MY KTEO

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Μ. Χατζηγιαννάκης: Η Κυριακάτικη Λαϊκή Αγορά Κονιστρών πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί


Δήλωση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διατήρηση της Κυριακάτικης Αγοράς Κονιστρών:
“Η Κυριακάτικη Αγορά στις Κονίστρες Ευβοίας αποτελεί μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται
στην περιοχή για έναν και πλεόν αιώνα.

Συνιστά πλέον ένα θεσμό, που ξεπερνά την κλασική εμπορική έννοια των αγορών νωπών προϊόντων ανά την Επικράτεια και έχει εδώ και δεκαετίες μετατραπεί σε ένα “εθιμικό παζάρι”.

Είναι μια Αγορά η οποία επιτελεί διπλό ρόλο:

Αφενός, λειτουργεί, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για ολόκληρη τη χώρα, ως μια αναγκαία  ένεση οικονομικής ενίσχυσης προς τους κατοίκους, τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, και αφετέρου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των σημερινών γενεών με τις παραδόσεις των προγόνων τους.

Είναι αλήθεια πως με τον Ν. 4497/2017 καθορίστηκε πως οι Λαϊκές Αγορές μπορούν να λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, όχι δηλαδή τις Κυριακές.

Πρόκειται για μία διάταξη εν γένει σωστή, αφού διασφαλίζει την ύπαρξη της απαραίτητης Κυριακάτικης αργίας, η οποία όμως δυστυχώς δεν μπορεί και δεν λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ιστορικών αγορών με πολλά χρόνια λειτουργίας, όχι μόνο στις Κονίστρες Ευβοίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Σε μία συγκυρία που οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης που εξελίσσεται τόσο σε οικονομικό, όσο και υγειονομικό επίπεδο, αποτελεί βασικό μέλημα της Πολιτείας να στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τους επαγγελματίες και τους εργάτες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Χθες Τετάρτη 26/08 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι στα τέλη του προσεχή Σεπτέμβρη αναμένεται νέο σχέδιο νόμου που θα αφορά στις λαϊκές αγορές.

Ευχής έργον λοιπόν, θα ήταν να βρεθεί από την κυβέρνηση μία φόρμουλα που θα δίνει λύση, προκειμένου το πρόβλημα να λυθεί και Κυριακάτικες Αγορές με στοιχεία ιστορικότητας και πάραδοση εκατό και πλέον ετών, όπως αυτή των Κονιστρών, να λειτουργούν νόμιμα και κατ’ εξαίρεση της σχετικής διάταξης.

Η πιθανή κατάργηση της Κυριακάτικης Αγοράς Κονιστρών θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την κοινωνικοπολιτική ζωή της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας τη χαριστική βολή στην ήδη βαριά πληττόμενη οικονομία της.

Σε κάθε περίπτωση, τασσόμαστε στο πλευρό του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και στηρίζουμε το δίκαιο αίτημά του. Θα είμαστε αρωγοί σε όποια προσπάθεια χρειαστεί να γίνει, προκειμένου η Κυριακάτικη Αγορά στις Κονίστρες Ευβοίας να συνεχίσει την υπεραιωνόβια λειτουργία της.”