MY KTEO

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Άμεση και επιτακτική ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση για βοηθητικούς χώρους κυρίας κατοικίας και δευτερεύουσας κατοικίας στις πληγείσες περιοχές


Η καταιγίδα «Θάλεια» της 8ης - 9ης Αυγούστου 2020 έπληξε σφοδρότατα την Εύβοια (κυρίως τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων) και άφησε ανεξίτηλα χαραγμένα τα σημάδια της, αφού, πέρα από τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές σε οικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και
υποδομές, οκτώ  συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος 8 μηνών, αριθμός ο οποίος θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερος αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.
Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες και στις περιοχές που δοκιμάστηκαν από την θεομηνία, διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και τόνισε την ανάγκη για άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Ήδη σήμερα, σχεδόν δύο εβδομάδες από το συμβάν, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες δεν μετρούν μόνο τις πληγές τους, αλλά μετρούν και την ολιγωρία της Κυβέρνησης, περιμένοντας τη νομοθετική ρύθμιση για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας που την εξυπηρετούν (υπόγεια, αποθήκες κ.λ.π.) και την δευτερεύουσα κατοικία, καθώς επίσης και τις αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
Με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση 33862/16-5-2019 (ΦΕΚ Β΄ 1699/2019), που αφορά την διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέφθηκε η χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού 600 ευρώ (άρθρο 1), η χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσυσκευής ποσού μέχρι 6.000 ευρώ (άρθρο 2) και η χορήγηση επιδόματος στα άτομα που υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ποσού 4.500 ευρώ (άρθρο 3).
Ωστόσο τα επιδόματα αυτά προβλέπονται για ζημιές στην κύρια κατοικία, δεδομένου ότι αναφέρεται ρητά στην εν λόγω ΚΥΑ η λέξη «κύρια» κατοικία, καθώς επίσης στα κριτήρια υπολογισμού της ενίσχυσης και δη στο κριτήριο 2 «Βαθμός ζημιών» αναφέρεται ρητά ότι:
«…
Οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται:
- Στο κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης. Δε συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα κτίσματα (βοηθητικοί χώροι, υπόγεια, αποθήκες, κοινόχρηστοι χώροι, λεβητοστάσια κ.λ.π.)
- Στο σύνολο της οικοσκευής (εξοπλισμός κουζίνας, χώρων υγιεινής, επίπλωση, ιματισμός κ.λ.π.) Επισημαίνεται ότι η ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά χώρους διαβίωσης οικογενειών κύριας κατοικίας και όχι κτίρια άλλης χρήσης (π.χ. εξοχικές κατοικίες, καταστήματα, βιοτεχνίες, θερμοκήπια κ.λ.π.)
…»
Αξίζει να τονισθεί στο σημείο αυτό ότι με την Υπουργική Απόφαση ΔΑΕΦΚ – ΚΕ/οικ. 1720/Α32 ΦΕΚ Β 4155/2017) είχε χορηγηθεί, για τις φυσικές καταστροφές του 2017, επίδομα 5.000 ευρώ για τις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες (βλ. άρθρο ΜΟΝΟ  Β5) και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, δυνάμει του άρθρου 4 του Ν. 4501/2017.
Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την θεομηνία ότι δεν θα αποζημιωθούν για τους βοηθητικούς  χώρους των κύριων κατοικιών (βλ υπόγεια, αποθήκες κλπ) που εξυπηρετούν τις κατοικίες αυτές, αλλά ούτε και για τις δευτερεύουσες κατοικίες, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε σχετικό έγγραφο διαμαρτίας που συντάχθηκε και είδε το φως της δημοσιότητας, συλλέγοντας παράλληλα υπογραφές προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ανωτέρω σε νομοθετική ρύθμιση. 
Επειδή η Κυβέρνηση υποσχέθηκε πλήρη και άμεση καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες και οφείλει να το πράξει.
Κατόπιν των ανωτέρω είναι επιβεβλημένη και άμεση η ανάγκη να προβλεφθούν ειδικές αποζημιώσεις όπως έγινε και με την προαναφερόμενη ΚΥΑ του 2017 και να επεκταθεί η χορήγηση επιδόματος τόσο στους βοηθητικούς χώρους των κύριων κατοικιών (υπόγεια, αποθήκες κλπ), όσο και στις δευτερεύουσες κατοικίες.
Στον αγώνα αυτόν είμαστε μαζί σας !
Θάνος Παλαιολόγος
Δικηγόρος
Εκπρόσωπος Τύπου και Αν. Γραμματέας
Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ