MY KTEO

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Πότε θα φθάσουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα εμβόλια κατά του κορονοϊού: Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Κομισιόν απαντά


«Το καλύτερό όπλο για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 είναι αποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού και στοχευμένη διάθεση εμβολίων», σημειώνει ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζοντας πως η έγκριση θα σημάνει και την άμεση, ταυτόχρονη διάθεση των εμβολίων.

Ο Τζον Φ. Ράιαν, διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλά για ένα ορόσημο στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19. Στις 15 Οκτωβρίου, η Επιτροπή παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την ανακοίνωσή της σχετικά με την ετοιμότητα για τις στρατηγικές εμβολιασμού και τη διάθεση των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, περιγράφοντας τα βασικά βήματα σχετικά με τις στρατηγικές εμβολιασμού των χωρών και τις δράσεις για την αποτελεσματική διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ.

«Προσπαθούμε να επιτύχουμε μέσα σε έναν χρόνο ή 18 μήνες κάτι που συνήθως χρειάζεται μια δεκαετία. Να αναπτύξουμε δηλαδή ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Κάναμε τα πρώτα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου τον Ιούνιο, με τη δημοσίευση της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Η στρατηγική αυτή πρότεινε έναν τρόπο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής ελπιδοφόρων υποψηφίων εμβολίων, με την παροχή προχρηματοδότησης, και για τη διευκόλυνση της εξασφάλισης των εμβολίων αυτών από τα κράτη μέλη με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις. Η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε με τους παρασκευαστές εμβολίων εξ ονόματος των κρατών μελών, με την αγορά ή/και την κατοχύρωση δικαιώματος αγοράς δόσεων του εμβολίου στο πλαίσιο συμφωνιών προαγοράς. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί τρεις συμβάσεις για σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο δυνητικό εμβόλιο θα πληροί, ενδεχομένως, τα κριτήρια αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για να διατεθεί στην αγορά της ΕΕ. Η ΕΕ χρειάζεται ως εκ τούτου ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο υποψήφιων εμβολίων, ώστε να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες να αποκτήσει επιτυχημένο εμβόλιο/-α κατά της νόσου COVID-19.

Μέχρι σήμερα, επικεντρωνόμασταν στην εξασφάλιση της παραγωγής εμβολίων. Τώρα, εστιάζουμε στη στήριξη των κρατών μελών για την καλύτερη δυνατή διάθεση και χρησιμοποίηση των εμβολίων αυτών όταν θα είναι διαθέσιμα.

Προέχει η ασφάλεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν θα αναζητήσουμε πρόχειρες λύσεις. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα διενεργήσει ανεξάρτητη και επιστημονική αξιολόγηση για κάθε υποψήφιο εμβόλιο και, μόλις αυτό εγκριθεί, η ασφάλεια θα παρακολουθείται συνεχώς. Έχουν ήδη ξεκινήσει κυλιόμενες αξιολογήσεις των δεδομένων που προκύπτουν από κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Δεν αναζητούμε λύσεις μόνο για εμάς. Την περασμένη άνοιξη ξεκινήσαμε πρωτοβουλία για την παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό, μια δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την καθολική πρόσβαση σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη. Συμβάλαμε στη συγκέντρωση σχεδόν 16 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία αυτή και συνεισφέρουμε 400 εκατ. ευρώ στον μηχανισμό COVAX για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διάθεσης εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Μόλις εγκριθούν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα. Ωστόσο, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη διάθεση και την παράδοση των εμβολίων θα εξαρτηθεί από τις εθνικές ρυθμίσεις των κρατών μελών, και γι’ αυτό πρέπει να αρχίσουμε την προετοιμασία ΤΩΡΑ.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, καθώς και τον αναγκαίο ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό για τις υπηρεσίες που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19. Στα πρώτα στάδια, ένα ή περισσότερα νέα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 θα παραδίδονται χωρίς διακοπή, ανάλογα με την ικανότητα παραγωγής.

Στα αρχικά στάδια, όταν τα εμβόλια θα είναι πιο περιορισμένα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η απόκτηση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε όσο το περιμένουμε. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί: με συνεχή τεστ, ιχνηλάτηση των επαφών και προετοιμασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών των τοπικών υγειονομικών αρχών μας».