MY KTEO

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Αποφασίστηκε το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθούν Περιφέρεια, Δήμος Χαλκιδέων και Αστυνομία για να δοθεί λύση στα προβλήματα των κατοίκων της Χαραυγής


Να κινηθούν πάνω σε τρεις άξονες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των κατοίκων της συνοικίας Χαραυγής στη Χαλκίδα, αποφάσισαν οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Δημαρχείο Χαλκίδας. Η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, η κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων και η επικοινωνία με τους εκπροσώπους των ρομά είναι το τρίπτυχο μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί να δοθεί λύση στα προβλήματα των κατοίκων της Χαραυγής. 

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη, της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, του Αστυνομικού Διευθυντή Κώστα Αγιασοφίτη, των Αντιδημάρχων Κωνσταντίνου Ρήγο και Βασίλη Γουρνή, της Προέδρου της ΔΕΥΑΧ Τασούλας Μακαρώνα Ψυχογυιού, του νομικού συμβούλου του Δήμου Χαλκιδέων Νίκου Κασσαβέτη, καθώς και του αναπληρωτή Διευθυντή της Πολεοδομίας Τάκη Ιωάννου και του  Διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Εύβοιας Βασίλης Λαγός, οι κάτοικοι ανέπτυξαν τα προβλήματα που γεννιούνται από την «συμβίωσή» τους με μερίδα ρομά. 

Ηχορύπανση, συγχρωτισμός, υποκλοπές νερού και ρεύματος, μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, φθορές περιουσιών είναι μόνο μερικά από αυτά, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί κάτοικοι. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία κατοίκου της Χαραυγής προ 20ημέρου ένας 62χρονος δέχτηκε άγρια επίθεση από νεαρούς ρομά με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα. «Δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες. Κάποιος πρέπει να τούς τους επιβάλλει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χαραυγής Αντώνης Χριστοδούλου και θέλοντας να δείξει στον Αντιπεριφερειάρχη και στη Δήμαρχο τις συνθήκες κάτω  από τις οποίες ζουν οι κάτοικοι προσκόμισε φωτογραφικό υλικό. Ο κ. Χριστοδούλου ζήτησε αύξηση της αστυνόμευσης και γκρέμισμα όλων των παράνομων χτισμάτων, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αστυνομίας, αλλά και καταλογίζοντας ολιγωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου. 

Ο Κώστας Αγιασοφίτης θεώρησε άδικες τις κατηγορίες των κατοίκων και τόνισε την αποδυνάμωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε ανθρώπινο δυναμικό και την παράλληλη αύξηση των αναγκών. Από τη πλευρά τους ο Γιώργος Κελαϊδίτης και η Έλενα Βάκα τόνισαν ότι οι υπηρεσίες θα κάνουν αυτό που πρέπει σε ότι τους αφορά. Με τη Δήμαρχο να ξεκαθαρίζει ότι και οι κάτοικοι θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή διευκολύνοντας το έργο τόσο της αστυνομίας, όσο και των υπηρεσιών. 

Έγινε καταγραφή των προβλημάτων, αν και πάνω κάτω ήταν ήδη γνωστά σε όλους τους παρευρισκομένους, και μετά από συζήτηση όλοι συμφώνησαν ότι οι επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι οργανωμένες και συντονισμένες. «Με βάση τα ρεαλιστικά στοιχεία που διαθέτουμε πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες» είπε η Έλενα Βάκα και πρότεινε καταρχάς να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία όταν διαπιστώνονται οι παραβάσεις, όπως εξάλλου τόνισε και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων. Κατά δεύτερον να υπάρξει πίεση προς την αποκεντρωμένη διοίκηση, που είναι και η αρμόδια, για να γκρεμιστούν όλα τα παράνομα κτίσματα της περιοχής. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε από την αποκεντρωμένη να προχωρήσει στην κατεδάφιση όσων κτισμάτων κριθούν παράνομα. Έτσι ώστε να λάβουν όλοι το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα» είπε η Δήμαρχος. Όσον αφορά στον τρίτο άξονα η Έλενα Βάκα, ζήτησε και τη στήριξη των κατοίκων. Συγκεκριμένα η Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της συνεννόησης με τους εκπροσώπους των ρομά. «Επειδή η κίνηση αυτή ξεπερνάει τις τυπικές αρμοδιότητές μου και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι υπολογίζω το πολιτικό κόστος, θα προχωρήσω μόνο αν οι κάτοικοι έχουν πλήρη γνώση της κίνησης αυτής» ξεκαθάρισε η Έλενα Βάκα.