MY KTEO

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ανάληψη πρωτοβουλιών από το Επιμελητήριο Εύβοιας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες της 9ης Αυγούστου


Την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες για τις οικονομικές ενισχύσεις που «τρέχουν» και τις καταληκτικές τους ημερομηνίες,
καθώς την πρόκληση μιας συνάντησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Νομού με σκοπό την κοινή πλεύση, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κατά τη συνεδρίαση του το απόγευμα της Τετάρτης. Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γεροντίτης, ενημέρωσε τα παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις ενέργειες που έκανε ο φορέας και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέχρι σήμερα για τους πλημμυροπαθείς των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων.

Μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο Εύβοιας ζήτησε την 6μηνη αναστολή ασφαλιστικών, φορολογικών και δανειακών οφειλών, την χρηματοδότηση μέσω ΤΕΠΙΧ των πληγεισών επιχειρήσεων χωρίς τραπεζικά κριτήρια, την παροχή voucher για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη δυνατότητα ρύθμισης κατ’ εξαίρεση των οφειλών στο ΓΕΜΗ, όπως γίνεται και με το Μητρώο.

Τα μέλη της Επιτροπής για την Καταγραφή και Αποτίμηση των Ζημιών εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δημήτρης Βαρελάς και Βούλα Αγιοστρατίτη, έκαναν μια ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των πληγέντων επιχειρηματιών. Ο κ. Βαρελάς γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα μόλις 100 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια και εξέφρασε την αγωνία του ότι πολλοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, αφού η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων είναι η 9η Σεπτεμβρίου. Από την άλλη η κ. Αγιοστρατίτη μετέφερε την αγανάκτηση και απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες των πληγεισών περιοχών.

Μετά τις ενημερώσεις ακολούθησε η κατάθεση προτάσεων από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι στο σύνολό τους συνέκλιναν στην ανάγκη να ενημερωθούν άμεσα και με κάθε τρόπο τα μέλη τους για τις προϋποθέσεις και τις καταληκτικές ημερομηνίες  για τα επιδόματα. Επίσης υπογραμμίστηκε, αφού πρώτα τονίστηκε ότι το Επιμελητήριο επέδειξε άριστα αντανακλαστικά,  η ανάγκη να υπάρξει σύμπλευση όλων των φορέων του Νομού και να μη δρα ο καθένας από μόνος του, ώστε οι πιέσεις προς τα Υπουργεία να έχουν αποτέλεσμα.