MY KTEO

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Επιτροπή κατοίκων Ληλαντίου: Αιτούμαστε να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση το κείμενο αιτημάτων μας


Υπόψιν Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρας Σακελλαράκη

Αιτούμαστε στο προεδρείο σήμερα 23/9 να συζητηθεί το κείμενο αιτημάτων μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας. Γνωρίζουμε ότι θα γίνει ενημέρωση από την κ. Δήμαρχο στην αρχή

για τα γεγονότα της πλημμύρας 9ης Αυγούστου, όμως εμείς επιμένουμε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης έτσι ώστε να τεθεί προς ψηφοφορία από τους Δημοτικούς Συμβούλους και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι στηρίζει τα αιτήματά μας στο σύνολο τους.

Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

 

Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, προχωράμε στη συλλογή υπογραφών για να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών των σπιτιών, των μαγαζιών μας, των αυτοκινήτων μας, των κόπων μιας ζωής αλλά και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής, ειδικά μετά τις περσινές και προπέρσινες πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Οι υπογραφές συγκεντρώνονται για να κατατεθούν σε Δήμο, Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία και την κυβέρνηση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο τα ακόλουθα απαραίτητα μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας:

           Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσκευής και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

           Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.

           Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς  την απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνεται με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

           Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

           Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και οι ίδιοι να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.

           Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.

           Να δοθεί επίδομα στους άνεργους που χωρίς να έχουν εισόδημα προσπαθούν να καθαρίσουν μόνοι τους και δεν μπορούν να επιδιορθώσουν καμία ζημιά.

           Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.

           Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής.

           Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο αιγιαλός. Το παραλιακό μέτωπο έχει μολυνθεί από φερτά υλικά κ.ά. θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και κολυμβητών.

           Με ευθύνη των τοπικών αρχών να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι και άτομα ΑΜΕΑ, για παράδειγμα από την υπηρεσία του Δήμου «Βοήθεια στο Σπίτι». Δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους ούτε για να ψωνίσουν ούτε για να πάνε στην τράπεζα.

           Να ενισχυθεί το δίκτυο συγκοινωνίας με επιπλέον διαδρομές και τακτικά δρομολόγια για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι που έχουν χάσει τα αυτοκίνητά τους.

           Η εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους της καταστροφής. Με ευθύνη του Δήμου να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για απόδοση ευθυνών κατά των πραγματικών υπευθύνων.