MY KTEO

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σκύρος: Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί, στο αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, η πολυδιάστατη εκδήλωση “Σκύρος: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον” που στοχεύει σε έναν ανοιχτό διάλογο - προβληματισμό για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες σχετικά με την μετατροπή της Σκύρου ή όχι στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, καταστρέφοντας ταυτόχρονα μία τεράστια έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura.
Η Σκύρος είναι ένας τόπος με έντονο πολιτιστικό παρελθόν και ένα πλούσιο οικοσύστημα. Οι ολοένα και αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, καθώς και παράγοντες που δεν ελέγχονται από την τοπική κοινωνία (π.χ. κεντρικός σχεδιασμός της πολιτικής της χώρας), δημιουργούν έντονα την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε συνειδητές επιλογές. Τι είναι αυτό που επιθυμεί η τοπική κοινωνία για το νησί της; Την διατήρηση του σημερινού χαρακτήρα της, ενός νησιού δηλαδή με ήπια ανάπτυξη και έμφαση στην βιωσιμότητα; Τη μετατροπή του σε βιομηχανική περιοχή, αν τελικά προχωρήσει η εγκατάσταση του μεγάλου αιολικού πάρκου που σχεδιάζεται για το νότιο τμήμα του νησιού; ‘Ή την ισορροπία μεταξύ παράδοσης, νεωτερισμού και οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα σέβεται το χαρακτήρα του τόπου και θα εφαρμόζει οικολογικές λύσεις που δεν θα συνεπάγονται την καταστροφή του;
Η εκδήλωση «Σκύρος: παρελθόν, παρόν, μέλλον» έχει ως στόχο να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις τόπων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό θα έχει έναν χαρακτήρα ανοιχτού διαλόγου-προβληματισμού. Λόγω του περιορισμού στην προσέλευση κοινού, έχει αποφασιστεί να γίνει ζωντανή μετάδοση του συνόλου της εκδήλωσης μέσω live streaming.
Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει με ομιλίες αρμόδιων θεσμικών φορέων και οργανώσεων της Σκύρου, θα συνεχιστεί με ανοιχτή συζήτηση και θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση τραγουδιών από τη Σκύρο και συναυλίες μουσικών σχημάτων. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται με οπτικό υλικό που θα κινείται στους άξονες παρελθόν, παρόν, μέλλον.
Διοργανώτρια: Marianna Geka
Ομιλητές:
Εκπρόσωπος περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Νίκος Μαυρίκος-Δήμαρχος Σκύρου
Μιλτος Χατζηγιαννάκης-Βουλευτής Εύβοιας, πρώην δήμαρχος Σκύρου
Γιάννης Ευγενικός-Πρόεδρος του Δ.Σ. & Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα ΣΚΥΡΟΣ SOS
Αναστασία Φαλτάΐτς-Διευθύντρια Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Φαλτάΐτς
Γιώργος Ξανθούλης-Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος
Χρυσάνθη Ζυγογιάννη-Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος LΙFE
Φίλιππος Δραγούμης-Ορνιθολόγος, Συντονιστής Μπάγκειου Ιδρύματος
Νίκος Βίττης-Τοπογράφος Μηχανικός, Ειδικός Επιστήμονας του Συνήγορου του Πολίτη
Δημήτρης Γκότσης-Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Δημήτρης Σουφλέρης-Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης
Μιχάλης Καραμπινης-Αρχαιολόγος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών


Συντονίστρια: Μαρίνα Μιχαλοπούλου