MY KTEO

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας σχετικά με την εξέλιξη του προβλήματος της καθαριότητας των σχολείων


Με αφορμή την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας από την έναρξη των μαθημάτων στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, επανερχόμαστε σχετικά με τα ζητήματα που είχαμε εκδηλώσει την ανησυχία μας στη δημοτική αρχή, που είναι και ανησυχία πολλών γονιών της περιοχής μας, σχετικά με τους
όρους με τους οποίους ανοίγουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις επισημάνσεις μας λάβαμε υπόψη τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, τη σχολαστική καθαριότητα των κοινόχρηστων επιφανειών δύο φορές κατά το σχολικό ωράριο, παράλληλα με την ανάγκη να απολυμαίνεται και να καθαρίζεται το σχολείο στο σύνολό του ώστε να υποδέχεται καθημερινά τα μέλη της σχολικής κοινότητας με ασφάλεια. Για τα συγκεκριμένα θέματα λάβαμε υπόψη, επίσης, το υπόμνημα που απεύθυνε στο Δήμο η Ένωση Γονέων Δήμου Χαλκίδας. Υπογραμμίσαμε ότι για να γίνει εφικτό αυτό χρειάζεται ενίσχυση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό και επαρκές προσωπικό καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και μονιμοποίηση των δεκάδων καθαριστριών με σύμβαση έργου, καθώς το μέτρο της επέκτασης της σύμβασης τους δεν επαρκεί. 

Είδαμε τα δελτία τύπου της δημοτικής αρχής ότι όλα εξελίσσονται «όπως θα έπρεπε» στα σχολεία όμως η εικόνα που αντιμετωπίζουμε δυστυχώς δεν τα επαληθεύει στο σύνολό τους.
Η τροποποίηση- επέκταση των συμβάσεων έργου των υπαρχουσών καθαριστριών, μετατράπηκε σε αρκετές περιπτώσεις σε αγώνα δρόμου για τις ίδιες ώστε να προλαβαίνουν να καθαρίσουν περισσότερα από ένα σχολεία την ημέρα…
Οι επιπλέον συμβάσεις υπαλλήλων καθαριότητας που υπογράφηκαν έχουν ημερομηνία λήξης, με ορατό το ενδεχόμενο εφόσον από το Σεπτέμβριο λειτουργήσουν κανονικά όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης να αντιμετωπιστεί μεγάλο πρόβλημα με την καθαριότητα των σχολείων…
Η προαιτετικότητα της μάσκας για τους μαθητές, μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε «ατομική ευθύνη» τους, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί επάρκεια στις σχολικές μονάδες ώστε να χρησιμοποιούνται από μαθητές που το επιθυμούν.
Έντονο παραμένει το ζήτημα με τη μετακίνηση των μαθητών όπου σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη δημοτική κοινότητα Ληλαντίου, δεν καλύπτεται με τους όρους που προβλέπονται. Παρότι η θέση της δημάρχου ήταν ότι το ζήτημα δεν είναι στην ευθύνη του δήμου, οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν είναι δυνατό να γίνονται «μπαλάκι» από το Δήμο στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και από εκεί στην Περιφέρεια για να ληφθούν τα μέτρα προστασίας των μαθητών.

Επίσης, ανησυχητικό δείγμα για το πώς σκέφτεται η δημοτική αρχή να λύσει το ζήτημα με το προσωπικό καθαριότητας είναι η εμφάνιση κάποιων «εθελοντών» όπως δηλώνουν, σε σχολεία.

Ταυτόχρονα, με την έναρξη των σχολείων δημοσιεύτηκε μια ανακοίνωση, που περισσότερο παραπέμπει σε ευχολόγιο για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, εκ μέρους του προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου που τυγχνάνει να είναι και ο συντονιστής της Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με «μπαλώματα», με ημίμετρα που έχουν ημερομηνία λήξης και με ευχολόγια, δε μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων από το Σεπτέμβρη με πιστή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και υγιεινής μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη εδώ και τώρα να ενισχύσει με κρατική χρηματοδότηση τα σχολεία, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχες καθαρίστριες και να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
Η Δήμαρχος της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής που είναι στέλεχός του, η πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής και στέλεχος της Πλεύσης Ελευθερίας, δε μπορούν να κρύβονται άλλο πίσω από το δάχτυλό της κυβέρνησης. Έχουν ευθύνη για την εύρυθμη, ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολείων, να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε αυτοί οι όροι να εξασφαλιστούν.
Οι δικαιολογίες του Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου περί αντισυνταγματικότητας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,  πέφτουν στο κενό, καθώς όλοι μαζί κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το Φλεβάρη 2019, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της τωρινής ΝΔ που ήταν αντιπολίτευση καθώς και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, απέρριψαν και καταψήφισαν την πρόταση για τροποποίηση στο άρθρο 103 του Συντάγματος που είχαν καταθέσει πάνω από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου (8 Ομοσπονδίες, 125 Σωματεία, 7 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και 4 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων) για «άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».
Η ασφάλεια, η υγεία, η εκπαιδευτική διαδικασία δε μπορεί να θεωρείται κόστος! Είναι τεράστια πρόκληση ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αντιμετωπίζονται ως κόστος. Τη στιγμή μάλιστα που δεν δίνονται τα απαραίτητα για την ενίσχυση της μορφωτικής – εκπαιδευτικής διαδικασίας, δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας βγαλμένα από το ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο της Χαλκίδας απαιτεί:
-           Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
-           Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σε όλες τις σχολικές μονάδες.
-           Κανένας εργολάβος καθαριότητας στα σχολεία και ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
-           Εξασφάλιση της μετακίνησης των μαθητών με όρους που ανταποκρίνονται στα μέτρα πρόληψης της περιόδου που διανύουμε.
-           Εξασφάλιση της τήρησης των οδηγιών των επιστημόνων για δυο φορές καθαριότητα κατά το σχολικό ωράριο. 
-           Αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας κλπ, χωρίς να επιβαρυνθούν τα ποσά που ήδη έχουν κατανεμηθεί στα σχολεία μας και προορίζονται για τις πάγιες ανάγκες τους και χωρίς να επιβαρυνθούν για άλλη μια φορά οι γονείς.