοντος.
Καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση ενάντια στην εγκατάσταση των μονάδων ενεργειακής καύσης βιομάζας και βιορευστών στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίου του Δήμου Χαλκίδας.
- Να μην παραδοθούν τα χωριά μας στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μονοπωλιακούς ομίλους.
- Να καταργηθεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο έκτρωμα.
- Φθηνό ρεύμα για το λαό. Κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (πράσινο τέλος). Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.
Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες
και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων!