MY KTEO

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΕΛΜΕ Εύβοιας: Παρουσίαση βιβλίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής


Η Δίκη της Χρυσής Αυγής, μιας από τις εμβληματικότερες δίκες στην Ιστορία του τόπου μας, συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των υποδίκων, για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης.
Έχουν περάσει 3 δεκαετίες από την εμφάνιση του ναζιστικού μορφώματος στη δημόσια ζωή της χώρας, 3 δεκαετίες, κατά τις οποίες η Χρυσή Αυγή έχυνε ανενόχλητη το φασιστικό και ρατσιστικό της δηλητήριο, απολαμβάνοντας μια πρωτοφανή ασυλία και ατιμωρησία από την κρατική εξουσία, ενώ εκατοντάδες είναι τα θύματα που ένιωσαν κυριολεκτικά στο πετσί τους τη δράση των φονικών ταγμάτων εφόδου, που λειτουργούσαν στους κόλπους της.

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας, πιστή και συνεπής στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, έχοντας χρέος να διαπαιδαγωγήσει τη νέα γενιά στα προτάγματα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανοχής στη διαφορετικότητα, διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Ιουλίου εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπαδάκη «Το άλλο άκρο» στο Εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά; στο προαύλιο του Κόκκινου Σπιτιού, με καλεσμένους τον
συγγραφέα του βιβλίου και συνήγορο πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστα Παπαδάκη και το δημοσιογράφο της ιστοσελίδας «The Press Project» Κωνσταντίνο Πουλή.

Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, νεολαίοι, μαθητές/τριες και πολίτες της Χαλκίδας και των γύρω περιοχών, προλόγισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαρά Νίκα, η οποία επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στη δράση της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας, από την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1990 μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, οπότε και δρομολογήθηκαν οι δικαστικές εξελίξεις για την παραπομπή της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης. Μιλώντας για το βιβλίο, του βιβλίου του Κ. Παπαδάκη, υπογράμμισε την αξία και την σπουδαιότητα του, ως βιβλίου-ντοκουμέντου για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.

Στην σημαντικότητα του βιβλίου, αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Κ. Πουλής, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, τονίζοντας ότι το έργο της Πολιτικής Αγωγής συνολικά είναι ανεκτίμητο, καθώς τεκμηριώνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, την εγκληματική δράση της οργάνωσης, έτσι που πέρα από την έκβαση της υπόθεσης, που όλοι/ες ελπίζουμε να είναι καταδικαστική για το ναζιστικό μόρφωμα, εκείνο που μένει ως παρακαταθήκη είναι, πως «αυτό το βιβλίο, αυτή η δίκη, αυτή η ιστορική συγκυρία, είναι η ιστορία του φασισμού που μας ζητάει να μην προσποιηθούμε ότι δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτα».

Ο συγγραφέας στην δική του τοποθέτηση, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους για αυτήν την εκδήλωση, εξέθεσε τους λόγους, οι οποίοι τον οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου, ως μια ανάγκη καταγραφής του ογκώδους και πολυδιάστατου υλικού της δικογραφίας, αφού στη δίκη αυτή δεν υπήρξαν ούτε μαγνητοφωνημένα πρακτικά, ούτε ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, ούτε καθημερινή δημοσιογραφική καταγραφή από την πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Κυρίως όμως η βαρύτητα και η σπουδαιότητα της Δίκης αυτής, που την καθιστά ίσως την σπουδαιότερη δίκη ενάντια στη ναζιστική εγκληματική βία, μετά τη δίκη της
Νυρεμβέργης, υπαγόρευσε την ανάγκη έκδοσης των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής σε μεμονωμένες ή συλλογικές εκδόσεις.

Εκείνο όμως που ο συγγραφέας υπογράμμισε ιδιαιτέρως, είναι πως η δίκη αυτή έβαλε ένα φραγμό στην ανεξέλεγκτη και κλιμακούμενη βία της οργάνωσης, συρρίκνωσε τα εκλογικά της ποσοστά και σίγουρα αποτελεί μια από τις μάχες, που δίνει σύσσωμη η πολιτική αγωγή, εργαζόμενη σκληρά αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια διεξαγωγής της δίκης, στο μεγάλο πόλεμο ενάντια στο φασισμό, που πρέπει να είναι καθημερινός και αφορά όλη την κοινωνία. Συγκλονιστική η στιγμή, που το λόγο πήρε η φιλόλογος Ειδικής Αγωγής Χρυσάνθη Τσιμπίδου, θύμα και η ίδια της θηριωδίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής το 2002, όταν τα περιστατικά κτηνώδους βίας, αντιμετωπίζονταν με τρομερή ανοχή από την θεσμική εξουσία, αστυνομική, δικαστική και κρατική. Η κ. Τσιμπίδου τόνισε
πόσο απροστάτευτα ένιωθαν τα θύματα απέναντι στις απρόκλητες αυτές επιθέσεις και με πόση καχυποψία αντιμετωπίζονταν το μακρινό 2002, ακόμη και από μερίδα του προοδευτικού κόσμου.

Η έκκληση του συγγραφέα και συνηγόρου Κ. Παπαδάκη, που αποτελεί και τον επίλογο της αγόρευσης και του βιβλίου, προς τους δικαστές, να μην επιτρέψουν με την ετυμηγορία τους να επαναληφθούν τραγικά λάθη στην Ιστορίας της Ανθρωπότητας, ταυτίζεται απολύτως με το καθολικό λαϊκό αίσθημα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.