MY KTEO

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

ΤΕ Εύβοιας ΚΚΕ: Κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο συγκάλυψης της εγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης που έχει ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς


Σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, σήμερα Τρίτη ακολούθησε το κλιμάκιο των υπουργών Οικονομικών Σταϊκούρα και Υποδομών Καραμανλή που κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο συγκάλυψης της εγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης που έχει ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς
συμπολίτες μας και τους κόπους μιας ζωής παραδομένους στο νερό και στη λάσπη.

 Από τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών μένουν απ’ έξω εκατοντάδες πληγέντες που έχασαν τα σπίτια τους ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές καθώς επιδοτούνται μόνο όσοι δηλώνουν κύρια κατοικία. Αντίστοιχα μένουν στο έλεος παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στον ΕΛΓΑ. Είναι άλλωστε πικρή η ανάλογη πείρα για τις αποζημιώσεις αγροτοκτηνοτρόφων μέσω ΕΛΓΑ που ούτε στο 100% δίνονται αλλά και με πολύμηνες καθυστερήσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι πληγέντες των προηγούμενων ετών στους Δήμους Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας και Διρφύων- Μεσσαπίων. Για μια φορά ακόμα, εκατοντάδες κάτοικοι των περιοχών που για πολλοστή φορά πλήττονται και αυτή τη φορά καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες στο Δήμο Χαλκίδας και Διρφύων – Μεσσαπίων καταδικάζονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ή να στραφούν σε δανεισμό όπως κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις!

Ταυτόχρονα ανακοινώνονται ποσά για έργα αποκατάστασης στους δύο πληγέντες Δήμους τα οποία δεν διασφαλίζουν την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, την απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, υποδομές, δρόμους, χωράφια, καταστήματα, που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να έρθει εις πέρας με την ατομική ευθύνη του κάθε πληγέντα. Επίσης πέρα από την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των γεφυρών και τμήματος του οδικού δικτύου δεν υπήρξε καμία δέσμευση για συνολική μελέτη και παρέμβαση στην περιοχή υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών αυτών. 

Εδώ και τώρα χρειάζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης και ανακούφισης στο ύψος των αναγκών που υπάρχουν:

-           Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους τους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορέσουν αυτές τις μέρες να ορθοποδήσουν και να αντιμετωπίσουν την τραγική κατάσταση που βιώνουν.
-           Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.
-           Να δρομολογηθούν με ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων φορέων συνεργεία για την απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα χωράφια, τους δρόμους, τις υποδομές (πχ σχολεία, κέντρο υγείας κλπ).
-           Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.
-           Την πλήρη αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δάνεια και αστερίσκους όλων των κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Να παρθούν μέτρα για την διευκόλυνση των απογραφών των καταστροφών επί τόπου χωρίς καθυστερήσεις. Να σταματήσουν τα παζάρια και η μικροκομματική πλειοδοσία για το ύψος της αποζημίωσης, που δε μπορεί να είναι άλλη από το 100% των καταστροφών.
-           Να υπάρξει μέριμνα του Υπ. Εργασίας για τους εργαζόμενους που δε μπορούν να παρουσιαστούν στην εργασία τους είτε λόγω των κατατροφών στα σπίτια τους είτε λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου. Να εξασφαλιστούν άδειες με αποδοχές και απαγόρευση απολύσεων. Χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων της περιοχής που καταστράφηκαν μέχρι την επαναλειτουργία τους.
-           Την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με έκτακτη κρατική επιχορήγηση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό με τη συλλογική και οργανωμένη του διεκδίκηση να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας της ζωής του και την αποκατάσταση των καταστροφών. Αποτελέσματα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μπορεί να δώσει η λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση και το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτή.


Συνεχίζει να είναι στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών και των θυμάτων της νέας τραγωδίας,  διαθέτοντας τις δυνάμεις του όπου χρειάζονται στο σχέδιο αποκατάστασης των αρμόδιων αρχών.


Αύριο Τετάρτη 12/8 θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,
Δημήτρης Κουτσούμπας όπου θα συνομιλήσει με κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Στις 18.00 μ.μ. στον οικισμό «Όαση» και στις 18.30 μ.μ. στο ΚΑΠΗ στο Μπούρτζι
του Δήμου Χαλκίδας

Στις 20.00 μ.μ. στα Πολιτικά και στις 20.45 μ.μ. στην πλατεία Ψαχνών
του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων.