MY KTEO

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας


Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας με έγγραφό της προς την Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Σακελλαράκη:

Προς

Δήμαρχο

Πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου

Διανύουμε τον τρίτο μήνα μετά την καταστροφική πλημμύρα που άφησε πίσω της κυριολεκτικά συντρίμμια και βρισκόμαστε ένα μήνα μετά από το τελευταίο ΔΣ όπου ομόφωνα ψηφίστηκε το πλαίσιο αιτημάτων των πλημμυροπαθών. Το ερώτημα που εξαρχής θέτουμε είναι, αν και κατά πόσο έχουν  υλοποιηθεί από τη δημοτική αρχή οι δεσμεύσεις που έλαβε, υιοθετώντας το πλαίσιο στο σύνολό του.

Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για παράδειγμα αποτελεί μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει στο ελάχιστο τους κατοίκους, δεδομένου ότι άπτεται άμεσα στη δικαιοδοσία του δήμου. Η απαλλαγή τελών ύδρευσης που αποφασίστηκε αναφέρεται μόνο σε όσους έχουν καταγραφεί ως πληγέντες από την οικονομική επιτροπή του δήμου Χαλκιδέων, δηλαδή σε πολύ λιγότερους από ότι πραγματικά είναι και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, κάτοικοι του Ληλαντίου δέχονται τηλεφωνήματα για ειδοποίηση διακοπής ρεύματος από εισπρακτικές εταιρείες.

Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες που ακόμη και το επίδομα των 600 ευρώ έχει φτάσει στη μειοψηφία των κατοίκων που έκαναν αίτηση και έχει απορριφθεί για τους περισσότερους αιτούντες. Όσο για την αποζημίωση για τις οικοσκευές και το έκτακτο βοήθημα που ούτως ή άλλως δεν καλύπτουν το μέγεθος των πραγματικών ζημιών, ακόμη αναμένονται.

Οι κάτοικοι των περιοχών προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα πολλαπλά προβλήματά τους χωρίς ουσιαστική στήριξη και μάλιστα ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει εξακολουθούν να είναι απροστάτευτοι σε οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο δεδομένου ότι η αντιπλημμυρική προστασία που είναι υποχρεωμένο το κράτος και η τοπική διοίκηση να εξασφαλίσουν είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη.

Το Υπούργειο Εσωτερικών, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης και ρίχνοντας όλο το βάρος στον δήμο, μας απάντησε εγγράφως πως:

1)         το ποσό των 600.000 που δόθηκε στο δήμο Χαλκιδέων για τις αποζημιώσεις ήταν με βάση το αίτημα του δήμου, αρά ότι επί της ουσίας δε φέρει ευθύνη η κυβέρνηση αν τα χρήματα δεν επαρκούν ή αν έχουν αργήσει οι κάτοικοι να τα πάρουν. Ακόμη, μέσω προγράμματος για αντιμετώπιση εκτάκτων ζημιών, δόθηκαν επιπλέον 860.000 ευρώ ώστε να χρησιμοποιηθούν ανάλογα όπου απαιτηθεί.

2)         έχει δώσει κάθε δικαιοδοσία στους δήμους να προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό έως οκτώ μήνες από την επέλευση του συμβάντος και με άμεσες διαδικασίες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

3)         παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους με μια απλή απόφαση δημοτικού συμβουλίου να διαγράψουν δημοτικά τέλη και λογαριασμούς από όσους βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς και μάλιστα στο σύνολό τους.

Αιτούμαστε πλήρη ενημέρωση ως προς τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση επίλυσης των αιτημάτων τους και άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

 

                                                                                                                          Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

                                                                                                           Τσιβίκα Γρανέττα, Σταματούκος Βαγγέλης