MY KTEO

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

«Αναγκαία από την Πολιτεία η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημόσιας υγείας στα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών»


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (εφεξής ΟΙΕΛΕ) πραγματοποίησε, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς, όπως η ίδια η Ομοσπονδία καταγγέλλει, εδώ και τρεις μήνες η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Στρατινάκη αρνείται να συναντηθεί με τα μέλη του Δ.Σ(βλ. ιστοσελίδα ΟΙΕΛΕ https://www.oiele.gr/parastasi-diamartyrias-tis-oiele-sto-ypourgeio-ergasias-tin-triti-22-9-gia-tin-akraia-paravatikotita-se-frontistiria-kai-kentra-ksenon-glosson-vomves-gia-ti-dimosia-ygeia-oi-choroi-terast/). Για μία ακόμα φορά η αρμόδια Γενική Γραμματέας δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τα μέλη του Δ.Σ. αλλά προφανώς λόγω της κινητοποίησης αναγκάστηκε να δεσμευτεί για συνάντηση την Παρασκευή  25 Σεπτεμβρίου. 


Είναι βεβαίως τουλάχιστον απαξιωτικό και δείγμα πολιτικού αυταρχισμού να μην συναντάει - ούτε καν για να ενημερωθεί - η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, εργαζόμενους-συνδικαλιστές-εκπαιδευτικούς, που αγωνιούν για τους συναδέλφους τους, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και τους γονείς τους.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει σωρευτεί πλήθος προβλημάτων (μικρές αίθουσες, μη προστασία ευπαθών ομάδων, απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση εκτός διδακτικού ωραρίου κ.α.) για τους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε, αφενός να διασφαλίζονται με επάρκεια τα εργασιακά  δικαιώματα και αφετέρου να προστατεύεται η δημόσια υγεία.Αυτό βέβαια δεν αφορά στο σύνολο του κλάδου, καθώς υπάρχουν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εργαζόμενων, καλύπτοντας όμωςμε δική τους επιβάρυνση το κόστος της οργάνωσης αυτής, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας .
Όμως και πριν την τυπική έναρξη αυτής, πλήθος επιχειρήσεων του εν λόγω τομέαεκμεταλλευόμενες την με αρ. πρωτ. οικ. 19221/379/19.5.2020 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως κας Στρατινάκη, που περιέχει διευκρινίσεις επί της ΚΥΑ με αριθ. οικ. 17788/346/8-5-2020 (Β`1779) και λοιπών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 για τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς εργασίας, προχώρησαν μαζικά σε καταγγελίες συμβάσεων εκπαιδευτικών ορισμένου χρόνου με την πολιτική κάλυψη ουσιαστικά του Υπουργείου Εργασίας.Το ζοφερό αυτό τοπίο ενισχύθηκε και με τις ενέργειες της Υπουργού Παιδείας με τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση και την αντισυνταγματική κατάργηση κάθε προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η νόσος covid-19 καθημερινά μετασχηματίζει το εργασιακό τοπίο και διαμορφώνει νέες συνθήκες για τους όρους αμοιβής αλλά και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Ζούμε, ακόμη, την εποχή που τα μέσα παραγωγής τα παρέχει «δωρεάν» στην οικονομική δραστηριότητα ο/ηίδιος/α ο/η εργαζόμενος/η,καθώς το σπίτι είναι και γραφείο ή εργαστήριο ή αίθουσα, ο προσωπικός Η/Υ μέσο εργασίας για την επιχείρηση, τα μέσα κλιματισμού σε μια οικία και η κατανάλωση ενέργειας επιβαρύνουν τον εργαζόμενο κ.α. Η οικονομετρία του χρόνου εργασίας περνάει σε μια νέα φάση που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ωράρια εργασίας και να ενισχυθεί ο μισθός των εργαζομένων.

Σε αντίστοιχες συνθήκες στην Ισπανία, ήδη προωθείται από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο, η οποία συμφώνησε με τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των επιχειρηματιώνώστε να υποχρεωθούν οι εργοδότες να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των εργαζόμενων από το σπίτι (βλ. σχετικό δημοσίευμα https://www.euro2day.gr/news/world/article/2042868/oi-ergodotes-tha-plhronoyn-ta-exoda-thlergasias-st.html).

Επειδή η συνδικαλιστική δράση είναι οργανικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Επειδή ο κόσμος της εργασίας πρέπει να προστατεύεται από την Πολιτεία από παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες και ειδικά όταν το εργασιακό – παραγωγικό περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι να προβαίνει μόνο σε συστάσεις προς τους πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τις καταγγελίες των συμβάσεών τους (κατόπιν της διευκρινιστικής εγκυκλίου με αρ. πρωτ.19221/379/19.5.2020);
2.    Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή θα προβούν για την λήψη μέτρων προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τη νόσο Covid-19 όταν υποχρεώνονται από πλήθος επιχειρήσεων να εργάζονται δια ζώσης; Έχουν λάβει σχετικές αναφορές και καταγγελίες για το εν λόγω ζήτημα και τι έχουν υλοποιήσει για την αντιμετώπιση του;
3.    Πόσους ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει για να διαπιστώσουν εάν οι αίθουσες και τα γραφεία διαμορφώνουν συνθήκες μη συγχρωτισμού; Προτίθενται να συμβάλουν με μέτρα, δράσεις και κίνητρα για την άμεση διαμόρφωσή τους σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη κείμενη νομοθεσία;
4.    Πως θα διασφαλίσουν την τήρηση της διδακτικής ώρας στα 45 λεπτά και όχι στα 60 λεπτά, όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία ότι επιβάλλεταισε πλήθος περιπτώσεων;
5.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλιστεί το προϊόν εργασίας των εκπαιδευτικών, ήτοι τα διαδικτυακά μαθήματα που καταγράφονται από τις επιχειρήσεις ώστε να μη τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν οι επιχειρήσεις άνευ αμοιβής για τους εκπαιδευτικούς;
6.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καλύπτονται από τους εργοδότες τα λειτουργικά έξοδα των εργαζόμενων από το σπίτι;