MY KTEO

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Με τον Οργανισμό Λειτουργίας του παλιού Νοσοκομείου λειτουργεί και το νέο – Μόνες τροποποιήσεις στον αριθμό των κλινών και στο τμήμα λειτουργίας ΜΕΘ

Σύμφωνα με τους ειδικούς η χώρα βρίσκεται προ των πυλών του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Και τώρα η ανάγκη για ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. είναι ίσως μεγαλύτερη από ποτέ. Τι γίνεται όμως στην Εύβοια; Το νέο υπερσύγχρονο Νοσοκομείο της Χαλκίδας

μπορεί να κερδίσει το στοίχημα για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να σηκώσει το βάρος που μπορεί να δημιουργήσει το δεύτερο αυτό κύμα της πανδημικής κρίσης; Η αλήθεια κρύβεται στους αριθμούς.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας οι οργανικές θέσεις στο σύνολο των εργαζομένων είναι 647. Από αυτές αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί οι 633. Μόνιμοι είναι οι 401, επικουρικοί οι 142 και ΙΔΟΧ (ειδικευόμενοι γιατροί, ΕΟΔΥ, ΟΑΕΔ, ωφελούμενοι, ΣΟΧ) οι 90.

Αναλυτικά:

Γιατροί: Οργανικές 106, Μόνιμοι 66, Επικουρικό 22, ΙΔΟΧ 28, Σύνολο 116
Νοσηλευτικό: Οργανικές 354, Μόνιμοι 216, Επικουρικό 65, ΙΔΟΧ 12, Σύνολο 293
Παραϊατρικό και Επιστημονικό μη Ιατρικό: Οργανικές 58, Μόνιμοι 50, Επικουρικό 12, ΙΔΟΧ 2, Σύνολο 64
Διοικητικό: Οργανικές 46, Μόνιμοι 35, Επικουρικό 19, ΙΔΟΧ 2, Σύνολο 56
Λοιπό Προσωπικό: Οργανικές 83, Μόνιμοι 34, Επικουρικό 24, ΙΔΟΧ 46, Σύνολο 104

Εδώ να τονιστεί ότι το Επικουρικό Προσωπικό το 2020, εν μέσω πανδημίας, έχει αυξηθεί έως τώρα κατά 89 άτομα, όταν το 2019 είχε αυξηθεί κατά 31.

Δεν είναι κι άσχημα… Αλλά ο συγκεκριμένος Οργανισμός Λειτουργίας είναι από το 2012 και προφανώς αφορούσε τις ανάγκες του παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας, όταν το νέο είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο σε χώρους και ανάπτυξη τμημάτων. Ενδεικτικά οι κλίνες του νέου Νοσοκομείου είναι 310, ενώ του παλιού μόλις 192. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μόνες τροποποιήσεις που έχουν εγκριθεί αφορούν στην αύξηση των κλινών και τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (σύμφωνα με τον Οργανισμό μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν λειτουργία τμήματος ΜΕΘ).

Θα πρέπει βέβαια να αναγνωριστεί ο αγώνας δρόμου που κάνει η παρούσα Διοίκηση για νέες προσλήψεις σε όλους τους τομείς και κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ήδη στο άμεσο μέλλον θα αναλάβουν καθήκοντα στο νέο Νοσοκομείο ένας δερματολόγος, ένας νευρολόγος, ένας γαστρεντερολόγος, ένας ψυχίατρος, δύο παθολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι, ένας μικροβιολόγος και ένας οφθαλμίατρος. Και έπεται συνέχεια. Ενώ και στις προθέσεις της είναι, αφού καταγραφούν οι ανάγκες με το άνοιγμα των νέων τμημάτων, να επιδιωχθεί και η πρόσληψη ανάλογου αριθμού προσωπικού με συμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις της Διοίκησης, αλλά είναι αναγκαία και η βούληση της Κυβέρνησης και ειδικότερα των αρμοδίων Υπουργείων. Είναι η ώρα να αποδείξουν ότι υπολογίζουν το Ε.Σ.Υ. στην πράξη κι όχι μόνο στα λόγια.